La 20 de ani este firesc și chiar necesar ca un bărbat să experimenteze vestimentar, fie că e vorba de pantaloni cargo, bocanci și pantaloni din piele în mijlocul verii, cămăși purtate în jurul șoldurilor, jeansi slim cut, lanțuri, brățări sau orice alt articol ar alege pentru a-și face cunoscute pasiunile și personalitatea. În același timp, la 20 de ani, un interviu, o invitație la nuntă, o întâlnire…ce să mai, orice situație, în afară de o ieșire la bere, este un motiv de panică pentru că măcar atât este evident, că niciun articol din garderobă nu e potrivit.

Începând cu 30 de ani, ar trebui să cunoști deja sentimentul acela de control asupra propriei vieți, asupra lucrurilor care nu ți se întâmplă ci pe care le faci să se întâmple. Unul dintre aceste lucruri îl reprezintă aspectul exterior.  Fără să fii preocupat de modă (chiar e de preferat să nu fii), ai, începând cu 30,  siguranța alegerilor vestimentare.

Nu o ai? Se obține simplu, cu câteva piese lipsite de artificii stilistice, neostentative, în nu mai mult de șase culori (bleumarin, gri, khaki, negru și alb și beige sunt opțiuni bune). Calitatea principală a acestor articole este că nu vin cu un look prestabilit, ci așteaptă să împrumute din personalitatea celui care le poartă.

Iată, așadar 10 piese care te pot însoți de-acum și până la sfârșitul lunii Septembrie, aproape oriunde, de la birou, la brunchul de duminică, până la concerte sau plimbări în parc.

     1. Pantaloni chino. Asemănători cu jeansii, la fel de confortabili, însă dintr-o țesătură mai subțire, mult mai prietenoasă cu temperaturile ridicate. Tot în comparație cu jeansii, au un aspect ușor mai formal, în special din cauza culorii uniforme. Îi poți găsi la toate brandurile, începând cu H&M cu 150 de lei, J Crew 95 euro, Polo Ralph Laurent 140 euro, până la Brioni cu 350 euro.

pantaloni chino

     2. Hanorac. Riccardo Tisci, designerul casei Givenchy și mare iubitor de piese sport, a oferit, în ultimii ani, numeroase reinterpretări acestui articol vestimentar, aducându-l astfel în atenția generală. Totuși, eu aș sta deoparte de varianta lui cu imprimeul cap de rotweiller. Levis, Polo Ralph Laurent  sau Nike au variante monocrome excelente.  Arată bine alături de sus-numiții chinos și pantofi sport sau purtat pe umeri, peste un tricou în serile răcoroase.

hanorac piese esentiale

     3. Nimic nu arată mai relaxat și mai de vară decât o pereche de pantofi sport de culoare albă. Poate ai deja modele clasice precum Stan Smith de la Adidas, Jack Purcell de la Converse sau Common Projects. Nu te grăbi totuși să sari în ei dacă sunt altfel decât în stare impecabilă.

     4. Tricou alb. (sau gri deschis pentru o anatomie voluminoasă). Pare simplu, însă cu un tricou se poate da greș în mod regretabil, dacă are un decolteu prea amplu, este strâmt sau transparent. Dacă pentru alte articole diferența de prețuri între branduri nu este neapărat justificată, în cazul tricourilor albe, un preț mare indică, de obicei un bumbac la prima/primele utilizări (ceea ce îi păstrează proprietățile naturale), o țesătură densă care nu se va  deforma la spălare, cusături bine realizate, ceea ce, per ansamblu se traduce într-o experiență de purtare, mult mai plăcută.

piese esentiale tricoul alb

     5. Blazer. Ridică instantaneu gradul de formalitate al unei ținute, chiar dacă este una formată din jeansi și tricou. Pentru sezonul cald, ideal este blazerul din serj (un amestec de mătase și bumbac) sau panama (o țesătură aspra, dar ușoară din bumbac, care imită pânza de sac), cu dublură doar în zona superioară a torsului. Aici diferențele între blazer, sacou de costum și sacou sport.

     6. Cămașă în carouri purtată cu nasturii descheiați, deasupra unui tricou, alături de jeansi și pantofi din piele întoarsă.  Pare a fi modelul preferat al ducelui de Cambridge care poartă o cămașă în carouri la mai toate evenimentele publice sportive sau în călătorii.

     7. Costum bleumarin. Dacă nu porți costum la serviciu, nu înseamnă că nu ar trebui să ai unul în garderobă. De fapt, nu ai nicio scuză pentru a nu avea măcar un costum. Nu te grăbi totuși să cumperi unul negru gândindu-te că se potrivește în orice situație. Adevărul e că puține două sunt situațiile în care ai nevoie de un costum negru: seara, în situații formale și în timpul zilei, pentru ceremonii funerare. Costumul bleumarin îți va sevi mult mai multor nevoi, și aproape  sigur vei arăta mai bine în această culoare mai blândă decât negru. Ai deja unul? Nivelul următor este costumul realizat la comandă, pe măsurile tale.

     8. Cel puțin o cămașă albă, din poplin dens, fără texturi, cusături în alte culori sau monograme la vedere. N-o purta cu tricou sau maiou pe dedesubt și nici nu te gândi la mâneci scurte.  În momentele de relaxare, pur și simplu răsfrânge-i mânecile. Va arăta perfect.

     9.  Pantofi negri, oxford, din piele netedă. Majoritatea magazinelor din oraș oferă o calitate îndoielnică pentru prețurile cerute, așa că nu irosiți banii pe tălpi lipite, piele de calitate inferioară, lac sărit, șamd. La prețuri asemănătoare vă puteți alege un model bine realizat, cu tălpi cusute, cum sunt cei de la Carmina sau  Herringshoes, care livrează și în România.

     10. Pentru zilele ploioase de primăvară sau pentru serile răcoroase petrecute în oraș, opțiunile ideale sunt  trench-ul sau jacheta bomber.

piese esentiale jachetele

.

Comments

comments