Cele mai frumoase creații ale naturii, florile sunt calea sigură spre a aduce un zâmbet pe fața oricui și o modalitate de a ne exprima admirația, recunoștința, afecțiunea, precum și de a marca un eveniment special.

Modului în care era realizat, oferit și primit buchetul de flori îi era oferită o atenție deosebită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în epoca victoriană când, exprimarea verbală a emoțiilor nu era apreciată. Florile erau atunci modul ideal de a face o invitație, de a stabili o întâlnire sau  de a cere iertare. Prin urmare, tipurile de flori, mărimea buchetului, culorile, dispunerea florilor, mâna cu care erau oferite erau detalii îndelung analizate și interpretate.

Man with Bouquet

Semnificația florilor

– Diferitelor specii de flori li se atribuie semnificații variate în culturile popoarelor sau în lucrările de specialitate.  De la dragoste pasională, energie, vitalitate, puritate, grație, fidelitate, la onoare și sinceritate, mesajele și însușirile transmise flori sunt în general pozitive.

– Culorile au o semnificație proprie, roșul fiind expresia sentimentelor intense, albul reprezentând, în cultura occidentală, puritatea, inocența, portocaliul, vitalitatea și prietenia, galbenul, adevărul și inteligența, iar violetul energia spirituală.

Mai important este faptul că un buchet de flori își îndeplinește misiunea atunci când este oferit la momentul și în modul potrivit.

Estetica buchetului de flori

Atunci când alcătuim singuri un buchet, câteva detalii privitoare la aspect vor rezulta într-o combinație delicată:

– diverse specii de flori, în culori diferite, într-un aranjament mic, pot crea un aspect ieftin și nu mă refer la necostisitor, ci mai curând neglijent, dezordonat.

– o imagine mult mai armonioasă o vom obține prin alăturarea de flori din aceeași specie în culori diverse sau diferite varietăți de aceeași culoare.

specii diferite_nuante asemanatoare

– florile voluminoase, cu un parfum puternic, deosebit de pretențioase, sunt, de cele mai multe ori,  expresia orgoliului persoanei care le oferă. În plus, acestea sunt dificil de transportat, ocupă mult loc, iar parfumul lor poate să nu fie agreat de oricine. Astfel de flori sunt crinii imperiali, orhideele, calele.

– este mai înțelept să oferim flori delicate, de sezon.  Cele specifice toamnei sunt crizantemele, hortensiile, daliile, gerbera.

– Însoțit de câteva cuvinte alese special pentru persoana căreia îi sunt destinate, gestul de a oferi flori devine încă și mai frumos. Persoana care le primește le va admira, va mulțumi, dar nu va face niciun comentariu referitor la preț sau la necesitatea gestului: dacă trebuia sau nu, a stat la aprecierea persoanei care vi le-a oferit și este lipsit de considerație să o punem la îndoială.

image

– Ambalajul buchetului servește exclusiv pentru a-l proteja  în timpul transportului, florile sunt suficient de frumoase pentru a nu avea nevoie de un artificiu care să le pună în evidență.

– În mod evident, buchetul se oferă cu inflorescențele în sus, pentru a putea fi admirate încă din primul moment.

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , , , , , ,