Cea mai așteptată, căutată și iubită rochie din viața unei femei este cea care, prin model, aplicații, material și culoare poate evidenția atuurile și pune pe plan secund imperfecțiunile, creând, pentru orice mireasă imaginea și starea perfectă pentru acea zi specială.

Silueta sau modelul rochiei este acea trăsătură a rochiei care crează aspectul de ansamblu, ceea ce face rochia și întreaga imagine a miresei să fie percepută drept “romantică”(cum este cazul rochiilor empire), “sexy” (modelul sirenă), “tradițională” (rochia model A), etc.

Personalitatea ta, tipul ceremoniei religioase, respectiv al petrecerii, locația, tema pe care ai gândit-o pentru nuntă, sunt toate criterii importante în alegerea rochiei, însă pentru a arăta și a te simți pe măsura acestei zile unice, esențială este tipologia de siluetă în care te încadrezi.

Cel mai simplu și, în același timp, adaptabil model de rochie este modelul A. Croiala urmărește îndeaproape conturul bustului și se îndepărtează progresiv de corp începând cu linia șoldurilor, întocmai literei A mare de tipar. Datorită numeroaselor accesorii și elemente decorative care se pot adăuga în talie, pe umeri sau piept, (broșe, benzi, funde, mărgele), rochia model A poate sublinia cu succes variațiile anatomiei. O talie fină poate deveni punctul de atracție al siluetei printr-o bandă cu mărgele cusute; bustul mic poate fi amplificat vizual prin efecte de tipul fronseurilor, aplicații de mărgele, pene; umerii înguști par mai mari prin dispunerea pe una dintre bretele, a fundelor sau florilor.

white-one_A

 

Dacă te încadrezi în tipologiile de siluete X, 8 sau A, acest model îți va sublinia finețea taliei și a părții superioare a corpului în general și va masca orice volum nedorit în zona șoldurilor, coapselor, posteriorului.

O versiune a rochiei model A este rochia princess (confundată adesea cu rochia de bal), caracterizată prin cele două cusături verticale de-a lungul rochiei, în partea din față, cusături care au, evident, un efect de subțiere a întregii siluete prin crearea  unei linii neîntrerupte asupra căreia se concentrează privirea.

La Sposa 2013_princess cut - Copy

Liniile verticale ale modelului princess crează iluzia de înălțime pentru un corp scurt și de îngustime pentru forme rotunde. Fusta evazată poate, deasemenea, ascunde o zonă inferioară  voluminoasă sau crea iluzia de curbe pentru o siluetă delicată. Fiind atât de versatilă, modificările aduse decolteului, taliei, precum și materialul pot contribui la accentuarea atuurilor sau camuflarea zonelor mai puțin reușite.

Lungimea rochiei model A variază de la midi, la jumătatea gambei, până la nivelul podelei . În funcție de imaginea pe care vrei să o creezi, poți alege o rochie scurtă pentru un aspect original, foarte actual, tea length sau cocktail lenght ca o Audrey Hepburn modernă.

tea lenght

Rochia până la jumătatea gambei poate fi foarte fermecătoare, mie îmi inspiră o personalitate copilăroasă și jucăușă. Rochia lungă este cea mai formală și, în funcție de material, croială și, bineînțeles modul în care este purtată de mireasă, poate transmite diverse mesaje și crea varii imagini: grație, somptuozitate eleganță. Nu am uitat nici de rochia mini, care, deși este o alegere mai puțin uzuală a mireselor, poate fi  apariție modernă și cu siguranță distinctă.  Este o opțiune de considerat ca rochia numărul doi, în cazul în care vrei să porți altceva după cununia religioasă sau dacă petrecerea este una între prietenii apropiați într-un club.

Acest minunat model din organza de mătase, creație a talentatului Alber Elbaz pentru Lanvin, este o opțiune ca rochia numărul unu, doi …the one and only! 🙂

scurta

Rochia de bal  este caracterizată prin topul strâmt până în talie în contrast cu volumul amplu din partea inferioară a rochiei. Este specifică unei nunți tradiționale sau formale.

Deși poate acomoda orice tip de siluetă, rochia de bal va evidenția cel mai bine o anatomie zveltă, înaltă sau în forma literei A (talie subțire, șolduri ample) , V (echilibrează dimensiunea umerilor) sau I (crează curbe feminine pentru o siluetă androgină). Nu este cea mai potrivită alegere pentru o mireasă scundă, volumul amplu al rochiei putând deveni copleșitor.

