Sunt multe lucruri pe care nu le spun pentru că mi se par de la sine înțelese și mi se pare că aș fi plictistoare să repet lucruri evidente, pe care le știe toată lumea. Dar sunt zile ca cea de astăzi, când am primit multe mesaje cu aceeași întrebare: care este cea mai potrivită haină de exterior pentru astfel de condiții – și îmi dau seama că lucrurile pe care le am eu în vedere tot timpul pentru că lucrez cu ele, nu sunt atât de evidente pentru cineva cu alte preocupări.

Așadar, ce purtăm într-o zi ploioasă, cu 10-15 grade, potrivit pentru o ținută de oraș?

Nu trench – este prea subțire, nu haină din stofă din cauza ploii, nu jachetă matlasată cu interior din puf, pentru că deși e perfectă pentru a ne ține de cald, nu e rezistentă la ploaie și nu geacă tehnică pentru că nu suntem la munte.

Opțiunea pe care eu o găsesc ideală în aceste condiții este parka. O jachetă lungă până la jumătatea coapsei, de obicei khaki, dintr-un material impermeabil la exterior, eventual cu dublură la interior pentru un plus de căldură, cu sau fără glugă, este în primul rând funcțională, dar poate acoperi cu succes și hainele de birou. Nu doar că împreună cu jeansi și o pereche de botine cu toc devii imună la orice (orice condiții meteo, dar dacă îți place mult, poate să te facă imună chiar și la o zi proastă :), dar are un aer ușor rebel numai bun pentru o pereche de pantaloni slim cut deasupra gleznei și sacou sau o fustă dintr-un brocart rigid imprimat geometric ori într-o culoare intensă. Face o echipă perfectă și cu o rochie sarafan din neopren, iar dacă o alături unei perechi de pantaloni din piele, groși și unui blazer sau pulover din lână, nu-ți va păsa că mâine se anunță 11 grade.

În funcție de materialul din care este realizată, de dublură, lungime și accesorii (există modele de parka cu glugă, cu bordură din blană), poate fi purtată până în iarnă, însă nu ca primă sau singură opțiune. Pentru iarnă există variante mai potrivite. Și pentru altfel de zile de toamnă există variante mai potrivite, cum spuneam la început: o pea coat din stofă, un trench, o jachetă matlasată. Însă pentru o zi de toamnă ca cea de astăzi, cu ploaie, vânt și puține grade, dintre toate, parka e alegerea câștigătoare.

Comments

comments