Mi-ar fi plăcut ca ceea ce mi s-a părut drept cea mai friguroasă săptămână din ultimii cinci ani, s-o fi petrecut în pat, printre cearșafuri, pături calde și perne moi. Wouldn’t we all? veți spune.

Zilele de lucru, inclusiv weekendul, s-au dovedit însă chiar mai încărcate decât de obicei, așa că odată extrasă din pat (nici măcar de propria voință, ci de pisica Siri care și-a făcut un obicei din a mă mușca de păr), trebuia să ajung într-un final la întâlnirile stabilite.

În dressing, pe umerașe sau în sertare, mă aștepta un întreg arsenal, care varia ușor de la o zi la alta: lenjerie, body cu mâneci lungi, dresuri, helancă, rochie și o eșarfă cu care aș fi putut înconjura canapeaua de două ori. După un duș fierbinte, două ceaiuri și un antrenament cardio, mă convingeam că îmi este suficient de cald pentru a ieși din casă în siguranță. Și chiar îmi era, mie, căreia serile de primăvară, cu 23 de grade i se par răcoroase!

Dacă și voi sunteți la fel de friguroase sau pur și simplu vă întrebați dacă există o soluție mai puțin radicală decât hainele de munte pentru a te simți confortabil la -20 de grade în oraș, vă invit să citiți în continuare.

Uneori, primul gând atunci când se anunță astfel de temperaturi extreme, este de a pune pe tine toate hainele din dulap, însă, pe lângă faptul că vei arăta ca omulețul Michelin, nici nu-ți va fi neapărat mai cald. Pe timp de iarnă, ideal este să purtăm trei straturi de haine, fiecare cu rolul lor:

1. Un prim strat care să ne mențină uscați. Transpirația este mecanismul prin care corpul nostru își reduce temperatura. Pe timp de iarnă, vaporii de apă de la suprafața pielii, trebuie conduși către exterior de hainele pe care le purtăm. Atunci când sunt doar reținuți de fibre precum bumbacul acești vapori se răcesc și nimic din ceea ce purtăm deasupra nu ne va mai putea ajuta să ne încălzim. Bumbacul este, într-adevăr, un excelent comunicant între piele și mediu, însă în acest caz, înseamnă că va prelua din căldura corpului și ne va oferi, în schimb, aerul rece de la exterior. A te păstra uscat e primul și cel mai important pas în a te asigura că îți va fi cald.

Ce funcționează? Articolele realizate în totalitate sau peste 80% din mătase. Deși poate părea un material mai potrivit pentru vară (și este), în materie de suprapuneri pentru iarnă, mătasea este imbatabilă.

Preferatele mele: bluza din lână și mătase LanaBambini, colanții din lână și mătase LanaBambini, body-ul About și dresurile Wolford.

De evitat: cămășile sau tricourile din bumbac.

2. Un strat intermediar care să ne încălzească. (și să continue să conducă vaporii de la suprafața pielii, către exterior). În acest caz, câștigătoare, datorită capacității de încălzire cu minim de grosime și maxim de confort este lâna merinos. Preferatul meu dintotdeauna- pentru-totdeauna rămâne cașmirul care are în plus, și un aspect prețios, irezistibil. Pulovere, rochii, sacouri, pantaloni, orice realizat din aceste fibre reprezintă cu adevărat piese esențiale pentru garderoba de iarnă a oricărei friguroase de oraș (pentru că cele de munte au la dispoziție fleece și alte materiale potrivite condițiilor și activităților de acolo).

De evitat: Jeansii, pantaloni sau jachete din piele.

3. Un strat exterior care să ne apere de frig. Ușoare, cu un aspect urban și actual, dar mai ales adevărate capsule de căldură, sunt jachetele matlasate cu interior din puf de păsări de apă.

Preferatele mele sunt jachetele Patagonia, care spre deosebire de alte branduri cunoscute, includ în compoziția interioară doar puf de păsări de apă, nu și pene (penele au proprietăți de încălzire reduse comparativ cu puful). În plus, puful utilizat de acest brand este din surse identificabile, de la păsări crescute în condiții etice. Alternativa, la care apelez și eu în zilele săptămânii, o reprezintă paltonul din stofă de lână și cashmere.

De evitat: Jachetele matlasate cu interior sintetic, paltoanele din poliester sau acrilic.

Pe lângă cele trei straturi, întotdeauna port ceva pe cap, de obicei o eșarfă, mănuși cu un deget sau manșon, toate din lână merinos sau cashmere, nu din blană.

Pentru voi cum au fost aceste zile, le-ați resimțit mai friguroase decât anii precedenți și mai ales, ce purtați pentru a vă fi cald? Nicio sugestie nu este în plus când vine vorba de a păstra frigul la distanță, so do share!

Comments

comments