Mătase, satin, catifea, stofă, dantelă, termeni folosiți în vorbirea curentă, publicațiile de modă, sau chiar discursurile celor care lucrează în domeniu, pentru descrierea hainelor fără a lua în calcul că acești termeni desemnează proprietăți diferite ale obiectelor de îmbrăcăminte.
Mai exact: hainele sunt realizate din țesături, denumite și materiale textile, iar acestea, la rândul lor sunt realizate din fire textile sau fibre. Astfel, satinul, catifeaua, dantela sunt țesături, în timp ce mătasea, bumbacul, poliesterul, viscoza sunt fibrele din care acestea pot fi țesute. Aproape toate materialele textile pot fi realizate atât din fibre naturale, cât și sintetice pentru un aspect asemănător, diferența o fac proprietățile fiecărui tip de fibră, cunoscut fiind că cele naturale sunt mai bine tolerate de piele, permit circularea aerului , sunt rezistente la șocuri mecanice, iar cele sintetice sunt economice, se drapează frumos, se șifonează greu, dar sunt greu de purtat la temperature extreme.
Fibrele naturale, provin fie din:
- surse vegetale: bumbacul, inul, fie din
- surse animale: lâna, mătasea.
Fibrele sintetice sunt realizate în mare parte sau în totalitate din substanțe provenite în urma proceselor chimice:
- fibre celuloide: viscoză, acetat
- fibre nonceluloide: acrylic, nylon, polyester, spandex, etc.
Dacă nu sunteți siguri de proveniența unui fir textil, o metodă simplă de a o afla este prin arderea unui eșantion din țesătura respectivă. Dacă rezultă un scrum moale și/sau care miroase a păr ars, este o fibră natural, dacă reziduul este tare și casant, este sintetic. Acetatul este cel mai ușor de identificat – se dizolvă în acetonă.
Mai jos, am alcătuit un tabel cu cele mai cunoscute și folosite fire textile, materialele care pot fi realizate din ele, precum și avantajele și dezavantajele fiecăruia. Aceste caracteristici sunt, pentru mine, un criteriu esențial atunci când cumpăr o piesă vestimentară, pentru că astfel pot afla încă înainte de a probă, ce senzație (fizică) îmi va oferi, așadar, dacă urmează să susțin o prezentare, plină de emoții, nu voi purta o ținută din poliester care să-mi accentueze senzația de căldură, știu deasemenea cum va interacționa cu mediul și oricât mi-ar plăcea tricoul din bumbac și mătase pe care-l port atât de des în ultima vreme, nu-l voi purta o zi întreagă la munte, pentru că mătasea se deteriorează ușor în razele solare și din cauza transpirației, etc. Știind toate acestea, pot profita la maximum de achizițiile făcute.
Comments
Tags: bumbac, consultant de imagine, consultanță de imagine, fire textile, in, matatse, materiale textile, poliester, proprietati materiale textile, Raluca Dobrovolschi, țesături, viscoza
Pingback: Glosarul țesăturilor din garderoba masculină