Anul acesta, spiritul Crăciunului, vrând probabil să-și ia revanșa după ultimii ani când nu m-a vizitat câtuși de puțin (sau poate l-am ținut eu departe?), a ajuns la mine de prin Octombrie. N-ar fi fost o problemă să avem o coroniță din ramuri, o decorațiune pe masă sau un ornament pentru ușă, ca și până acum dealtfel, însă imaginația mea a luat-o complet razna și îmi închipuiam casa ca o vitrină Lafayette, cu o întreagă scenografie din lumini și obiecte atipice care să redea o poveste feerică de iarnă.

După ce l-am speriat suficient pe Andrei cu planurile mele, am realizat că încă nu tranșasem o veche problemă a mea, referitoare la brad. Să fie natural sau artificial? Care variantă ne-ar lăsa se ne bucurăm de această decorațiune, fără să contribuim prea mult la degradarea mediului? Există o astfel de variantă sau mai bine renunțăm complet la brad?

Ca om care iubește natura, m-am gândit mereu că tăierea brazilor pentru o plăcere de cîteva săptămâni e un gest iresponsabil. Orice ar fi scutit un pom de la a fi tăiat, mi se părea o idee mai bună. Totuși, am realizat repede că plasticul din care sunt realizați brazii artificiali e mult mai nociv pentru mediu, nu e reciclabil, iar în componența PVC-ului – policlorura de vinil, care este materia primă cel mai des folosită pentru ei, intră ftalații, dioxina și cloruri de etil, substanțe periculoase pentru sănătatea umană. Toxic este și plumbul care se folosește la producerea efectivă a acelor de brad. Dacă mai adaugăm și transportul, brazii find cel mai adesea, produși în China, ajungem la concluzia că resursele consumate pentru confecționarea unui astfel de obiect, sunt mai costisitoare decât ne-am imaginat.

Odată ce am decis să bradul artificial nu e o opțiune de luat în considerare, rămâne întrebarea – ce fel de brad natural este mai prietenos cu mediul?

În mod evident, brazii proveniți din tăieri ilegale sunt la fel de dăunători ca cei artificiali, aduc venituri unor oameni care nu plătesc niciun fel de taxe, etc.

În mod contrar, brazii naturali proveniți din lucrări legale/sustenabile de întreţinere-rărire a pădurilor sau din pepiniere, sunt chiar de ajutor mediului. Pe durata vieții lor, culturile de brazi ajută la fixarea solurilor pe care se află pepinierele, reduc riscul de inundații, susțin biodiversitatea (găzduiesc diverse animăluțe, păsări, insecte) și purifică aerul prin captarea dioxidului de carbon și producerea oxigenului. Ulterior, le este tăiată tulpina, rădăcina rămâne în pământ, iar o nouă tulpină crește din nou în câțiva ani. (inițial , pentru a ajunge la 2-3 metri, un pom are nevoie de 10 ani)

Dacă te mai asiguri și că bradul natural pe care l-ai cumpărat are rădăcină și îl poți replanta ulterior în curte sau oriunde, poți spune chiar că ai făcut un bine pentru tine și pentru natură.

Așadar, deocamdată sunt tentată de ideea unui brad natural. Am aflat că se pot cumpăra de la Romsilva, dar există și magazine online care îi vând: magazinuldebrazi.ro, brazidecraciun.ro sau brazidecraciun.com.

Sunt curioasă să aud și alte argumente pro sau contra oricărei variante, dacă și de ce cumpărați voi brad de Crăciun.

Comments

comments