Black Tie. Un cod vestimentar. O tradiție. Un standard.
Ținuta de gală pentru seară are puterea de a transforma, din punct de vedere vizual, orice bărbat într-un domn. Distincția oferită de un smoching este inegalabilă atunci când este corect alcătuit, purtat cu atitudine, în momentul și locul potrivite.
Smochingul (tuxedo – amer.; dinner suit – eng.) include jachetă (dinner jacket), de culoare neagră sau bleumarin (midnight blue), pantaloni din același material și culoare, vestă de ceremonie sau brâu, în funcție de modelul jachetei, cămașă de ceremonie de culoare albă, papion, și pantofi de ceremonie negri, din piele lăcuită sau lustruită.
Iată cum trebuie să arate fiecare piesă în parte:
- Jacheta (dinner jacket):
– material și culoare: În mod tradițional, jacheta este din lână de culoare neagră. Bleumarinul poate arăta deasemenea foarte bine, în anumite condiții.
– modelul jachetei: Bărbații scunzi și masivi vor fi avantajați de jachetele la un rând de nasturi, cu un singur nasture. Acestea crează un V mai adânc, lungind vizual trunchiul și dând senzația de înălțime. Nasturele va fi ținut desfăcut. Bărbații înalți și slabi vor arăta foarte bine în jachete la două rânduri de nasturi care echilibreaza proporțiile unei astfel de anatomii. Orice domn care alege sacoul la două rânduri de nasturi trebuie să fie pregatit să-l țină cu nasturii încheiați pe tot parcursul serii.
Modelul de sacou cu șlit pe mijloc este în afara normelor tradiționale având un pedigree sportiv (creat inițial pentru a facilita echitația). O dinner jacket croită după rigorile acestui cod vestimentar nu va avea șliț.
– reverele: Reverele crestate la ținuta black-tie trădează un costum ieftin, fără grijă la detalii, realizat într-o fabrică cu un singur tipar de decupare atât pentru costumele de business, cât și pentru cele de gală.
Un smoching special va avea revere ascuțite care au și darul de a atrage atenția către umerii sacoului creând astfel impresia de suplețe și înălțime.
Preferatul lui James Bond, reverul șal este deasemenea corect. Reverele pot fi din satin sau gros-grain.
– buzunarele: nu trebuie sa aibă clape.
2. Pantalonii:
În cazul pantalonilor, cea mai mare problemă o ridică accesoriile de acoperire a beteliei. Cureaua și ținuta black-tie fac o echipă la fel de bună ca treningul și cravata. Așadar, dacă nu vă accesorizați treningul cu cravată veți alege pentru pantalonii dumneavoastră de gală, brâu sau vestă.
Brâul va însoți jacheta cu revere șal, vesta fiind accesoriul potrivit jachetei cu revere ascuțite. Ambele au un puternic rol estetic, creând o linie lungă, zveltă a picioarelor.
În imaginea din stânga sus, efectul unui brâu lipsă și a unor pantaloni prea lungi. În dreapta, linia verticală, impecabilă, dată de accesoriul care acoperă talia și de pantalonii perfect croiți.
Un alt detaliu important al pantalonilor de gală este banda subțire care acopera cusăturile exterioare. Aceasta este realizată din același material ca si reverele jachetei
3. Cămașa:
Deși sacoul nu se scoate în public, camașa trebuie sa fie impecabilă: din bumbac fin, întotdeauna alba , cu o croială ce urmarește îndeaproape liniile corpului. Gulerul va fi răsfrânt (turndown collar –eng), niciodata tip aripă (wing – eng), acesta din urmă fiind specific ținutei White Tie. (despre codul vestimentar white-tie, treapta cea mai înaltă a eleganței masculine, în articolele viitoare).
Iată cum, o cămașă cu guler wing (într-adevăr, am ales și un model deosebit de nereușit, însă îmi susține mai bine argumentația) poate ruina distincția papionului.
