În ciuda restricțiilor, ordonanțelor, așteptării, sau poate chiar întreținute de acestea, emoțiile noastre își caută alternative de manifestare.
Temerile, anxietățile, nerăbdarea, își găsesc expresie în dorința de acumulare, de control, de păstrare a familiarității, a “ceea ce era înainte”, iar cumpărăturile sunt una dintre cele mai accesibile supape pentru aceste emoții.
Nu pot merge în magazine? Comand online. Nu pot alerga în parc? Îmi cumpăr echipament pentru yoga acasă. Nu mai ies la prânz cu colegii? Îmi construiesc o nouă garderobă confortabil-prezentabilă pentru sedințele pe Meetings.
De-a lungul timpului, am întâlnit la clienții mei, diverse motivații de a face cumpărături în exces, de la plictiseală, la presiunea media (a se citi diverse femei, fete, populare pe instagram sau youtube, care par a avea acces la o garderobă nesfârșită).
Spre exemplu, o arhitectă care cunoștea deja succesul în meseria ei, folosea cumpărăturile de haine, pantofi și bijuterii ca “investiție” în business-ul ei. Îi era mai ușor să-și convingă clienții de capacitațile profesionale, cu un aspect corespunzător. O altă domnișoară, la început de carieră de data aceasta, își supunea bugetul și dulapul la chinuri considerabile, întrucât considera să-și schimbe aproape în totalitate stilul vestimentar cu orice nouă relație din viața ei, în încercarea de a se adapta preferințelor partenerului. Și așa mai departe.
Prin urmare, am reușit să clasific aceste motivații în 5 tipologii de cumpărător și, mai important, am făcut pentru fiecare, o listă de activități alternative pentru a ieși din spirala cumpărăturilor în exces.
Așadar, de ce ai prea multe haine în dulap?
1) Pentru că îți place să fii propriul tău stilist. Sau să-ți imaginezi că poți fi.
- Îți place să-ți pregătești ținute pentru orice ocazie s-ar putea ivi.
- În plus, ai o imaginație, să-i spunem efervescentă. Fusta strâmtă, cu volane la poale pe care ai văzut-o într-o vitrină, te duce imediat cu gândul la bluza roșie cu picouri pe care o ai acasă, și saboții cu toc de inspirație art deco pe care nu i-ai purtat niciodată. Ce bine ar arăta împreună!
- Te gândesti mereu ca garderoba ta ar deveni completă și perfectă dacă ai mai cumpara doar eșarfa aceea de un verde minunat și la un preț atât de bun sau sacoul care ar arăta on point peste orice rochie, sau…ați înteles. Orice poate fi o scuză.
- Urmărești, pe insta, toate haștagurile care conțin termenul “outfit”. Sau “styling”. Sau “stylediary”. Sau “look”. Sau.
Ce poți face în privința asta?
- În loc să cumperi încă un articol pentru a-ți “desăvârși” una dintre cele cincizeci de ținute, încearcă să folosești la maxim hainele pe care deja le ai. Nu ai putea purta cardiganul acela subțire și încheiat la nasturi, direct pe piele? Rochia prea decoltată pentru birou nu ar putea fi o fustă, alături de o cămașă sau cu un blazer deasupra?
- Rezumă-te la colaje de ținute pe pinterest sau pune piesele preferate în coșul virtual de cumpărături și imaginează-ți ce ținute ai compune cu ele.
- Schimbă hainele pe care nu le mai porți cu prietenele cu care ai preferințe similare.
2) Pentru că te interesează moda ca expresie artistică
- Cunoști perioadele modei și caracteristicile lor.
- Ai designeri preferați și le urmărești colecțiile.
- Citești opinii legate de evoluția modei, de relevanța ei socială, culturală, artistică.
- Ești un cumpărător informat, cauți piese specifice, urmărești anumite colecții.
Ce poți face în privința asta?
- Mergi la expoziții de fotografie, istoria modei sau design, în orice loc nou ajungi. În această perioadă, Metropolitan Museum of Art, celebrul Met, dar și Muzeul de modă din cadrul Fashion Institute of Technology New York, Victoria and Albert Museum, toate au expoziții de modă, online.
- Încearcă un curs de ilustrație de modă.
- Urmează un curs de design sau croitorie pentru a-ți face propriile haine.
3) Pentru că ești o persoană creativă
- Pe lângă modă sau vestimentație, ai și alte interese creative: design interior, fotografie, cusut, împletit, bricolaj, ilustrație sau design grafic.
- Îți place să aranjezi tot ceea ce te înconjoară: casa, biroul, grădina.
Ce poți face în privința asta?
- Direcționează-ți atenția către un alt interes care să nu implice a cheltui bani: amenajează-ți balconul sau o parte din grădină, îmbunătățește-ți cunoștințele de fotografie.
- Definește-ți în termeni cât se poate de preciși, stilul personal: Ce îți place (culori, croieli, lungimi), ce nu ai purta niciodată, termenii care îți descriu stilul vestimentar. Am scris despre asta aici, aici si aici.
4) Pentru că vezi cumpărăturile ca activitate socială
- Mergi la cumpărături cu prietenele, sora, iubitul, ca mod de a-ți petrece câteva ore plăcute.
- Te întâlnești cu prietenele, fie la mall, fie la diverse târguri în oraș, pentru a povesti, iar cumpărăturile nu sunt neapărat un scop, dar de obicei au loc.
- Cumpărăturile au devenit un ritual în unele relații. Mergi cu o colegă la cumpărături în ziua de salariu, sau cu soțul în fiecare sâmbătă dimineață.
Ce poți face în privința asta?
- Găsește alte interese comune pe care le-ai putea avea cu prietenii sau partenerul.
- Formează-ți ritualuri noi: sâmbătă dimineața mergem la brunch la o terasă, după serviciu mergem la un spectacol de stand-up.
5) Pentru că a face cumpărături te relaxează
- Faci cumpărături după o zi grea la serviciu sau pentru a te recompensa.
- Dacă îți iei o pauză de câteva minute în timpul zilei, o folosești intrând pe aplicațiile de cumpărături.
- În timp ce unii oameni aleargă, gătesc sau urmăresc seriale pe netflix, tu preferi să “faci mișcare” în magazine.
Ce poți face în privința asta?
- Încearcă alte metode de relaxare care presupun efort minim: meditație, stretching, yoga, grădinărit.
- Atunci când iei o pauză în timpul zilei, ridică-te de la birou si fă o plimbare scurtă sau un exercițiu de respirație controlată.
- Seara, înlocuiește verificarea magazinelor online, cu o baie cu spumã.
Comments
Tags: cumparator cunoscator, organizarea garderobei, stil de viață, stil personal, stil vestimentar