Imaginea personală este percepția mentală pe care o are societatea despre persoana noastră, percepție fundamentată pe:

  • aspect exterior (vestimentație, condiție fizică)
  • comportament (atitudine, norme de etichetă, maniere)
  • discurs (ton, limbaj)

Aceste trei elemente definitorii ale imaginii vorbesc despre și pentru noi, ne susțin sau ne contrazic acțiunile, de aceea este necesar ca ele să fie cei mai buni ambasadori pe care îi putem avea.

De ce este importantă o imagine personală impecabilă?

  • Pentru a deține mereu controlul. Nu putem deține controlul asupra percepției publicului despre noi, însă cu siguranță putem stăpâni mesajele pe care le transmite imaginea noastră. În cazul întâlnirilor cu partenerii din mediul profesional vrem să fim percepuți ca stăpâni pe situație, încrezători, capabili. Doar îmbinarea optimă de discurs, comportament și ținută vestimentară va transmite mesajul profesionalismului nostru. Controlând astfel mesajele pe care le emitem prin modul in care ne îmbrăcăm, comportăm sau vorbim, vom controla părerea celorlalți și, in final, atitudinea acestora în raport cu noi.
  • Pentru a influența. Sociologi și psihologi deopotriva sustin teoria conform căreia observarea unei trăsături fizice, de comportament sau limbaj la o persoană crează în mentalul celui care face observația presupunerea că acelei persoane îi sunt caracteristice o serie de trăsături complementare. Astfel, contactul vizual cu interlocutorul inspiră o persoană de încredere, un discurs interesant și bine argumentat fac dovada unei culturi bogate iar o persoană cu ținută vestimentară corectă va fi percepută ca fiind de success, inteligentă și chiar prosperă financiar.
  • Pentru a avea încredere în propria persoană. Încrederea oferită de hainele care se așează perfect, de normele de etichetă stăpânite ireproșabil și discursul fără cusur va conduce la încredere în propria persoană. Persoanele încrezatoare în propriile forțe atrag încrederea celor din jur: oamenii ii aproba mai mult și vor să li se alăture.

Nu uita: imaginea vorbește! Ce spune despre tine?