Anul acesta, spiritul Crăciunului, vrând probabil să-și ia revanșa după ultimii ani când nu m-a vizitat câtuși de puțin (sau poate l-am ținut eu departe?), a ajuns la mine de prin Octombrie. N-ar fi fost o problemă să avem o coroniță din ramuri, o decorațiune pe masă sau un ornament pentru ușă, ca și până acum dealtfel, însă imaginația mea a luat-o complet razna și îmi închipuiam casa ca o vitrină Lafayette, cu o întreagă scenografie din lumini și obiecte atipice care să redea o poveste feerică de iarnă.
După ce l-am speriat suficient pe Andrei cu planurile mele, am realizat că încă nu tranșasem o veche problemă a mea, referitoare la brad. Să fie natural sau artificial? Care variantă ne-ar lăsa se ne bucurăm de această decorațiune, fără să contribuim prea mult la degradarea mediului? Există o astfel de variantă sau mai bine renunțăm complet la brad?
Ca om care iubește natura, m-am gândit mereu că tăierea brazilor pentru o plăcere de cîteva săptămâni e un gest iresponsabil. Orice ar fi scutit un pom de la a fi tăiat, mi se părea o idee mai bună. Totuși, am realizat repede că plasticul din care sunt realizați brazii artificiali e mult mai nociv pentru mediu, nu e reciclabil, iar în componența PVC-ului – policlorura de vinil, care este materia primă cel mai des folosită pentru ei, intră ftalații, dioxina și cloruri de etil, substanțe periculoase pentru sănătatea umană. Toxic este și plumbul care se folosește la producerea efectivă a acelor de brad. Dacă mai adaugăm și transportul, brazii find cel mai adesea, produși în China, ajungem la concluzia că resursele consumate pentru confecționarea unui astfel de obiect, sunt mai costisitoare decât ne-am imaginat.
Odată ce am decis să bradul artificial nu e o opțiune de luat în considerare, rămâne întrebarea – ce fel de brad natural este mai prietenos cu mediul?
În mod evident, brazii proveniți din tăieri ilegale sunt la fel de dăunători ca cei artificiali, aduc venituri unor oameni care nu plătesc niciun fel de taxe, etc.
În mod contrar, brazii naturali proveniți din lucrări legale/sustenabile de întreţinere-rărire a pădurilor sau din pepiniere, sunt chiar de ajutor mediului. Pe durata vieții lor, culturile de brazi ajută la fixarea solurilor pe care se află pepinierele, reduc riscul de inundații, susțin biodiversitatea (găzduiesc diverse animăluțe, păsări, insecte) și purifică aerul prin captarea dioxidului de carbon și producerea oxigenului. Ulterior, le este tăiată tulpina, rădăcina rămâne în pământ, iar o nouă tulpină crește din nou în câțiva ani. (inițial , pentru a ajunge la 2-3 metri, un pom are nevoie de 10 ani)
Dacă te mai asiguri și că bradul natural pe care l-ai cumpărat are rădăcină și îl poți replanta ulterior în curte sau oriunde, poți spune chiar că ai făcut un bine pentru tine și pentru natură.
Așadar, deocamdată sunt tentată de ideea unui brad natural. Am aflat că se pot cumpăra de la Romsilva, dar există și magazine online care îi vând: magazinuldebrazi.ro, brazidecraciun.ro sau brazidecraciun.com.
Sunt curioasă să aud și alte argumente pro sau contra oricărei variante, dacă și de ce cumpărați voi brad de Crăciun.
Inca de mic am prins mare drag de Craciun si a devenit o parte placuta din viata mea, pentru ca tatal meu nu isi permitea sa imi cumpere brad, imi aducea mereu mai tarziu din cei aruncati pe strada sau imi facea el unul din crengi adunate.
La primul job de acum 12 ani intamplarea a facut sa cumpar un brad artificial de 70 de ron care l-am folosit pana anul trecut si poate si anul acesta. Desi de mult am zis ca voi lua unul mai frumos. Speram ca anul acest sa fac o schimbare si ma tot documentez de mai mult de o luna de zile.
Eu sunt pro ambele variante cat sunt facute cu o gandire inainte, sa te bucuri cat mai mult de oricare varianta. E okay sa cumperi un brad artificial daca ajungi sa il folosesti 10 ani sau mai multi (din pacate sunt sigur ca se fabrica mai multi decat trebuie) iar in ziua de azi exista brazi care imita foarte bine pe cel natural doar ca se gasesc mai putin la noi, vreo 3-4 magazine, iar in afara marcile Everlands (kaemingk), werchristmas sau altele asemanatoare, cum se gasesc pe amazon sau magazine din diverse tari. Acestia sunt facuti mixt din PE si PVC, sau integral din PE (dar mai scumpi). Unii au deja luminite si crengile pe balamale si se pot asambla foarte usor. As fi ales o astfel de varianta daca era mai usor accesibila pentru noi ca pret sau livrare.
Imi place bradul artificial pentru ca il poti decora pentru o perioada mai mare de timp, m-am invatat sa ma bucur de familie de aceasta bucurie de pe 1 decembrie pana pe 7 ianuarie, crengile din varf sunt mereu mai bogate ca la cel natural, poti pune mai multe decoratiuni, nu ai ace pe jos si nu conteaza locul de amplasare ca la cel natural.
De asemenea bradul natural e superb, mai ales cat gasesti unul bogat, cat mai proaspat si cu un miros placut (conteaza mult sa stii criteriile dupa care sa il alegi si cum sa il ingrijesti). Problema mea legata de bradul natural e ca trebuie sa vezi sa fie taiat cat mai tarziu sa te bucuri mai mult de el, in casa trebuie sa il feresti de caldura si pentru mine e o problema din cauza spatiului mic, ca vine aproape langa radiator, trebuie sa il feresti de locurile circulate des si ca sa tina cat mai mult trebuie sa tai 2-3 cm de trunchi si sa il tii in apa, in primele zile daca tin bine minte absoarbe pana la 4 litri de apa pe zi, dar il ajuta sa fie mai verde mai mult timp. Din pacate nu poate fi impodobit cu multe decoratiuni ca se vor lasa crengile si va accentua procesul de uscare si de asemenea se recomanda luminite LED care nu emana caldura. Iar un brad natural ramane verde intre 2-4 saptamani dupa cum a fost ingrijit (aici ies din discutie variantele la ghiveci pentru cei care isi permit ca stau la curte).
Singura specie de brad natural de la noi care o recomand si imi place este Abies nordmanniana (bradul caucazian), acele sunt moi si placute, nu te inteapa si de asemenea nu cad pe jos cum se intampla la pini/molizi, sunt mult mai rezistenti in timp ca ceilalti, destul de bogati si placuti. Iar astfel de brazi se gasesc la magazinele de bricolaj precum dedeman sau bricodepot la preturi mult mai decente decat magazinele mentionate mai sus.
Mi-ar plăcea ca toată lumea să se documenteze atât de bine ca tine, înainte de a face o achiziție, Ionuț. Sunt de acord cu ce ai spus, cred că trebuia să mai adaug și eu criteriile de alegere a unui brad în ghiveci și moduri de a crește șansele ca ei să reziste la replantare. De ideea de brad artificial mă îndepărtez din ce în ce mai ferm din cauza potențialului lor toxic.