După ce află cu încântare că în afară de costumul business, au la dispoziție opțiuni mai relaxate și lejere pentru un aspect îngrijit, cum sunt blazerul și sacoul sport, bărbații revin cu întrebarea: cum arată aceste piese vestimentare? Mai exact, care sunt diferențele între sacoul business, blazer și sacoul sport?

Sacoul face parte dintr-un ansamblu împreuna cu cel puțin încă o piesă: pantalonii – din aceeași culoare și țesătură, și sunt gândite pentru a fi purtate împreună, atât din rațiuni estetice (sacoul nu va arăta bine împreună cu jeansi, reiați sau pantaloni de la un alt costum) și practice (se vor uza în aproximativ același ritm).

A doua caracteristică definitorie a sacoului business este forma exterioară bine definită. Altfel spus, este o piesă vestimentară structurată:  urmărește îndeaproape liniile corpului, în special în zona taliei, umerii sunt accentuați, iar înspre poale, croiala devine ușor conică.

sacoul business v1Un costum (și implicit sacou) ireproșabil în toate privințele!

 

 

Terminologic, blazerul își are originea în jachetele purtate de membrii clubului de canotaj Lady Margaret a colegiului St. John – Universitatea Cambridge. Aceste jachete erau realizate dintr-un material de culoare roșu intens (blazer însemnând în limba engleză și însorit, aprins). Termenul a supraviețuit, culoarea însă nu. Astfel, din punct de vedere stilistic, blazerul are o descendență navală: jachetele scurte, la două rânduri de nasturi, purtate de marinari pe vreme rea.

Blazerul este întotdeauna monocolor, lipsit de imprimeuri. Nuanțele specifice sunt cele de bleumarin. Cele mai populare țesături pentru blazer sunt: serj (un amestec de mătase și bumbac), panama (o țesătură aspra, dar ușoară din bumbac, care imită pânza de sac), fresco (țesătură din fire subțiri de lână) și in.

Silueta blazerului este una ușor mai relaxată decât a sacoului: umeri mai puțin accentuați, croială dreaptă. Nasturii unui blazer sunt din sidef, sau metal argintiu sau auriu. Buzunarele sunt, în mod tradițional, construite în interior (ca și la sacourile business).

blazer-v1

Blazer cu buzunare aplicate. Nasturii metalici și culoarea sunt însă, cele mai evidente detalii care ne indică denumirea acestuia.

 blazer v3Blazer la două rânduri de nasturi

 

 

Sacoul sport a fost inițial gândit pentru activități sportive precum echitația sau vânătoarea, prin urmare a fost și continuă să fie realizat din țesături mai dense și aspre, precum tweed-ul, cu modele: ecosez, herringbone, carouri. Din aceleași considerente, are o structură mult mai relaxată: talia mai puțin cambrată, umerii mai imprecis conturați, croiala generală mai lejeră. Pe lângă țesătură și siluetă, sacoul sport se diferențiază de celelalte două modele prin buzunare, care nu mai sunt construite în interior, ci sunt aplicate.

sacou sport v2O opțiune ideală pentru timpul liber, sacoul sport – cea mai lejeră, nestructurată și versatilă variantă a sacoului masculin.

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , ,