După un sezon întreg de petreceri, întâlniri profesionale sau personale, în timpul cărora, oricare ar fi motivul pentru care mă aflu acolo, observ și aspectul oamenilor din jur, mi s-a consolidat o convingere pe care o aveam dealtfel, de mai multă vreme. Indiferent de relația lor cu propria imagine: neglijenți, neutri sau excesiv de preocupați, indiferent de capacitățile lor profesionale – pentru că în România ultimilor 80 de ani educația vestimentară nu a fost considerată o prioritate, ce spun o prioritate!, nici măcar o necesitate și indiferent de statutul lor financiar, bărbații români repetă o serie de stereotipuri care nu le aduce niciun beneficiu:

  • Deschid și închid nasturii sacourilor în momente nepotrivite. Închiderea nasturilor atunci când luăm loc, duce la un aspect nefiresc al sacoului și șifonarea acestuia. În același timp, a păstra sacoul deschis în timpul mersului, va crea o imagine neglijentă în care marginile sacoului, dar și cravata, flutură în voie pe lângă corp. Prin urmare, pentru a evita aceste neplăceri vestimentare, transformați în obișnuință gestul de a deschide toți nasturii sacoului atunci când luați loc și de a-l închide pe cel din mijloc în cazul sacoului cu trei nasturi, respectiv pe cel superior în cazul sacoului cu doi nasturi, atunci când vă ridicați.
  • Poartă cravata prea lungă sau prea scurtă. Este evident că nu are niciun rol funcțional, așadar rolul estetic al cravatei, devine cu atât mai important. Lungimea ideală a cravatei este aceea în care vârful acesteia atinge marginea superioară a cataramei curelei.
  • Își expun accesoriile în mod ostentativ. Ceasul purtat peste manșeta cămășii (oricât de suprinzător ar părea!) sau ridicarea mânecilor sacoului pentru a face vizibili butonii sunt dovezi ale lipsei de subtilitate și rafinament. Și expunerea excesivă a manșetelor cămășii intră în aceeași categorie. Aceasta va fi vizibilă de sub mâneca sacoului, nu mai mult de 2 cm atunci când purtătorul este în postură verticală, cu mâinile relaxate, pe lângă corp.
  • Poartă sacouri prea prea strâmte și scurte. Dacă în urmă cu unul sau două decenii, sacourile, costumele în întregime păreau împrumutate de la rude masive, în prezent pantalonii s-au transformat în colanți, sacourile în veste și cravatele în șnururi. Sau poate sunt aceleași sacouri de acum 20 de ani, intrate la apă?
  • Repetă în propria ținută, culorile vestimentației partenerei. Culorile au rolul de a ne sublinia trăsăturile fizionomiei, ochilor, părului, așadar se aleg în conformitate cu aceste caracteristici. Rareori, cromatica potrivită unei persoane blonde cu ochi căprui, se va potrivi unei persoane cu părul negru și piele închisă la culoare, spre exemplu.
  • Aleg seturi asortate papion/cravată – batistă. A alege două nuanțe asemănătoare de roșu chiar nu este un merit special, prin urmare nu văd cum seturile de orice fel ar fi o dovadă de deosebit simț estetic.
  • Poartă tricouri cu decolteu amplu sau cămăși deschise la mai mult de doi nasturi. Domnilor, în acest caz lucrurile sunt simple: un bărbat nu își expune niciodată în public pieptul, zona lombară, abdomenul sau degetele picioarelor. În aceeași categorie intră flip-flops, cămășile prea scurte, pantalonii cu talie (prea) joasă.
  • Aleg șosete nepotrivite restului ținutei. Prea scurte pentru a fi purtate cu un costum, prea lungi pentru o ținută sport, vizibile în timpul mersului sau în culori nepotrivite, șosetele pot întregi cu succes sau dimpotrivă, strica, iremediabil, o ținută.
  • Răsfrâng gulerul cămășii peste cel al cardiganului sau puloverului. Personajul de film animat, Peter Pan își purta în acest fel gulerul și el nu este tocmai o sursă de inspirație în materie de imagine personală. Prin urmare, gulerul cămășii se păstrează în interior, cât mai aproape de corpul cămășii.
  • Folosesc hainele așa cum le cumpără din magazin. Articolele vestimentare sunt prevăzute cu diverse însemne ale producătorilor, cum sunt etichetele textile pe mânecile sacourilor sau mici artificii pentru păstrarea ținutei acestora, precum buzunarele cusute ale jachetelor. Pentru că nu suntem afișe publicitare și pentru că vrem ca toate elementele vestimentației să fie funcționale, vom îndepărta toate etichetele și cusăturile provizorii ale oricăror piese vestimentare, înainte de a le purta.

Închei cu una dintre convingerile mele în materie de imagine masculină, și anume că educația vestimentară adecvată depășeste sau completează deținerea garderobei perfecte.

10 moduri in care barbatii isi compromit imaginea

10 moduri in care barbatii isi compromit imaginea v2

Articol publicat și pe Adevărul.ro

Comments

comments

 

Tags: , , , , ,