Vă rog să ma contraziceți dacă greșesc, domnilor, când spun că preferați să vă petreceți vacanțele în locuri însorite, cu plaje nesfârșite și ape limpezi, să vă începeți zilele târziu și să le încheiați și mai târziu, iar activitățile și deplăsările să fie pe cât posibil, motorizate. Dacă vă gândiți la momente de relaxare pe puntea unui yacht sau la volanul unui Ferrari California pe șoseaua ce leaga Sorrento de Amalfi, nu ezitați să adăugați în garderoba de vacanță, două modele de pantofi care vă vor însoți  onorabil câteva sezoane de-acum înainte: pantofii pentru condus (eng. driving shoes) și pantofii de punte (eng. boat shoes).

Ca multe alte piese din garderobă, și aceste două tipuri de pantofi au avut inițial evidente roluri funcționale. În timp, proprietățile lor (aspect, confort, durabilitate), le-au făcut introducerea în viața de zi cu zi. Chiar dacă regatele și cursele de mașini nu fac parte din viața voastră de zi cu zi, vă asigur că mai sus menționații pantofi vă vor puncta ținutele în cel mai estetic mod și la o bere cu prietenii, un meci urmărit pe terasă, un festival, o plimbare în parc sau altele asemenea. De ce locul lor nu este în birouri, restaurant, săli de teatru, veți realiza singuri citind în continuare…

pantofi de punte v2

Concepuți în anii 1930, pantofii de punte au cunoscut popularitatea abia începând cu anii ’80 datorită unei categorii de tineri cu statut social, economic și academic, atitudine și stil vestimentar specifice claselor sociale de mijloc și superioare din statele din N-E Americii de Nord. Tinerii care urmau cursurile școlilor private pregătitoare (preparatory schools) în vederea admiterii la una dintre cele opt facultăți de top (Ivy League) aveau o vestimentație nonșalantă și decentă în același timp, care vorbea despre apartenența lor: cămăși cadrilate cu model madras, din țesături ca seersucker sau in, pantaloni chino sau khaki, pantaloni scurți din bumbac (nu mai scurți de genunchi), tricouri Polo și, bineînțeles, boat shoes

Specifice pantofilor de punte sunt: talpa de culoare albă cu model herringbone, pielea netedă impermeabilizată și tratată împotriva petelor, șnurul amplasat circular și cusăturile manuale.

Branduri care au în fiecare sezon acest model de pantofi sunt: Scarosso, Sebago, Sperry, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Timberland, Quoddy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                     

driving shoes Driving shoes sunt un tip de mocasini cu mici noduri din cauciuc pe talpă și călcâi, care au drept scop înlesnirea acționării pedalelor, evitând astfel uzarea pantofilor pentru birou, sau pur și simplu, a pantofilor  de stradă. Aceste noduri de cauciuc se deteriorează dealtfel extrem de   repede atunci când pantofii sunt utilizati pe betonul străzii.

Diego Della Valle, italianul care a creat pantofii pentru condus, spune despre cei realizați în fabricile sale,  sub marca Tod’s, că au proprietățile unei mănuși: moi, ușori, confortabili și utili.

Astfel de calități ale pantofilor sunt cel mai bine subliniate de piese vestimentare asemănătoare: pantaloni lejeri din bumbac: chinos, jeans cu croială slim, cămăși cu guler button-down, tricotaje fine din bumbac sau cashmere.

În privința șosetelor, dacă vă imaginați că cele foarte scurte sunt…invizibile, ei bine, nu sunt. Vă înțeleg perfect însă, îngrijorarea referitoare la igienă, de aceea vă  încurajez să folosiți tălpi interioare, din bumbac.

tinuta_pantofi de condusCămașă White Mountaineering, Chinos NN07, Pantofi Car Shoe, Accesoriu Tod’s

sursa foto: mrporter.com

 

Comments

comments

 

Tags: , , , ,