Atelier Diagonal 2013_ball gown

Nota de spectaculozitate a rochiei de bal este dată de trenă, element des întâlnit la acest model datorită echilibrului între structura fustei și lungimea trenei.

Trena este o componentă potrivită pentru multe modele de rochii de mireasă în funcție de modelul acesteia din urmă. Astfel, cea mai scurtă trenă, brush este și cea mai comodă, nedepășind lumgimea rochiei cu mai mult de 10 cm. Arată la fel de bine atât la o nuntă formală, cât și la una informală. Castillion este o trenă de inspirație franceză, a cărei lungime depășește, în mod obișnuit 3 metri. Trena Cathedrale este atașată în zona taliei, extinzându-se 1.5 – 2 metri în spatele rochiei. Este alegerea tradițională pentru nunțile formale.  Aproape fiecare lungime de trenă are o denumire specifică: Chapel, Court,  Royal, Semi-chatedrale.  Watteau este trena atașată în partea de sus a umerilor sau a spatelui (ca o capă) cu o lungime până la tivul rochiei sau puțin peste.

Opțiunile pentru materiale sunt, în cazul acestui model, numeroase și fiecare dintre ele crează un efect diferit:  satinul și chiffon-ul vor da naștere unei rochii elegante în sensul tradițional al termenului; aplicațiile de dantelă sau mărgele pe corset  alături de o fustă  simplă din satin vor atrage atenția asupra părții superioare a rochiei; straturile ușoare și vaporoase dau senzația vizuală de plutire, etc.

 

Formele tale vor fi cel mai bine evidențiate într-un model sirenă care îți cuprinde corpul de la piept până la genunchi pentru a se evaza de la geunchi în jos. Dacă ești încrezătoare și te simți confortabil cu o astfel de expunere, acest stil spectaculos este alegerea optimă. Siluetele X și 8 se pot îndrepta cu încredere către modelul sirenă.

La Sposa 2013_sirena

Aspectul rochiei tip sirenă este influențat de tipurile de fustă și decolteuri. Fusta poate fi evazată deasupra genunchilor, chiar pe linia genunchilor sau sub aceasta. O fustă rotundă oferă volum de jur împrejurul corpului, în timp ce fusta tip trompetă crează un volum fluid în zona din spatele genunchilor și până la nivelul solului.  Fusta flamenco adună materialul în partea din față și crează un aspect spanish.

Rochia sirenă poate fi atât fluidă, cât și puternic structurată, în funcție de materialul din care este realizată. Mătasea și satinul subțire urmăresc îndeaproape liniile corpului, fără a se mula perfect așa cum se întâmplă în cazul materialelor rigide.

Decolteul este elementul care atrage atenția asupra feței în cel mai evident mod. În plus, decolteul are impact vizual asupra formei umerilor și dimensiunii bustului.

Bateau, decolteul bărcuță este potrivit umerilor înguști (silueta A), în timp ce halterneck (bretele prinse la ceafă) disimulează vizual umerii ampli (silueta V). Decolteurile înalte (apropiate de gât) sunt alegeri potrivite pentru miresele cu bustul de dimensiuni mici, sporind impresia de volum, în timp ce un bust amplu pare mai mic cu un decolteu adânc, în V. Decolteul Sweetheart are un aspect romantic întocmai cu denumirea sa.

 

Te încadrezi în tipologiile de siluete H sau O? Rochia empire cuprinde bustul în cel mai îngust punct al său creând astfel iluzia de talie concomitent cu distragerea atentiei de la lipsa acesteia. Altfel spus, acest model ascunde volumele din zona abdomenului fară a fi complet lipsite de formă. Materialele vaporoase sunt cele mai potrivite pentru acest croiala empire întrucât facilitează mișcările și au un aspect fluid foarte flatant pentru o mireasă cu forme bine conturate.

odin

Un alt model clasic, pe care-l regăsesc însă, din ce în ce mai rar în lucrările creatorilor de rochii de mireasă (sau poate în magazinele din România?) este rochia dreaptă (eng.-  column), a cărei croială este potrivită pentru atât pentru miresele mignone cât și pentru cele înalte, cu condiția să fie suple . Este deasemenea o alegere binevenită pentru acele ceremonii și petreceri originale prin locație (plajă, pajiște, grădină- destinations weddings), restrânse și relaxate.

sursa foto: www.sanpatrick.com, www.atelierdiagonal.es, www.lanvin.com, www.whiteone.es

 

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , , , , ,