Ca multe alte feluri din bucătăria italiană, pastele au intrat în meniul preferat al românilor datorită varietății rețetelor și ușurinței în pregătirea acestora. Odată cu pastele nu au venit însă și instrucțiuni precise despre modul corect de a le mânca, drept urmare au luat naștere o serie de controverse pe acest subiect. În mijlocul acestor controverse stau pastele lungi și subțiri, spaghetti, aduse la masă alături de furculiță, cuțit și lingură, ridicând astfel primul semn de întrebare:

Ce tacâmuri vom folosi pentru a mânca spaghetele?

Răspunsul agreat de bucătari italieni, specialiști în etichetă socială și bon vivants deopotrivă, este unul singur: furculița. Furculița este singurul tacâm pe care îl vom folosi efectiv. Lingura poate fi folosită doar pentru a adăuga sos sau brânză peste paste, iar cuțitul este pur și simplu în plus în acest caz, el nu va fi folosit niciodată la paste.

Odată stabilit că spaghetele se mănâncă doar cu furculița, cum procedăm pentru a evita ca ele să se acumuleze într-o cantitate prea mare și mai ales, să stea suspendate din farfurie și până ajung la noi?

Orice bucătar italian va fi de acord că cea mai simplă  și eficientă metodă de a lua doar câteva paste deodată este de a prinde nu mai mult de trei, patru fire ținând furculița într-un unghi înclinat pe farfurie și răsucind-o ușor pană se adună cantitatea dorită.

spaghetti_furculita1-200x300

În cazul pastelor, lingura este unul dintre tacâmurile auxiliare, folosită doar pentru a adăuga sos sau parmezan.

Un șir continuu de paste între farfurie și furculița nu va arăta niciodată bine. În plus, prin cădere în farfuria cu sos, poate da naștere unor mici accidente.

Comments

comments

 

Tags: , , ,