Ca în toate domeniile, specializarea este un loc comun și în industria modei care, demult nu mai înseamnă doar designeri și modele, ci un număr considerabil de meserii, fiecare cu un specific propriu.
Așadar, după cum nu apelăm la farmacist pentru o intervenție chirugicală și nici la medic pentru a ne prepara un medicament, dacă ne dorim rezultate optime, nu vom cere unui designer să ne recomande ținute potrivite anatomiei sau stilului nostru de viața, nici unui jurnalist de modă să ne croiască o rochie. (Faptul că oricine se va simți îndreptățit să emită o opinie, chiar și într-un domeniu în care îi lipsește expertiza, este o problemă de responsabilitate, aproape imposibil de controlat, din păcate).
Prin urmare, dacă vă doriți să știți cum se numesc și prin ce se diferențiază între ei, cei care realizează articole vestimentare, cei în măsură să vă indice alegerile vestimentare potrivite sau cei care vă pot spune cât de în tendințe este o ținută, vă invit să citiți despre câteva dintre profesiile din industria modei.
Înainte de toate, pentru a practica orice meserie sunt necesare, pe lângă pasiune (care pare a fi un numitor comun al celor interesați de modă), și de studii de specialitate. Sigur că studiile nu reprezintă garanția absolută a priceperii, însă lipsa lor pune la îndoială interesul real și considerația față de rezultatele obținute.
În România, instituțiile care acreditează profesioniști în domeniul modei sunt, deocamdată, universitățile de artă. Universitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Modă-design Vestimentar, fiind cele mai cunoscute.
La UNarte , secția Modă, printre materiile studiate se numără: Concept stilistic şi coordonarea colecţiei de modă, Ilustraţie de modă, Teoria conceperii si implementarea colectiei de modă, Concept stilistic si coordonarea colectiei de moda, Tendinţe în moda contemporană, Ilustraţie de modă. Prin urmare, după trei ani de aprofundare a subiectului “colecția de modă”, unul dintre rolurile cele mai la indemînă devine cel de stilist.
Stilistul folosește modelele și recuzita pe care le are la îndemână pentru a da viață hainelor în pictorialele, showurile de modă sau vitrinele pe care le concepe. Uneori poate lucra și pentru persoane publice, din industria spectacolului, însă și în acest caz este vorba mai mult despre crearea unui personaj de livrat publicului decât de omul din spatele vedetei. Internshipurile și ulterior networkingul sunt, în acest caz, mai importante decât în orice altă profesie din industrie.
Fashion editor-ul este cel care gestionează conținutul unei publicații de modă. Scrie sau editează articole, stabilește conceptul ședințelor foto, se documentează în privința tendințelor, face networking cu fotografi sau designeri. Un discurs perfect articulat și stăpânirea limbii în care scrie go a long way în această profesie. Fashion editorii pot ajunge să aibă o influență considerabilă în lumea modei. Despre unii dintre ei s-au scris cărți ori s-au făcut filme. Numele Dianei Vreeland, Annei Wintour, Annei Dello Russo sau al lui Grace Coddington, au devenit, de-a lungul timpului, sinonime cu publicația de modă Vogue.
Designerul concepe aspectul pieselor vestimentare: linie, țesături, culori, imprimeuri, iar ideile îi sunt puse în practică de realizatori de tipare, croitori, etc. Designerii se diferențiază între ei nu doar prin estetică și tehnici, ci și prin siluetele cărora le sunt destinate colecțiile pe care le realizează.
Consultantul de imagine are în centrul activității sale, nu piesele vestimentare, tendințele sau brandurile, ci persoana pentru care lucrează, ale cărei anatomie, personalitate, stil de viață, obiective, sunt transpuse în alegeri vestimentare optime. Rolul consultantului de imagine este de a se asigura că aspectul exterior al clientului său este unul autentic, în concordanță cu modul în care acesta îți dorește să fie perceput.
Acum că am stabilit cine face moda, cine o interpretează într-un limbaj accesibil și cine o aplică pe oameni obișnuiți, vă încurajez să alegeți profesioniștii potriviți nevoilor voastre specifice, și să aveți, de la ei, cerințe și așteptări corecte.
Comments
Tags: consultant de imagine, domeniul modei, editor de modă, industria modei, profesii în modă, stilist