eticheta pentru nunta_invitati

Deși personajele principale ale unei nunți sunt mirele si mireasa, invitatii au un rol foarte important la acest eveniment, iar felul în care aceștia înteleg sa abordeze ținuta sau comportamentul reflectă respectul pe care îl arată pentru momentul la care participă și pentru ei înșiși.

rsvpManifestarea considerației începe încă din momentul primirii invitatiei la eveniment. Din ce in ce mai multe invitatii includ acronimul R.S.V.P. a carui provenienta este din limba franceza Répondez s’il vous plait”, ceea ce inseamna ca cel care v-a trimis invitatia, asteapta un raspuns. Fie ca R.S.V.P. este  mentionat in textul invitatiei, fie ca nu, trebuie sa luam in considerare ca multe dintre deciziile cuplului se bazeaza pe numarul de oameni asteptati la petrecere. Oricat de delicat ni s-ar parea momentul in care anuntam persoana care ne-a trimis invitatia, ca nu vom putea participa la eveniment, este de preferat amânării sau evitării acestuia. A accepta o invitatie si a nu ne prezenta la eveniment fără un motiv întemeiat este lipsit de considerație. Se impune, așadar, să comunicam decizia noastră cât se poate de prompt. Cum facem asta? Unele invitatii contin un card cu cele doua variante de raspuns si chiar un plic pre-adresat, in caz contrar, putem trimite un raspuns scris, telefonic sau un email.  

Un alt element important legat de invitatie este numărul de persone cărora le este adresată. Cu exceptia cazului în care termenul “și partenerul/partenera” este mentionat pe invitatie, aceasta se adresează unei singure persoane, cea a cărei nume apare pe plic. În cazul adresarii vagi “familia X”, se va considera ca invitatia se adreseaza cuplului, nu și copiilor acestuia. In cazul în care copiii nu primesc o invitatie personala, nu vor participa la eveniment. Nu trebuie sa uitam ca pentru orice invitat in plus, costul petrecerii de nunta creste, in unele cazuri semnificativ, astfel, a aparea cu un partener neasteptat nu este altceva decât o dovadă de impolitete.

punctualitateIn ziua evenimentului, primul lucru pe care trebuie să-l avem in vedere în calitate de invitat este  punctualitatea. După cum nu intârziem (sau nu ar trebui) la teatru, la o cina cu parteneri de afaceri, la un interviu, sau orice alt tip de eveniment social a carui oră de începere a fost stabilită (printr-o invitatie scrisă sau verbală), nu vom întarzia nici la o nuntă. În cazul ceremoniei religioase riscăm să întrerupem momente dintre cele mai emoționante, iar petrecerea are momente prestabilite (dansul mirilor, servirea mesei) pe care nu ar fi potrivit să le influențăm .  În plus, a apărea la o oră de la începutul petrecerii, va atrage inevitabil atenția asupra noastră, ceea ce este din nou lipsit de delicatețe.

gromdresscodeDacă invitația primită menționează un cod vestimentar, este important să luăm în considerare că rolul acestuia este de a crea o imagine unitară și potrivită locației, momentului din zi și stilului evenimentului. Nu toate evenimentele de acest fel au loc în săli de bal sau restaurante, este posibil ca cermonia și petrecerea să se desfășoare pe  timpul zilei într-o elegantă grădină de vară; rochia lungă, sclipitoare și tocurile cui, smochingul și papionul negru vor fi, în acest caz nelalocul lor. Respectarea codului vestimentar ne ajută astfel să ne integrăm momentului și spațiului, să fim “din același film”.

Locurile prestabilite la mese pot deveni motive de nemulțumire pentru invitații care nu vor să-și petreacă întreaga după-amiază sau seară alături de necunoscuți sau persoane pe care nu le agrează. Este în regulă să ne scuzăm și să ne schimbăm locul la o masă la care se află prietenii noștri, cu condiția să existe locuri disponibile. În caz contrar, nu vom crea o situație neplăcută cerând alte locuri și, în niciun caz nu le vom umbri bucuria gazdelor sau mirilor cu astfel de probleme minore; ne putem petrece timpul în mod agreabil dansând.

Nu toată lumea este dispusă să-și facă publice evenimentele personale. De aceea, dacă faci fotografii cu mirii și rudele acestora, este de preferat să le păstrezi doar pentru tine dacă nu ai acceptul explicit al lor să le împărtășești cu toți cunoscuții de pe Facebook.

Ar fi multe de spus  în privința etichetei pentru invitații la un astfel de eveniment, totul se învârte însă în jurul ideii de respect, empatie și altruism.

Comments

comments

 

Tags: , , ,