Atunci când nu mâncăm acasă, multe momente de confuzie pot lua naștere din felul în care utilizăm tacâmurile. Astfel, trebuie să știm că modul în care poziționăm tacâmurile transmite chelnerului momentul în care ne aflăm în timpul mesei: am luat o pauză sau am terminat.

Acest lucru depinde în primul rând de stilul pe care îl abordăm în utilizarea tacâmurilor: american sau continental.

În cazul stilului american, furculița se ține în mâna stângă iar cuțitul este folosit cu mâna dreaptă pentru a porționa mâncarea. Pentru a lua porția, se trece furculița în mâna dreaptă, cu dinții îndreptați în sus. Semnalăm faptul că am luat o pauză sprijinind cuțitul în partea superioară dreaptă a farfuriei cu lama înspre interior și furculița în partea stîngă, aproximativ „la ora 8”. Cred că deja ați înteles de ce acestui stil de a folosi tacâmurile i se mai spune și „zig-zag”. Atunci când ați terminat de mâncat, cuțitul și furculița se poziționează paralel, în partea dreaptă a farfuriei: furculița în interior cu dinții îndreptați în sus și cuțitul în exterior cu lama către interiorul farfuriei. Acum chelnerul va ști că poate ridica farfuria.

folosirea tacamurilor_1

În epoca victoriană, din dorința de a se diferenția de celelalte clase sociale, aristocrația europeană a renunțat la a mai schimba furculița dintr-o mână în alta, obicei adoptat și păstrat pană astăzi.

Stilul european (sau continental) este considerat mai grațios, dar cere mai mult exercițiu deoarece furculița rămâne în mâna stângă (cea care, pentru majoritatea persoanelor, are mai puțină dexteritate) pe tot parcursul mesei.

Pauza se semnalează prin încrucișarea furculiței și a cuțitului, de data aceasta furculița va avea dinții îndreptați în jos. La finalul mesei, tacâmurile se poziționează la fel ca în cazul stilului american cu o singură excepție – dinții furculiței sunt îndreptați în jos.

folosirea tacamurilor_2

Comments

comments

 

Tags: , , , ,