Sezonul cald al unui domn nu este echivalent cu sandale, bermude, cămăși mai transparente și mai floral imprimate decât ale unui locuitor din zona tropicelor . Totuși, cum nimic nu inspiră la un aspect relaxat mai mult decât o zi de vară, este firesc să vă gândiți la alternative mai puțin rigide decât costumul din trei piese și pantofii Oxford.

Vă propun astăzi un articol despre pantofii care însoțesc cu succes costumele din in și bumbac, pantalonii din doc și cămășile din poplin subțire: mocasinii. O adaptare a pescarilor norvegieni, după invenția amer-indienilor, căreia i-au adăugat o talpă rigidă din piele și o căpută din piele netedă. Mai exact, inspirația au reprezentat-o modele precum cel din stânga imaginii de mai jos, iar rezultatul adaptării este cel din dreapta.

mocasini v1

Bineînțeles că pantofii realizați în anii 1930 de către pescarii norvegieni erau articole rudimentare, prelucrate în mod sumar, care însă s-au rafinat rapid, în concordanță cu popularitatea lor în creștere. La mijlocul anilor 1960, casa de modă Gucci a adăugat un element devenit emblematic pentru mocasini: o bridă din metal sub forma unei zăbale pentru cai si care a dat nastere unui val de interpretări în rândul tuturor creatorilor sau producătorilor de încălțăminte de acest tip.

mocasini Gucci

Cele mai cunscute modele de mocasini sunt:

Kiltie – se disting printr-o bandă de franjuri pe căputa superioară:

mocasini v5

Tassel – au un ciucure pe căputa superioară. Parcursul acestui model de pantofi în modă mi se pare curios, fie au fost apogeul modernitatii, fie uitați în cel mai obscur colț al memoriei modei.

mocasini v3

Penny loafers – au căpătat acest nume în anii 1960 datorită obiceiului bărbatilor de a strecura o monedă de 10 cenți (costul unei convorbiri la un telefon public) în brida de pe partea superioară a pantofilor. Designul lor minimalist, urban, îi recomandă atât pentru timpul liber, cât și pentru situații profesionale.

Penny

Una dintre cele mai întîlnite întrebari referitoare la modul în care se poartă mocasinii este „cu șosete sau fără?” Deși anii din urmă au impus purtarea lor fără șosete, acest lucru nu este o regulă, cu atat mai puțin în contexte profesionale, chiar dimpotrivă.

Comments

comments

 

Tags: , ,