Fără altă introducere, cu atât mai mult cu cât am subliniat și în articolele anterioare scopul și necesitatea cunoașterii și aplicării regulilor de etichetă, astăzi despre modul de abordare a tacâmurilor cu două exemple pe care le-am găsit a fi reprezentative:

aranjarea mesei_cina informala 2 feluri de mancare

 Imaginea de mai sus prezintă un aranjament pentru o masă cu două feluri de mâncare, într-un cadru informal. Numărul de tacamuri și dispunerea acestora ne oferă informații despre felurile care ne vor fi servite și ordinea acestora. În cazul acesta, masa va fi compusă din fel principal și salată. (obiceiul de a mânca salata după felul principal este specific spațiului nord-american). Felul principal va fi primul și vom folosi cuțitul din extremitatea dreaptă și furculița din extremitatea stângă. Cuțitul pentru felul principal se deosebește de cuțitul de salată prin marginile sale mai  ascuțite. Furculița de salată este mai mică decat cea pentru felul principal.

aranjarea mesei_cina informala 4 feluri de mancare - Copy

Aranjamentul mesei în al doilea exemplu este realizat pentru patru feluri de mâncare. Acestea vor fi servite în urmatoarea ordine: cocktail de fructe de mare, lucru indicat de furculița mica pentru fructe de mare, supă, fel principal si salată. În acest caz, spre deosebire de primul, vom mânca salata doar cu furculița.

Tacâmurile pentru desert sunt așezate în fața farfuriei, furculița cu dinții îndreptați spre dreapta, iar lingura de desert îndreptată spre stânga.

În final, cea mai importantă regulă care vă va salva din orice situatie dificilă, este să abordați tacâmurile dinspre exterior, spre interior.

sursa foto: gettyimages.com

Comments

comments

 

Tags: , , ,