A plouat toată noaptea, iar apa acumulată în adânciturile de pe aleea ce duce la mașină, a trecut cu mult peste vârful pantofilor lui. Îi observ nemulțumirea și sper  ca ploaia să înceteze până la prânz, când știu ca are o întâlnire în centrul orașului, pe una dintre acele străduțe înguste unde nu găsești niciodată loc de parcare. Gândul că e posibil să-și deterioreze unii dintre cei mai buni pantofi din garderobă, nu aduce nimic bun acestei zile mohorâte.

Ajung în biroul meu și, în timp ce îmi beau ceaiul, mă gândesc la o soluție eficientă și estetică de a ține ploaia la distanță.

Această întâmplare avea loc acum mai bine de trei ani, între timp răspunsul a apărut, a fost testat, a trecut proba și vi-l pot recomanda cu încredere: pantofii shell cordovan. 

Denumirea provine de la materia primă din care sunt realizați. Pielea de Córdoba (după numele orasului unde a fost ințial realizată de maurii veniți  să ocupe, cucerească și stapânească Pensinsula Iberică în secolul al VIII-lea) este acea piele de pe crupa cailor care, procesată, tratată  și vopsită într-un mod special  va deveni o materie primă moale, suplă, fibroasă într-un mod subtil, pentru realizarea pantofilor recunoscuți pentru durabilitatea și lustrul lor unic. Pielea cordovan este  bogată în grăsimi naturale ceea ce o face deosebit de rezistentă la apă.

Culoarea proprie pantofilor shell cordovan este cafeniu, însă nici negrul nu este exclus.

Cel mai celebru producator de astfel de pantofi este Horween Leather Company Chicago, înființată în 1905 de  imigrantul ucrainean Isodore Horween care a continuat tradiția tăbăcariei europene în Statele Unite. Dacă sunteți curiosi de procesul de producție, iată un material video realizat în fabrica  Horween: http://vimeo.com/4814754). Materia primă folosită în fabrica Horween este exclusiv de proveniență franceză. Pentru obținerea celor mai bune piei cordovan sunt necesare peste 20 de etape și între patru până la șase luni ceea ce duce la prețuri de vânzare ale pantofilor, ce încep de la 650 Usd.

Carmina cordovan

Comments

comments

 

Tags: ,