Dacă ar trebui să salvez un singur lucru din casă, în caz de pericol, acesta ar fi laptopul, pentru că pe el se află toate fotografiile mele. Le răsfoiesc des, ori de câte ori vreau să mă relaxez, iar când fac asta trăiesc din nou senzațiile, simt emoțiile, aud râsetele, simt adierile de vânt, gust picăturile de ploaie sau valurile mării, pe care le descriu acele imagini. 

Pentru ca amintirile pe care mi le trezesc pozele să fie unele autentice, reale, mă străduiesc ca și pozele în sine să reflecte realitatea, să nu fie prea regizate. Pentru regie și mise en scène, avem instagram.😃  În același timp, naturalețe nu înseamnă casa vraiște, părul nearanjat sau orice haine s-au nimerit a fi purtate în ziua aceea. 

Pentru orice ședință foto, fie că este pentru mine ori pentru clienții mei care au sesiuni foto profesionale, mă pregătesc cu câteva ținute potrivite tematicii și locului, care să spună povestea dorită și să atragă atenția asupra acelor detalii: fie sentimentele dintre protagoniști, fie personalitatea lor, fie acțiunea pe care o fac. 

În perioada aceasta, se fac foarte multe ședinte foto de familie, cu tema Crăciunului. Îmi plac. Mai ales că în anii trecuți erau chiar un moment de reconectare cu familia, după mult timp petrecuți separat, la birou, la școală, la cursuri. E plăcut să reiei fotografiile și să-ți reamintești “ăsta e Crăciunul în care am stat acasă și am pregătit turtă dulce cu copiii”, “aici e bunicul care tocmai intra în casă cu bradul”, “aici suntem noi (în 2020 și doar în 2020 😬) vorbind pe zoom cu toți prietenii”.   
Prin urmare, nu înțeleg de ce ar vrea cineva să-și creeze amintiri într-un living fals, lângă un șemineu fals, un brad decorat de altcineva, niște cutii goale, ambalate drept cadouri și cu zăpadă din polistiren împrăștiată pe podea.  Îmi pare rău, dar pozele de Crăciun într-un studio foto mi se par tare kitchoase. Nu e nevoie nici să ai o casă cu șemineu, nici cu scări grandioase, nici cu pereți din sticlă și vedere în pădure, pentru fotografii frumoase. Poți oricând să mergi într-o pădure, într-un parc, chiar e de preferat anul acesta, sau poți face câteva poze reale, cu voi decorând bradul, cu pisica alergând după un glob, cu copiii bucurându-se de venirea bunicilor, orice simțiți că vă reprezintă. 

Întorcându-ne la hainele pentru ședința foto:

  • Compuneți ținute armonioase cromatic și ca stil pentru toți participanții. Nu pijamale asortate, costume de elf, sau blugi și tricouri albe pentru toată lumea, ci nuanțe și materiale similare.  Dacă el poartă o helancă bej și reiați gri deschis, tu poți alege un pulover scurt, gri perlat și pantaloni ivoire, evazați, din tricotaj. Dacă vă hotărâți să îmbrăcați copiii în alb, voi puteți purta variațiuni de ivoire, grej sau chiar unele pasteluri. Mai multe propuneri pentru hainele copiilor puteți citi și aici.


  • Renuntați la ținutele formale pentru pozele de Crăciun. Este un moment de familie, relaxat, deci fără tocuri, cămașă, costum sau copii împăiați în tulle și veste cu papion. Vrei totuși o rochie? Una midi, furou, din satin, peste care pui un pulover extra large, poate fi o opțiune. 
  • În cazul unui interior încărcat cu obiecte decorative, mobilă, tapet, ideale sunt hainele în croieli simple, și culori estompate, care să nu distragă în plus, atenția de la oamenii din poze. Imprimeurile, în special cele festive sunt foarte populare, însă eu nu le-aș alege. Sunt atât de multe moduri de a crea atmosfera de sărbătoare, nu e nevoie să cumpărăm niște haine pe care să le purtăm o singură dată pe an. 


  • Fotografiile la exterior pot fi foarte frumoase, mult mai dinamice și originale decât cele la interior. La munte, în pădure, arată bine o parka, bocanci, hanorace, colanți sau pantaloni tehnici, căciuli mari și colorate (mai ales dacă e zăpadă). Hainele de oraș pot rămâne acasă.  Fără palton din stofă, fără piele întoarsă, fără imprimeuri urbane, grafice.


  • În curtea casei o idee poate fi un overshirt pufos purtat peste o helancă, împreună cu jeansi drepți, cu talie foarte înaltă și ghete de zăpadă.  Pentru el, deasemenea jeansi, cămașă din flanel și ghete Danner cu șiret roșu. 

Voi faceți poze cu familia în perioada aceasta? Vă asortați sau fiecare poartă ce îi place? Cumpărați haine special pentru acest moment sau purtați ceea ce deja aveți? 

Comments

comments