A scrie despre moda feminină e cel mai ușor lucru din lume. Un lung șir de îmi place/nu-mi place, nuanțate doar de propriile repere culturale și estetice, de propriul nivel intelectual și de cantitatea de informație acumulată. Nimeni nu poate contra-argumenta pentru că, simplu, nu există argumente atunci când cineva spune „adoooor această pantalono-fustă cu trenă din pene de dinozaur!”. Ferm convinsă de acest adevăr, mai ai nevoie de o voce cât mai ridicată și devii, desigur, grand maître de la mode. Glumesc, desigur!

Despre cât de profund greșită și ce potențial dezastruos are o asemenea filosofie, voi scrie, în detaliu cu altă ocazie.

Astăzi, despre vestimentația masculină, mai specific, cea de gală, care, din fericire, nu este atât de la îndemână de dezbătut și forfecat pentru că vorbim în acest caz de un etalon, un standard, și deasemenea un simț al estetic și al proporțiilor, așadar minime argumente care depășesc însă obișnuitele “mi se pare/cred/îmi place

Sigur, chestiuni precum istoria modei sau bunul simț nu pot fi piedici pentru toată lumea. În ediția de ieri a The Guardian, doi (!) editori își împărtășeau viziunea despre vestimentația masculină la astfel de gale.

 “If you’re a man on the red carpet, it’s not really hard to stand out from the crowd. Just do something, anything interesting and you’ll look better than 95% of the identikit tuxedos and haircuts that troll around the best sound editing category.”

Aham. Cu alte cuvinte, ia atitudine, ridică-ți manșetele pantalonilor, poartă un sacou bronz-auriu-argintiu, o floare de plastic la gât, orice numai să te deosebești de ignoranții în costume identice.

Mulțumim, Pharrell, Orlando Jones, Jared Leto, fără voi, astfel de evenimente nu ar mai fi la fel amuzante!

(click pentru a mări imaginile)

Pharell_Orlando Jones_Jared Leto

Cei mai banali și lipsiți de imaginație bărbați ai serii sau, ca să nu fiu singura care îmi înțelege glumele – top trei cele mai elegante, actuale și potrivite ținute ale serii, au fost purtate de:

  • John Legend, un bărbat a cărui statură (are doar 1.75m) nu pare menită să fure suspine de admirație, însă lungimea ideală a pantalonilor (lipsiți de cute la bază), circumferința lor (nu foarte strâmți, dar nici largi), talia înaltă a pantalonilor care crează, împreună cu sacoul, o coloană cromatică neîntreruptă și astfel iluzia de înălțime, unicul nasture al sacoului care formează un V adânc, vertical, toate aceste elemente conturează o anatomie cel puțin armonioasă. Am remarcat și papionul legat ușor asimetric, deci perfect, lipsa clapetelor la buzunarele sacoului, cămașa cu nasturi ascunși, tunsoarea, lipsa accesoriilor inutile (doar inelul de căsătorie) și atitudinea firească, chiar modestă, care îl fac pe John Legend bărbatul admirabil al ceremoniei premiilor Academiei din acest an.

John Legend

3John Legend

  • Leonardo di Caprio a ales un costum Giorgio Armani și pantofi Christian Louboutin, ținută căreia i-au lipsit câteva detalii pentru a lua și ea un Oscar. Mânecile sacoului au părut ușor prea lungi, țesătura prea puțin rezistentă la șifonare (panatalonii deja făcuseră cute când a mers să-și ridice premiul), iar nasturele sacoului poziționat mai sus decât ar fi trebuit pentru silueta lui. Nici un papion mai mare, potrivit fizionoiei lui rotunde nu i-ar fi stricat. Cum spuneam, detalii care pot fi cauzate și de imagini, de lumini, de diversele ipostaze în care a fost surprins, așa că, mai ales din lipsă de concurență, concluzionez că Leo a purtat un  smoching aproape desăvârșit.

Leonardo di Caprio_Oscars 2016Leonardo di Caprio_Oscars 2016_v2

  • Matt Damon seamănă cu Leonardo di Caprio nu doar ca siluetă, vârstă, ci și ca alegeri vestimentare. Același dinner jacket ușor prea scurt, dar cu mâneci ce par prea lungi și aceeași țesătură mofturoasă a pantalonilor. În rest, toate bune.

Matt Damon_Oscars 2016

Matt Damon (2)

Faptul că Bart Freundlich ca și alții trebuie să găsească odată răspunsul la întrebarea “De câți nasturi are nevoie un dinner-jacket pentru a arăta bine și pentru a fi corect?” Răspunsul lor din acest an, doi, nu este corect. Că domnul Common încă e confuz în legătură cu piesele albe, respective cele negre ale ținutei black-tie ori că Justin Theroux continuă să interpreteze ad-literam mențiunea Black Tie de pe codul vestimentar, sunt detalii pe care vă las să le descoperiți, să le comentați și să le luați aminte pe cont propriu.

Comments

comments