O haină de exterior, într-un model clasic, de calitate superioară este un reper important în parcursul stilistic al oricărui domn.

Iată patru modele care vă vor însoți și încălzi cu stil, de la o întâlnire profesională, la o plimbare în parc:

Paltonul model Chesterfield

Ca și în cazul altor piese vestimentare, originea denumirii este neclară: fie numele contelui al patrulea sau al șaselea de Chesterfield, fie numele orașului din regiunea engleză Derbyshire. Cu siguranță însă, producătorii de paltoane din secolul XIX (aprox. 1840) au folosit un instrument de marketing binecunoscut astăzi: atașarea imaginii produsului de numele unei persoane cunoscute, mai ales că, în acest caz, era vorba de un membru al aristocrației, chiar dacă nu a purtat sau promovat acest model de palton.
La zero grade celsius, originea terminologică a hainei pe care o purtăm, este mai puțin importantă, așă că, înainte de a vă alege paltonul Chesterfield, asigurați-vă că este realizat dintr-o lână de bună calitate, sau amestec de lână și cashmere, cu dublură din viscoză sau, ideal, din mătase, cu structură interioară de preferat cusută, nu termocolată. Aceste detalii vă asigură de durabilitatea, confortul termic și tactil, precum și aspectul paltonului dumneavoastră.

Elementele specifice unui palton Chesterfield sunt:
• Croială dreaptă, lungime în zona genunchilor.
• Lipsa cusăturilor orizontale în zona taliei
• Tradițional cu revere crestate, a căror parte superioară este realizată din catifea. Reverele ascuțite sunt o abordare actuală și cel puțin la fel de estetică.
• Deasemnea tradițional este modelul la un singur rând de nasturi, cu nasturi ascunși. Domnii înalți și/sau supli vor arăta excelent și într-un model la două rânduri de nasturi, acesta adaugând volum suplimentar siluetei.
• Buzunare orizontale, cu clape
• Un singur șlit pe mijloc sau fără șlit.
Cromatic, gri petrol, bleumarin și negru sunt opțiunile clasice, potrivite în mediul profesional. Cel mai cunoscut producător al acestui model de paltoane este Crombie, o companie scoțiană deschisă în 1805, al cărei nume a devenit generic pentru astfel de paltoane.

Marile case de modă au inclus acest model în colecțiile lor pentru sezonul curent, l-au reinterpretat într-o manieră propriepăstrându-i totuși linia clasică.
Burberry a ales culoarea camel, pe o siluetă suplă, căreia i-a adăugat un element “dur”, gulerul din piele de culoare neagră. Miuccia Prada a optat pentru gulerul din catifea, însă nu doar în culorile clasice, ci și în nuanțe îndrăznețe, precum roșu vibrant. Rag & Bone a prezentat o variantă ușor mai lejeră din punct de vedere al croielii, pentru cei care poartă costum pe sub palton, din lână și bumbac, țesătură cu model distorsionat tip Prince of Wales.

Burberry Chesterfield_Rag  and Bone

În stânga, interpretarea casei de modă Burberry a modelului Chesterfield,  FW2013, în dreapta, un palton Chesterfield Rag &Bone

 

Paltonul model Covert

O variație a modelului Chesterfield, dar realizat din stofă twill de culoare beige, paltonul Covert are drept detalii specifice, cele patru rânduri de cusături pe mâneci și la marginea inferioară și micul buzunar pentru bilet.

Lovat Covert Coat, Classic Fitsursa foto: www.crombie.co.uk

 

Paltonul model Polo

Părul de cămilă dă naștere unor țesături moi și foarte călduroase, motiv pentru care jucătorii americani de polo au apreciat în mod special acest model de palton care a devenit o uniformă în rândul tinerilor americani, de la sportivi, la studenți de Ivy League. Între 1920 -1930, paltonul Polo a fost, în Statele Unite, cea mai purtată haină de exterior pentru vreme rece. Are o siluetă ușor mai sportivă decât modelele precedente, fiind ușor identificabilă prin buzunarele aplicate, culoarea camel auriu, cele două rânduri de nasturi, manșetele late, cordonul complet sau doar la spate și nasturii din sidef. Toate aceste detalii fac din paltonul Polo o alegere ideală, deopotrivă actuală și elegantă atât pentru ținute semi-formale (Black-tie) și business cât și pentru relaxatele haine de weekend. În colecțiile Polo Ralph Lauren și Brooks Brothers veți găsi aproape în orice sezon, cel puțin un model Polo pe care să vi-l doriți.

polo Brooks Brothers_01sursa foto: www.brooksbrothers.com

Loden-ul

(…) elicopterul trecea pe edgar quinet trecatorii-și tineau
cu mâna palariile si londenurile si balonzaidele (Mircea Cărtărescu – Sonete)

Este foarte probabil ca bunicul sau tatăl dumneavoastră să fi purtat un loden, “londen”, cum i se spune la noi, un palton de culoare verde închis, realizat dintr-o lână care, la origine a fost prelucrată după o metodă locală, în regiunea austriacă Loderers, rezultând o țesătură ușoară, dar rezistentă. Destinată inițial vânătorilor, lodenul are o croială dreaptă, nestructurată, cu un șlit amplu la spate, pentru libertate de mișcare, o fâșie suplimentară de material în zona umerilor, pe exterior și nasturi acoperiți cu piele. Modelul original nu avea căptușeală, loden-urile actuale au o căptușeală care, pentru a păstra totuși ideea, este detașabilă. Culoarea și croiala lejeră ale acestui palton îl recomandă pentru a fi purtat alături de pantaloni din lână sau reiați, tricotaje, ghete din piele netedă de culoare maro, model brogues sau, ideal, din piele shell cordovan.

Aspesi LodenLoden Aspesi (www.aspesi.com)

 

Comments

comments

 

Tags: , , , ,