În special în sezonul rece! Desigur, mă refer la lungimea fustei sau rochiei comparativ cu a hainei pe care o purtăm deasupra: trench, jachetă, palton, mantou.
Vara, e simplu, lungimea fustei e relevantă doar prin prisma siluetei noastre sau a contextului în care ne aflăm. Odată ce suntem nevoite să adăugăm piese suplimentare ținutelor, proporțiile dintre acestea devin esențiale în imaginea de ansamblu rezultată. Altfel spus, o fustă mini riscă să arate vulgar cu o jachetă foarte scurtă, o fustă până la genunchi arată voluminos alături de un mantou care acoperă posteriorul și rareori asocierea trench până la genunchi – fustă midi, vor flata o siluetă.
Bunica mea spune că cel mai „elegant” este ca lungimea fustei să corespundă la milimetru cu lungimea mantoului, idee perfect valabilă pentru anii ‘60 până chiar spre ‘80, când lungimea fustelor era aproape unică și anume în jurul genunchilor. Acum când purtăm toate lungimile (și volumele) posibile, de fuste, alegerea mantourilor cere ceva mai multă expertiză stilistică.
Care ar fi, deci, reperele în alegerea hainelor de exterior în raport cu lungimea fustelor și rochiilor?
Lungimea fustelor /rochiilor versus lungimea jachetelor de deasupra lor
Fusta scurtă. Lungimea optimă de mantou pentru fusta mini este aceea sub genunchi, care poate fi păstrat atât deschis, cât și închis. Va echilibra perfect lungimea fustei și va crea o ținută corect proporționată. Putem opta și pentru o haină deasupra genunchiului, însă, mai ales când aceasta este mai scurtă (până la jumătatea coapsei de exemplu), poate fi de preferat să o purtăm deschisă pentru a face vizibil că există ceva pe dedesubt. De evitat în cazul fustelor scurte sunt jachetele până în talie, care crează o proporție voluminoasă.
Lungimi optime pentru jachetele purtate cu fusta scurtă
Lungimi de evitat pentru jachetele purtate cu fustă scurtă
Fusta creion, până la genunchi. Cea mai permisivă din punct de vedere al lungimilor jachetelor, fusta creion arată bine atât cu o haină care acoperă genunchii, cât și cu una cu aproximativ 10 cm deasupra. Femeile înalte pot purta chiar și sacouri sau jachete oversized, care acoperă posteriorul. Indiferent de înălțime, stați departe de jachetele care au aceeași dimensiune ca fustele, pe verticală, împărțind astfel silueta în jumătate, făcând-o scundă și voluminoasă. (despre proporțiile ideale, o teorie dezvoltată de matematicianul italian Leonardo Fibonacci, am mai scris aici)
Lungimi optime pentru jachetele purtate cu fusta până la genunchi
Lungimi de evitat pentru jachetele purtate cu fustă până la genunchi
Fusta amplă, până la genunchi. Un palton drept nu este o idee bună pentru o fustă cloș, aspectul creat de cele două împreună va fi unul înghesuit. O opțiune mai bună este jacheta scurtă, cu croială apropiată de linia corpului.
Giovanna Battaglia purtând, în mod optim, fusta amplă cu o jachetă scurtă, versus o altă fustă amplă, asociată, mai puțin fericit, cu un mantou cu croială dreaptă.
Fusta midi. Îi este cel mai dificil de găsit o pereche pentru că este, de regulă dificil de purtat de una singură, cu atât mai mult cu o haină deasupra. În plus, cu cât silueta este mai scundă sau mai voluminoasă, cu atât are nevoie de o compatibilitate mai bună între cele două articole vestimentare. Alegerea întotdeauna sigură este jacheta scurtă/deasupra taliei. Pe o siluetă peste 1.70 poate fi interesantă și jacheta care acoperă posteriorul. Asocierile care nu funcționează aproape niciodată sunt cu jacheta la jumătatea posteriorului sau cea sub genunchi.
Lungimi optime pentru jachetele purtate cu fustă midi
Lungime de evitat pentru jachetele purtate cu fustă midi
Fusta lungă – Fustele si rochiile până la glezne pot fi acoperite de haine la fel de lungi, sau puse în evidență de jachete scurte, deasupra taliei. Lungimile intermediare de mantouri arată neglijent sau neintențional, împreună cu rochiile lungi.
Rochie lungă purtată cu jachetă de lungime relativ potrivită – ideal ar fi fost mai scurtă – Fustă lungă purtată cu palton de lungime cel puțin dificilă
În final, mai adaug ceva despre ținutele compuse aparent ignorând oricare dintre reperele de proporționalitate despre care am scris în acest articol: suprapuneri, ținute deconstruite, lookul bag-lady propus de surorile Olsen, etc. Toate acestea pot arăta bine/original, însă secretul lor este evitarea conștientă a regulilor, nu necunoașterea lor. “Știu cum ar fi corect, însă îmi asum riscul de a alege altceva”, par să spună.
Voi preferați varianta sigură sau riscați?
Comments
Tags: consultant de imagine, imagine personala, lungimea fustei versus lungimea jachetei, proportii, repere stilistice