Manșetele duble (French cuffs – amer; double cuffs -eng) se închid cu butoni. Cămașa de gală se distinge și prin plastron care poate fi cu model plisat sau pichet.
4. La pièce de résistance a ținutei black-tie, cel care a dat numele acestui cod vestimentar, și care îl deosebește de orice alt tip de costum, papionul are puterea de a transforma pe cel care îl poartă într-un gentleman sau într-un chelner, după caz.
Diferența o face modelul, și anume: cu sistem de prindere manual sau preformat (pre-tied – eng). Orice bărbat capabil să-și lege singur șireturile, nu are nicio scuză în a-și alege un papion preformat. Deși uneori acestea sunt preferate din teama de a nu ajunge la rezultatul perfect, adevărul este că un papion ușor asimetric conferă personalitate unei ținute de gală. Fiecare papion, ușor asimetric și diferit prin modul de prindere.
La fel de important este materialul: întotdeauna mătase, diferă doar textura care trebuie să o repete pe cea a reverelor jachetei: satin sau gros-grain. Culoarea este, bineînteles o normă și anume negru. Un bărbat nu se face remarcat (în mod pozitiv) prin culoare și croieli ieșite din comun, ci prin calitate și rigoare.
Actorul indian Anil Kapoor din Slumdog Millionaire pare a fi împachetat sub formă de cadou, cu o fundă roșie în loc de papion. Sursa foto: gettyimages.com
5. Pantofii: Cea mai populară alegere sunt pantofii Oxford, din piele lăcuită sau lustruită. Opțiunea tradițională însă, sunt pantofii de gală (opera pump – amer, men’s court shoe – eng). Întîlniți extrem de rar în magazinele de specialitate, pot fi realizați la comandă în (la fel de puținele) ateliere pentru pantofi la comandă.
Pentru că suntem în sezonul rece, voi adăuga câteva cuvinte despre haina de exterior și accesoriile proprii ținutei Black Tie.
Din lână sau cashmere, în culori închise, de lungime până la genunchi, haina Chesterfield este alegerea convențională încă din 1930. În funcție de antropometria purtătorului, modelul poate fi la un rând sau la două rânduri de nasturi. Ideal ar fi să aibă guler din catifea de mătase.
Pentru bărbații care consideră că o ținută de gală nu este completă fără pălărie, cea mai potrivită opțiune este homburg, un model popularizat de Edward al VII-lea la începutul secolului trecut și readus în atenție de Al Pacino care a purtat o pălărie homburg în filmul „The Godfather”.
Mănușile clasice sunt din piele întoarsă de culoare gri sau maro. Mănușile din piele lustruită de culoare neagră sunt în egală măsură potrivite.
Esențial de reținut în privința ținutei Black Tie este faptul că destinația exclusivă a acesteia o reprezintă evenimentele semi-formale care au loc după lăsarea întunericului sau după ora 18:00 (în funcție de ce survine mai întâi).
Prin urmare domnilor, locul smochingului nu este la petrecerile de nuntă care au loc în miezul zilei, ci la seri de inaugurare, premiere de opera, teatru, film, evenimente dedicate strângerii de fonduri și, cu cât succesul profesional și social vă va însoți mai îndeaproape, cu atât am certitudinea că veți găsi mai multe exemple de evenimente oportune pentru a purta ținuta dumneavoastra black-tie alcătuită după rigorile etichetei clasice.
Comments
Tags: Black Tie, brâul, pantalonii, smoching, tinuta de ceremonie, ținuta de gală, tuxedo
astept continuarea. utile ar fi si niste explicatii pentru unele cuvinte, de exemplu nu stiu ce inseamna plastron sau pichet. In rest, excelenta treaba,sper sa devina un loc cu cat mai multe informatii de genul acesta!
@raven, ambele cuvinte sunt explicate cu imagini la pagina “Dicționar de termeni”
Pingback: Ținuta de gală pentru seară: Black Tie, partea a doua
Pingback: Hall of shame. Resurse online de stil masculin. Partea a doua.