Cu fiecare grad în minus și picătură de ploaie în plus, adaugăm un strat nou ținutelor noastre, până când, prin Ianuarie, ajungem să arătăm ca o tartă millefeuille. Unul dintre cele mai savuroase, dar și năzuroase ingrediente îl reprezintă ciorapii: pot aduce substanță și vitalitate unei imagini sau, neinspirat alese, pot face trimiteri la zone vulgare, infantile ori depășite.

Paradoxal, alegerea cel mai des întâlnită, este și cea care dă naștere celor mai multe derapaje vestimentare. Pentru a evita ca ciorapii nude transparenți să semene cu un bronz fals și atât de evident sau cu finisajul manechinelor de la Madame Tussaud’s, impuneți-le aceleași criterii ca și fondului de ten: o apropiere cât mai exactă de nuanța pielii și lejeritate, transparență maximă. Da, cerem “invizibilul” de la dresurile nude 😀 .  Chiar și perfect alese, nu vă așteptați ca ele să vă transforme în cele mai excentrice apariții. Ciorapii transparenți de culoarea pielii sunt destinați ținutelor neutre ca grad de actualitate. Ducesa de Cambridge a readus acest tip de ciorap, în atenția femeilor de pretutindeni și chiar dacă reprezintă un amănunt obligatoriu pentru o membră a familiei regale, îl poartă cu grație și naturalețe. Se pare că mărcile ei preferate sunt Wolford și John Lewis.

Dresuri nude

Dresurile negre opace și cele groase (50-100+ DEN) susțin cu succes, în sezonul rece, aproape orice tip de look: de la unul sobru de business, degajat: rochie din jersè și botine cu toc gros, preppy: fustă din tweed și pantofi oxford, glamour: rochie din paiete sau puf (cu cât mai opac ciorapul cu atât poate fi mai scurtă rochia). Sunt deasemenea o bază excelentă pentru botine sau sandale spectaculoase, care merită puse în evidență, iar dacă acestea sunt și negre, crează un aspect foarte suplu al gleznelor și picioarelor în întregimea lor. Vă și văd ridicând neîncrezătoare din sprâncene: “dresuri și sandale?” Da, cu două condiții: sandalele să nu fie evident de vară: în culori deschise, foarte decupate, cu barete subțiri, iar ciorapii să fie cel puțin opaci (50 DEN).

dresuri-sandale

Un alt detaliu cu potențial de risc în cazul dresurilor negre, sunt pantofii colorați. Minnie Mouse nu este tocmai inspirația ideală, așă că rezumați-vă la botine, sandale sau escarpeni negri, gri, bleumarin, aubergine, metalic, verde pin.

 

ciorapi negri opaci

 

Ciorapi dantela v2Un ultim cuvânt despre ciorapii negri: cei semi-transparenți nu sunt o idee bună în cazul coapselor ample. Devenind de jos în sus tot mai transparenți atrag atenția într-un mod nefavorabil.

Dacă vă plac ciorapii cu aspect dantelat, nu cedați tentației de a-i purta cu ținute prea romanțioase, ornamentate, gofrate. Rochiile monocolore, croielile minimaliste, prezența cât mai discretă a altor accesorii le vor pune în evidență mult mai frumos.

Modelele geometrice: dungile, romburile, bulinele, punctele nu sunt tocmai preferatele mele. Cele negre cu dungi sau model lateral arată foarte depășit, cam cu 20 de ani depășit, iar cele cu imprimeu colorat au un aer adolescentin, chiar copilăresc.

În fine, ciorapii colorați sunt o opțiune bună de a aduce puțină culoare garderobei sobre a sezonului rece. Nuanțele estompate: olive, bleumarin, cărămiziu, vișiniu pot fi purtate chiar și la birou, într-un mediu nu foarte riguros. Pentru ca rezultatul să nu fie obositor, încărcat, vă recomand fie ca ciorapii să repete culoarea pantofilor ori a fustei, fie să încercați una dintre alăturările mereu sigure: fucsia-negru, bleumarin-coffee, roșu-maro (mult mai subtil decât eternul roșu-negru), bleumarin-olive, cărmiziu-beige.

 

Ciorapi_asocieri cromatice

Comments

comments

 

Tags: , , , ,