Costumul.ro. Nu „Copiii spun lucruri trăsnite”, nu „Hainele cele noi ale împăratului”. Nu. Costumul punct ro. Un nume edificator, drept urmare informații pe măsură, documentate sartorial, istoric și terminologic și/sau interpretări ultra-moderne. Nu vă ambalați. Acestea erau doar așteptările mele. Lucrurile stau în felul următor. Pe prima pagină..curatorii (?!) Costumul.ro întreprind o clasificare a tipurilor de costume care i-ar mâhni profund, acolo unde sunt, pe Ducele de Windsor, Gianni Agnelli, Luciano Barbera și mulți alți domni pentru care costumul a reprezentat un standard, o tradiție, creativitate și normativitate în același timp.

Așadar,  tipurile de costume, sunt: Business, Ceremonie (voi trece peste termenii fără sens care descriu aceste tipuri de costume în opinia celor de la Costumul.ro) și ajungem la o categorie total diferită de costumul de ceremonie și anume Tuxedo, care este „varianta americana a smoking-ului sobru englezesc”. Cum  arată un astfel de tuxedo vă întrebați? Foarte simplu: „Croiala sacoului si a pantalonilor este aceeasi cu cea al (a, ai, ale, alor, nu contează) smoking-ului dar acestea (acestea fiind croiala sacoului?) se pot purta cu camasi multicolore , cravata poate fi inlocuita cu o esarfa prinsa intr-un inel sau o alta bijuterie.” Doamnelor, îmi pare rău, broșe, ace de păr, cercei, nu vă mai aparțin. Acum devin accesoriile partenerului, alături, bineînțeles, de toate eșarfele de care dispuneți. Să mai spun ceva despre cămășile multicolore?

Nu am terminat. Citiți doar dacă sunteți ”CEO, director de banca sau manager intr-o corporatie”. Medici, programatori, avocați, instalatori, regretele mele, nu intrați în publicul țintă al costumelor Tailored”-  Tilul Tailored sau, cum il numim noi, “la 4 ace” (mă scuzați, vorbiți românește?) poate fi purtat la un job interviu (nu job interview, nu interviu pentru o slujbă).

Aproape la capătul puterilor, îmi târăsc privirea spre ultimul paragraf al acestei prezentari. Costumul de seară. –  În prima parte a secolului al XIX-lea a început sa fie purtata cu pantaloni lungi; la mijlocul aceluiasi secol a devenit îmbracaminte de ocazie. Și uite așa, în secolul al –XIX-lea, bărbații s-au gândit că în timpul zilei e mult prea cald pentru pantaloni lungi și au hotărât să-i poarte numai seara. Astfel a apărut costumul de seară. Amin!

Recapitulând. Ce am aflat nou?  Că există multe, multe categorii de costume, și anume: business, ceremonie, tuxedo, tailored, costum de seară.

Oare acesta din ce categorie face parte?

Kalvin-Klein
sursa foto: www.costumul.ro

Aproape 10 000 fani pe pagina de facebook Costume Barbatesti, unde puteți găsi și costume „Kalvin Klein”. Felicitari și fanilor.

Update 2018: Între timp, site-ul a decedat. O mare pierdere. 😄

Comments

comments

 

Tags: , , ,