În urmă cu două decenii exista o înțelegere comună asupra termenului de cod vestimentar business: costum din trei piese într-o culoare închisă: negru sau bleumarin, cămașă albă sau bleu cu guler semi-deschis, cravată (de obicei cu imprimeu dungi), pantofi Oxford sau Derby de culoare neagră.  Deși o uniformizare, acest sistem simplifica opțiunile bărbaților care nu voiau să aibă de-a face cu schimbările modei. Odată cu apariția termenilor „business casual”, “casual Friday”, “smart casual” în vocabularul tuturor mediilor profesionale , viața domnilor s-a complicat și peisajul corporatist s-a împărțit între anostele ținute care au dat naștere expresiilor de tipul corporate drone și jeans rupți, flip-flops sau tricouri cu inscripții. În acest caz, cum ar trebui să arate o ținută potrivită pentru o întâlnire cu un client, dar și pentru un cocktail după programul de lucru, care să transmită o imagine competentă și autoritară, lăsând, în același timp, loc pentru exprimarea personalității și preferințelor în materie de modă?

Ce înseamnă business casual?

–          O jachetă structurată, de mărimea corectă și într-o culoare în armonie cu culorile personale (culorile părului,  pielii, ochilor) va ridicat automat nivelul de formalitate al unei ținute.

jacheta structurata_ralucadobrovolschi.ro

–          Încearcă să alternezi cămășile albe sau albastre cu alte culori: verde mint, lavandă, beige.

camasi_ralucadobrovolschi.ro

 

–          Jacheta sport din tweed, bumbac  sau in (în funcție de anotimp) este piesa principală a unei ținute foarte versatile: alături de o cravată și pantofi oxford din piele netedă va face față unei sedințe ad-hoc. Vei crea imediat o imagine  informală și în același timp gata de lucru dacă lasi jacheta pe scaun și rulezi mânecile cămășii.

328522_mrp_ou_l

–          Jacheta nu impune cămașa cu guler, ci poate arăta foarte bine deasupra unui tricotaj fin din cașmir.

329602_mrp_ou_l

–  Alege pantaloni din bumbac sau amestec de bumbac cu lână, poplin sau in, în funcție de anotimp. Chinos sunt un model ce poate fi mereu tranformat, iar o pereche dintr-un bumbac mai rigid, vor fi bun companion al unei ținute business-casual cu personalitate, păstrând totuși formalitatea necesară în context profesional. Pentru anotimpul rece, o opțiune pot fi pantalonii reiați sau, dacă ești mai curajos, din catifea (nu m-aș îndepărta de negru, în acest caz).

pantaloni business casual_ralucadobrovolschi.ro

Evită hainele ieftine. Nu mă refer la haine necostisitoare, ci la acele articole fabricate din țesături artificiale cum ar fi poliesterul care sunt inconfortabile la purtat, se uzează repede și nu au o ținută bună.

–          În ceea ce privește pantofii, cei cu șireturi nu sunt singura opțiune. Modelul cu catarame (Monks) este nu doar comod, ci și suficient de formal pentru birou. Deasemenea , pielea întoarsă și ornamentele (modelul Brogue) aduc o varietate binevenită în mediul business. Pentru a le prelungi durata de viață, pantofii vor fi purtați alternativ,  lăsând cel puțin o zi între purtări.301178_mrp_fr_l         Funcționalitate și aspect formal ar trebui să fie combinația ideală în privința accesoriilor potrivite pentru ținuta business casual.

177746_mrp_e2_l

Ce nu înseamnă business casual?

–          Jeans (e nevoie sa trec si pantalonii scurti in lista?)

–          Pantofi sport.

–          Tricouri, chiar si cele polo.

–          Sandale (cred ca nu e nevoie sa mai mentionez ca flip flops sunt exclusi)

–          Tricotaje largi.

–          Culori puternice, imprimeuri, logo-uri, inscriptii, bijuterii (cu exceptia ceasului, inelului de casatorie), orice articol vestimentar care lasă la vedere zone ale corpului care nu ar trebui sa apară în mediul business: abdomen, piept,  zona lombară, degetele picioarelor.

sursa foto: http://www.brooksbrothers.com/, http://www.mrporter.com/.

Comments

comments

 

Tags: , , ,