Vreau sa deschid o discutie despre un subiect care ma preocupă intens în ultima vreme, si anume părul care albește.

De ce e nevoie de o discutie pe acest subiect?

În primul rând pentru că retorica pe care eu o aud cel mai des și cu care suntem toti obișnuiți, este că părul alb ne îmbătrânește, arată neglijent, deloc stylish si trebuie acoperit, ascuns, vopsit. Auch! Aceste cuvinte ne doare.

Eu am multe fire albe, de câțiva ani deja și până să înceapă prietenii și chiar părinții mei să mă întrebe CÂND mă vopsesc, nu m-am gândit niciodată s-o fac. Știu că nu m-au întrebat cu rea intenție, dar am simțit presiunea și așteptarea ca eu să fiu și să arăt într-un anume fel. Din partea alor mei un: “hei, parcă ieri erai o fetiță, acum ai fire albe?! Fă-te mică la loc”, iar din partea prietenilor a sunat ceva de genul “nu erai tu cu style/cool/ awareness-ul? Dacă și tu renunți!”

Ce se intampla daca nu ma vopsesc?

Am stat multă vreme pe gânduri. Nu dacă să mă vopsesc, asta am știut dintotdeauna că nu vreau s-o fac, ci mai curând CE ÎNSEAMNĂ DACĂ NU MĂ VOPSESC? Sunt menită să fiu percepută ca îmbătrânită, neîngrijită, un-cool, un-stylish? Mai rău, să devin irelevantă profesional și invizibilă social? Da, risc să mi se întâmple asta, but you know what, îmi voi asuma acest risc. Pentru ca am mijloacele de a-l întoarce în favoarea mea, pentru că nu vreau să fac ceva de teamă sau presată de opiniile altora și, nu în ultimul rând, am speranța că aș putea contribui prin acțiunea mea, la o cât de mică schimbare de percepție.

Cat de increzatoare trebuie sa fiu pentru a renunta la vopsit?

Femeile care nu își vopsesc părul alb nu sunt nici neglijente, nici inactive profesional, nici lipsite de perspectivă. Și cu cât mai mulți oameni înțeleg asta, cu atât, noi femeile, ne putem manifesta mai autentic și mai detașate de stigmatul vârstei. De fapt, mai mult ca niciodată, observ că, dimpotrivă, femei bine situate social, profesional, financiar, își lasă părul alb.

Am văzut asta în țări precum Norvegia și Suedia, unde pentru femei naturalețea e esențială. Am vazut asta în Elveția, unde le puteai ușor distinge pe femeile de altă naționalitate, pentru că erau singurele cu părul colorat artificial. Asta in timp ce localnicele, foarte rafinate și fit, aveau părul natural, indiferent de vârstă. Și am văzut asta, la evenimentele de anul acesta, ale industriei filmului sau muzicii. Andie MacDowell, Helen Mirren, Jodie Foster , Katie Holmes, Gwyneth Paltrow, Eva Longoria, Demi Moore, au făcut senzație tocmai datorită părului nevopsit. Letizia Ortiz, regina Spaniei, Catherine, ducesa de Cambridge, au ambele fire albe pe care nu le mai ascund la aparițiile publice. La fel și o pleiadă de femei care lucrează în lumea modei, Sarah Haris (Vogue UK), Stacy London, cu șuvița ei albă transformată dealtfel în semnătură stilistică. Sper să văd acest fenomen și în România.

Este parul alb sau carunt noul val in materie de infrumusetare?

Acum nu vreau să spun că nevopsitul e singura cale, sau varianta potrivită oricui. Nu dau eu rețete de viață nimănui. Înțeleg că la 25 de ani e greu să accepți că ai fire albe și, deși incomod, continui să te vopsești. Ce spun este că femeile nu ar trebui să resimtă atât de intens presiunea societății pentru alegerile care țin de corpul, de aspectul lor. Din cauza acestei presiuni ne simțim ca și cum nu mai avem control asupra propriei vieți. Ne simțim lipsite de autenticitate, false, iar în final obținem exact opusul a ceea ce ne-am dorit inițial.

Mă gândesc acum la femeile peste 50 de ani care insistă să-și țină părul într-o nuanță intensă și artificială, și ajung să arate mai în vârstă și mai puțin rafinate decât dacă ar accepta firele albe. Multă vreme le-am privit cu amuzament superior, dar acum le înțeleg. Li s-a spus toata viața că trebuie să arate mai tinere, încât au devenit imune și neincrezatoare inclusiv la ceea ce văd în oglindă. Damned if you do, damned if you dont.

De unde sa incep?

Ce vreau eu cu acest text e să încurajez femeile care nu mai vor să se vopsească, cele cărora le e teamă de stigmatul de “neglijentă”, să ia în considerare câteva aspecte și anume:

1) Părul nu este un element de sine stătător în imaginea noastră. Părul alb, singur, nu are puterea de a ne face să arătăm mai mature.

2) Tunsoarea, aspectul pielii, machiajul, bijuteriile, postura corpului contribuie la ceea ce reprezintă aspectul nostru exterior.

Deci, dacă nu vrei să te vopsești, dar nici să arăți ca și cum ai fi mai în vârstă, poți compensa cu o tunsoare actuală, mereu întreținută, o ținută minimalistă, masculină, bijuterii geometrice. Poți compensa având grijă de corpul tău, făcând sport, mâncând ceea ce îți face bine și în cantități nu prea mari. Toate acestea vor arăta că părul tău alb/cărunt/în proces de albire este o alegere deliberată, și nu rezultatul “delăsării”.

Comments

comments