Până de curând aveam convingerea că preocuparea pentru consumul  în exces, respectiv minimalism reprezintă concepte moderne.

Am aflat însă că, și fără cumpărături online sau reclame, în 1769, filosoful francez Denis Diderot avea astfel de frământări. Inițial, problema lui era că nu avea mai nimic. Existența lui modestă a fost schimbată de gestul Ecaterinei a II-a a Rusiei care i-a cumpărat, în schimbul unei mari sume de bani, enciclopedia la care Diderot a lucrat intens ani de-a rândul. Ce-a cumpărat Diderot prima dată, bărbat fiind? În lipsă de jocuri online, motociclete, echipament sport și alte asemenea, a ales o robă purpurie!

Achiziția s-a dovedit complet neinspirată. Nu numai că nu i-a adus satisfacție, dar deodată, toate obiectele din jur i s-au părut vechi, urâte și total nepotrivite cu sofisticata robă. Drept urmare a decis să restabilească echilibrul în casa și viața lui, și a cumpărat un covor de Damasc, și-a înlocuit scaunul din paie cu unul din piele, a comandat câteva picturi și sculpturi și nu se știe când s-a oprit din această spirală a cumpărăturilor.Lucruri pe care am incetat sa le cumpar

Această reacție de cumpărare în lanț, care are și un nume, după domnul de mai sus: efectul Diderot, ne este familiară tuturor într-o oarecare măsură:

  • Atunci când ne cumpărăm o pereche de pantofi și ne gândim și la o poșetă potrivită, sau măcar la o pereche de ciorapi.
  • Atunci când cumpărăm o canapea nouă și ajungem să schimbăm și covorul sau măsuța de cafea, dacă nu chiar să facem o reamenajare completă.
  • Atunci când cumpărăm o cremă hidratantă și ni se propune și serul sau crema pentru ochi din aceeași gamă.
  • Atunci când mergem la restaurant și, pe lângă prânz, ne gândim sau suntem întrebați dacă vom comanda și desert.

Lucrurile pe care am încetat să le cumpăr sau nu le-am cumpărat vreodată nu sunt neapărat achiziții determinate de alte achiziții sau care determină la rândul lor alte cumpărături, dar am ajuns la concluzia că utilitatea lor nu justifică spațiul pe care îl ocupă, timpul pe care îl petrec întreținându-le sau banii pe care îi plătesc pentru ele, ori  sunt de-a dreptul nocive pentru spațiul în care trăiesc și, în mod direct, pentru sănătatea mea.

Lucruri pe care am incetat sa le cumpar v2

  1. În primul rând am încetat să cumpăr produse al căror unic scop este să parfumeze: încăperile, hainele, părul, corpul. Nu vreau nimic care să împrăștie conservanți, uleiuri, alcool, ftalați pe ceea ce, dacă este bine spălat, este perfect. Nu am cumpărat niciodată balsam de rufe, deodorant de cameră,  odorizant de toaletă sau lumânări parfumate.  Singura pe care nu am exclus-o total este apa de parfum.  Mai am acum doar trei parfumuri al căror miros îmi place să-l simt, însă nu în fiecare zi și în cantitate foarte mică, perceptibilă, sper, doar pentru mine. Nu de puține ori, mă obosesc sau îmi devine greu să mă concentrez în spații închise, la concerte, sau restaurante unde parfumurile sunt  prea…prezente.
  2. Deși îmi place să gătesc, am renunțat la o mare parte din ustensilele de bucătărie: feliatoare de brânzeturi, foarfece de verdețuri, storcătoare, mixere, instrumente de curățat fructe și legume. Un singur instrument minunat le înlocuiește pe toate și cred că ar putea să mă înlocuiască și pe mine, în bucătărie 😅: un robot cu toate aceste funcții. Ocupă incomparabil mai puțin loc, este eficient și extrem de util.  Tot în zona bucătăriei, am redus la minim vasele de servit: boluri, fructiere, platouri, în general tot ceea ce avea o utilizare foarte specifică: pentru înghețată, pentru fructe de mare, pentru crème brûlée, pentru măsline, pentru sushi. Da, am avut toate aceste recipiente, dar acum orice fel de mâncare este la fel de gustos și în farfuriile sau bolurile pentru…alimente. Deasemenea, nu am cumpărat niciodată cuptor cu microunde, prăjitor de pâine sau sandwich maker, care, în contextul a ceea ce se mănâncă la noi în familie, ar fi inutile.
  3. Cărțile pe care le găsesc în format electronic le-au înlocuit pe cele tipărite. Sunt ușor mai ieftine, dar cel mai important, atunci când pleci într-o vacanță de o lună, este că, pot lua oricâte cărți vreau în interiorul coperților kindle-ului.
  4. Nu-i mai găsesc utilitatea nici ceasului de mână. Lăsând la o parte faptul că în orice moment am în fața ochilor un dispozitiv care îmi arată ora, nici ca accesoriu sau bijuterie nu-mi mai trezește vreo emoție și prefer oricând o brățară fixă, veritabilă, unui ceas. 
  5. Bineînțeles că din comoditate sau poate ca răspuns la faptul că în dulapul lui din baie, și-au făcut loc creme, exfoliante, geluri de curățare a tenului 😄, Andrei a renunțat la toate spumele, after shave-urile, lamele, și aparatele de ras, și le-a înlocuit cu un singur instrument: aparatul de tuns care lasă părul de pe față la o lungime de barbă de două zile, ceea ce mi se pare foarte sexy. E o alegere bună în special pentru cei cu un ten sensibil pe care rasul îi irită.

În final,  nu consider că am renunțat la ceva, ci dimpotrivă, că am recuperat timp, spațiu, bani și, cel mai important, propriile dorințe și nevoi. 

Comments

comments

 

Tags: , ,