Atunci când aud această expresie, mai ales alături de termeni ca „ocazie specială”, „costum elegant”, „costum de petrecere”, „de calitate”, îmi este  clar că persoana din fața mea nu are proprietatea cuvintelor și le folosește într-o inerție verbală pentru a acoperi lipsa de informație corectă. Mă întreb, în aceste situații, dacă există și alte categorii necunoscute mie, pe lângă costumul de mire: costum de funcționar, costum de adolescent, costum de Crăciun, costum de divorț?

Dar costum de domn există? Acel costum ales după momentul zilei, natura evenimentului, anatomia purtătorului și nu după niste tipare și stereotipuri obosite sau dimpotrivă, după niște derapaje creative grave prezentate sub titulatura de modern și avangardist? Cu siguranță există astfel de costume, care așteaptă să fie realizate întocmai după tiparul stăpânului lor, sau să fie modificate după aceleași dimensiuni. Cum arată ele pentru bărbatul care tocmai își întemeiază o familie?

Momentul zilei dictează culoarea costumului: astfel, în timpul zilei, nuanțele de albastru și gri complimentează în mod ideal o tipologie caucaziană, în timp ce negrul este rezervat serii (după ora 18:00 sau după lăsarea întunericului), fiind prea aspru pentru lumina naturală.

Gradul de formalitate al evenimentului impune tipul de costum. În funcție de acest criteriu, se disting evenimente formale, semi-formale și informale.

Evenimentele formale sunt rare și extrem de exclusiviste și includ baluri, ceremonii de decernare a distincțiilor, dineuri de stat, evenimente personale ale familiilor regale și se desfășoară în grandioase săli de bal, palate, etc. Atunci când au loc după lăsarea serii, aceste evenimente impun fracul, al cărui corespondent pe timpul zilei, este morning dress (cum în limba română nu există un termen omolog, morning dress este ținuta formală de zi). Așadar, dacă nu considerați că petrecerea de nuntă pe care o organizați, este atât de somptuoasă și fastuoasă precum o nuntă regală, ideal ar fi să nu considerați ideea de frac sau morning dress.

Pavlos al Greciei - Félix de Luxemburgstânga : Prințul Pavlos al Greciei în ținută formală de seară (White-Tie), dreapta: Prințul Félix de Luxemburg în ținută formală de zi (Morning Dress)

Spre deosebire de nocturnele nunți românești, alte tări obișnuiesc să sărbătorească mai mult în timpul zilei:

Andres Benetstânga: proprietarul grupului spaniol Porcelanosa alături de fiica sa; dreapta: Andres Benet și Maria Colonques, mama miresei

Evenimentele semi-formale sunt ușor mai relaxate (nu mai vorbim de șefi de stat, fețe regale, transmisii în direct), dar fără a-și pierde prețiozitatea. Evenimentele personale desfăsurate în cadre impunătoare, distinse (restaurante premium, sau chiar reședințe impozante), alături de Premierele de Operă, Teatru, Film, serile inaugurale, galele dedicate strângerii de fonduri, fac parte din această categorie. Ținuta black-tie (smochingul) este norma pentru acest tip de evenimente, dacă acestea au loc pe timpul serii. Corespondentul pe timpul zilei al smochingului este ținuta black-lounge (ținuta semi-formală de zi) care de distinge de formalul morning dress prin lipsa cozii, sacoul black-lounge având o lungime egală atât în față, cât și în spate.

ducele de Cambridge in black tie + Morning Dressstânga: Ducele de Cambridge și prințul de Wales în ținută semi-formală de seară (Black Tie)  la recepția ce a urmat ceremoniei religioase din cadrul nunții celui dintâi; dreapta: ținută semi-formală de zi (Black Lounge sau Stroller)

Evenimentele informale nu sunt câtuși de puțin o invitație la mâneci scurte, bermude și mocasini, ci expresia unei atitudini și eveniment care se dorește a fi sărbătorit în mod relaxat, într-un mediu destins: o grădină de vară, terasă, pajiște, pe malul mării, al lacului, etc. Alegeți pentu astfel de situații, costume business din țesături fine (lână, mătase, cashmere și combinații ale acestora), care urmăresc îndeaproape liniile anatomiei, accesorizate în mod adecvat (nu cu papion colorat – preferatul adolescenților care frecventează cluburile și nici papion negru –  un hibrid, “am vrut smoching, dar m-am răzgândit pe parcurs”  ). Preferați-le în detrimentul costumelor „speciale”, brocarturilor, imprimeurilor „regale”, vă asigur că vor face față cu succes unei zile emoționante și memorabile.

 Kings of Leonstânga: solistul de la Kings of Leon și modelul Lily Aldridge

Ce înseamnă și cum arată fracul, morning dress, black-lounge, care sunt accesoriile adecvate fiecărei ținute, cum să nu te confunzi cu personalul de serviciu la propria nuntă, este o poveste lungă, pe care o voi spune în articolele viitoare. Până atunci, citește articolul despre ținuta black-tie, informează-te înainte de a plăti sume substanțiale pe costume de o estetică și calitate îndoielnice, și, dacă vrei să fii sigur de reușită, contactează-mă.

Comments

comments

 

Tags: , , , , ,