Ianuarie. E frig demult și totuși frigul abia acum începe. Neplăcută constatare pentru o zi în care trebuie să te extragi din pat la o oră mult mai matinală decât ai vrea (trezirile după vacanță sunt ceeele mai grele!), după care să alegi un număr considerabil de articole vestimentare nu doar călduroase, dar care să și funcționeze împreună. Așadar, pe lângă ținuta pentru interior compusă și ea din destule piese, și haina de iarnă, facem loc eșarfei, mănușilor și…

Șiiii? Căciulii, pălăriei, beretei, șepcii, fesului? Dificil de dat un răspuns universal valabil, pentru că, ceea ce alegem să ne acopere capul trebuie să răspundă simultan mai multor criterii: să ne încălzească, să puncteze stilul ținutei pe care o purtăm și să ne încadreze frumos fața.

În liceu am decis să mă despart de fesul cu ciucure pe care îl consideram  infantil, dar, nehotărâtă în privința înlocuitorului lui, am stat câteva ierni cu capul descoperit. Sufeream de frig, dar nici la fes nu m-aș fi întors. Căciulile din blană cu urechi nu mi-au plăcut niciodată, beretele sunt prea romantice pentru mine, șepcile și turbanele nu erau nici ele ce trebuie. Căutările mele (și înduratul de frig) s-au oprit la o frumoasă pălărie din fetru, bej, cu borul rotund și nu foarte mare. Uneori port o eșarfă foarte amplă din lână și cașmir,  în jurul capului, mai ales dacă vreau să-mi protejez coafura.

Dacă am început cu pălăriile din fetru, mai adaug că ele arată bine în special în lookuri androgine, minimaliste,  sau clasice, cu mantouri ori paltoane și cizme cu toc gros.  Modelele sunt variate: de la fedora, până la cele cu boruri ample, despre alegerea cărora am scris mai multe aici. Fiind un articol care încadrează fața în mod atât de evident, culoarea este esențială. Incorect aleasă și vei arăta nu doar înfrigurată, ci și obosită și indispusă. Atunci când nu ești sigură, cel mai simplu e să repeți culorile naturale ale pielii și părului: o brunetă va alege o pălărie neagră, o blondă, una camel. Zilele acestea, mi-au atras atenția pălăriile din fetru de lână de la Massimo Dutti, care sunt chiar la reduceri.

Tot pentru ținute cu mantouri sau paltoane din stofă, opțiuni la fel de bune sunt și beretele sau chiar șepcile, atât timp cât sunt modele din fetru. De fapt, dacă ar fi să clasific accesoriile de cap în două categorii, aș spune că cele tricotate sunt destinate lookurilor casual sau sport, în timp ce cele din stofă/fetru completează cu succes ținutele șic urbane, business, oricum mai compuse.

Așadar, pentru zile și stări mai relaxate, alături de o parka sau o jachetă matlasată și un fular îngust, fesul este cea mai la îndemână alegere. Ușor larg, fie spre spate – pentru un aspect degajat-romantic-boem, fie în partea superioară – pentru un aer de bad girl Rihanna like. Accesorizat, la rândul lui fie cu deja cunoscuta, dar încă utilizabila plasă din tulle, cu broșe, agrafe sau un ciucure special. Oricum, dar nu negru și strâmt alături de o ținută complet neagră pentru că riscăm să arătăm ca un spărgător de case.

Alte variante tricotate precum turbanul și diversele tipuri de berete, arată bine atunci când sunt realizate din fibre naturale și pufoase precum mohairul, în caz contrar, din acrilicuri subțiri, au un aspect ieftin și nu sunt nici călduroase. Aceste piese tricotate se potrivesc foarte frumos fizionomiilor cu trăsături rotunde, feminine, după cum, pălăriile de inspirație masculină vin bine fizionomiilor unghiulare, cu o osatură bine definită.

Acum că ne-am acoperit nu ne mai rămâne decât să ținem capul sus și zâmbetul larg pentru tot ceea ce ne așteaptă bun în 2017!

Comments

comments

 

Tags: , , , ,