Încercăm să ne descoperim stilul personal nu pentru a răspunde vreunei cerințe a modei sau pentru a fi în tendințe, ci pentru a ne face diminețile mai ușoare, pentru a cheltui mai cu folos bugetul pentru haine, pentru a ne exprima în exterior întocmai cum suntem la interior, pentru a face ordine în garderobă, pentru a face cumpărături cu ușurință și încredere și din zeci de alte motive care țin de calitatea vieții. Pe cât de bine sună, pe atât de dificil de scos la suprafață, acest stil autentic, reprezentativ, natural. Vestea bună este că stilul personal se exersează, se dezvoltă, se învață.

Iată 9 pași simpli și eficienți:

  1. Află ce tipologie de siluetă ai și alege haine care să-ți sublinieze cele mai frumoase trăsături, mascând, în același timp, imperfecțiunile. Ce facem prima dată, după ce vedem o haină care ne atrage atenția? O probăm pentru a vedea cum se asează pe noi. Dacă nu ne place ce vedem în oglindă, nu mai contează nimic: nici dacă se încadrează în buget, nici dacă este în culoarea preferată, nici dacă este un model absolut original. Totuși, după patru-cinci-șase astfel de probe nereușite, începem să obosim apare dezamăgirea, frustrarea și tindem să renunțăm, să ne criticăm corpul sau capacitatea de a alege ceva potrivit din sutele de opțiuni.  De aceea, eliminând croielile, lungimile, volumele în care nu arăți bine și concentrându-ți atenția doar pe cele optime,  crești șansele de a găsi hainele în care te simți și arăți frumoasă.
  2. Stabileste-ți semnătura stilistică. Un anumit tip de bijuterii, un mod de a purta curelele, o lungime a fustelor, croiala sacourilor, înălțimea tocurilor, chiar și o culoare sau o tunsoare, aproape orice se poate transforma într-o semnătură stilistică. O astfel de marcă personală are toate șansele de a transforma o garderobă dealtfel generică în termeni de branduri sau buget, într-una specială.
  3. Acordă atenție, timp și bani acelor tip de piese pe care știi că le porți des. Porți jeansi de primăvara până iarna? Nu mai cumpăra câte patru perechi pe sezon de la H&M, ci una singură de la Levi’s,  7 For All Mankind sau Rag&Bone. Pantofi fără toc chiar și la cea mai sofisticată petrecere? De obicei, brandurile care fac doar pantofi au și cele mai bune  și confortabile calapoade, așa că, din nou, evită magazinele în care găsești și haine și parfumuri și încălțăminte. Îți plac cămășile albe și le porți în orice situație? Încearcă una pe comandă, dintr-un poplin rigid și ne-transparent. Nu doar că va arăta ”ca turnată” pe tine, dar îi poți adauga și un detaliu personal.
  4. Alcătuiește un wishlist sau o garderobă ideală virtuală. Pinterest, polyvore, coșul de cumpărături de pe net.a.porter, agenda și stiloul, orice modalitate de a compune un look, o imagine, o poveste sau personaj stilistic, sunt de preferat cumpărăturilor întâmplătoare, din instinct sau plăcere de moment.
  5. Recunoaște care sunt hainele pe care nu le-ai purta niciodată. Ceea ce nu ne place spune despre noi la fel de multe lucruri ca ceea ce iubim. Fie că îți este greu să-ți definești preferințele, fie că vrei să stabilești niște limite peste care nu vrei să treci (știu că nu arăt bine în turcoaz, deci nu voi alege un articol în această culoare, oricât mi-ar plăcea pe altcineva sau știu că lungimea midi nu îmi flatează deloc picioarele, așa că nu mă voi lăsa influențată de faptul că este în tendințe), a avea o listă cu modele, culori, croieli de evitat, este la fel de important ca și lista cu articole esențiale.
  6. Află care sunt culorile în care arăți cel mai bine. Da, culoarea poate face sau „desface” o ținută. Nu culoarea în sine, pentru că nu există culori mai frumoase sau mai urâte și în niciun caz nu există culori în tendințe sau depășite (sau nu ar trebui să conteze asta pentru tine), ci felul în care arăți într-o anumită culoare. Cum arată culoarea potrivită? Simplu: e cea alături de care pari mai odihnită, mai tânără, binedispusă, radiantă. Culorile de care ar trebui să te ferești îți accentuează ridurile, imperfecțiunile feței sau chiar crează unele inexistente.
  7. Inspiră-te de la oamenii din jurul tău. Fără a reproduce întocmai ținute văzute la alții, inspirația din garderobe mai creative este binevenită. Ai grijă însă ca așteptările tale să fie realiste: dacă ai 1.60m și sursele tale de inspirație sunt doar modele de podium, cel mai probabil, hainele pe care ele le poartă, nu vor arăta la fel pe tine.
  8. Realizează un audit al garderobei. O garderobă eficientă este cea al cărei conținut este purtat în totalitate. Nu ai nevoie de multe haine, ci de multe ținute. După cum știi deja, poți avea multe haine, fără a avea nimic de îmbrăcat. Important este ca ele să fie adaptabile, să facă față tuturor contextelor vieții tale și, la fel de important, să-ți placă la nebunie! 🙂
  9. Compune-ți o uniformă. Nu sună prea bine termenul “uniformă”? Gândește-te mai bine la cum arată diminețile când, cu zeci și zeci de haine în fața ta și ți se pare că nu ai nimic de îmbrăcat. Sau la ținutele care par forțate, prea compuse, exact opusul efectului degajat, „efortless chic” pe care doreai să-l obții. Dacă ți se întâmplă asta mai des de două ori pe săptămână, e cazul să revii la formule testate și de încredere: tricou alb, cămașă din denim purtată descheiată și chinos bej, tricou în dungi orizontale și fustă midi dreaptă, jeansi slim cut, cămașă albă și cardigan până la genunchi purtat pe deasupra, etc, etc. 

 

Comments

comments