Nunțile sunt adesea asociate cu ideea de exces, uneori pentru că excesele de orice fel îi caracterizează pe cei implicați, alteori tocmai lipsa exercițiului și a obișnuinței evenimentelor sociale îi determină pe miri și invitați să considere ziua nunții drept cel mai important moment al vieții lor. Ceea ce este absolut dezolant.

Indiferent de originea lor, excesele și tradițiile par a merge mână în mână, mai ales atunci când cele din urmă nu sunt adaptate la contextul actual, sunt forțate și lipsite de logică.

traditii vestimentare la nuntiCare sunt tradițiile vestimentare care transformă nunțile în acele petreceri previzibile pe care toată lumea le evită?

  1. Domnișoarele de onoare poartă același model și/sau culoare de rochie

Tradiție impusă de obicei de mireasa care își dorește cu ardoare un singur lucru: ca totul să fie “asortat”. Ea uită că domnișoarele de onoare nu participă la nuntă pe post de recuzită, pentru a se asorta cu fața de masă, papionul mirelui sau între ele. Ca orice alte invitate, își doresc să se simtă frumoase, au propriile preferințe, siluete diferite, arată bine în culori diferite (o nuanță de violet în care o brunetă cu pielea închisă la culoare, va arăta excelent, o va face pe prietena ei blondă să pară că are o criză de icter). Pentru a se încadra în peisajul nunții, domnișoarele de onoare pot avea ținute cu o temă comună: extravagante, boeme, romantice, rock, sau detalii ori accesorii similare: brățari identice din flori, etc.

  1. Nașa poartă cele mai ornamentate ținute posibile

În România, termeni precum „rochie de nașă/soacră/domnișoară de onoare”, au ajuns să capete o rezonață peiorativă și asta pe bună dreptate.  În special nașele își doresc să strălucească mai ceva ca mândrul soare, așa că apelează la toate trucurile din manual: coafuri elaborate,  rochii festive în mod forțat, the works. Oricât de surprinzător ar părea, tinutele pentru petrecerea de nuntă se aleg în raport cu locul în care aceasta se va deșfășura, momentul zilei, silueta purtătoarei, adică după exact aceleași criterii ca orice altă ținută de petrecere.

  1. Ținutele invitatelor dezvăluie prea mult

Petrecerea de nuntă este un eveniment de familie. Sunt prezenți părinții, bunicii, mătușile, unchii. Dacă îi vedeți că fac ochii mari sau, dimpotrivă, că își feresc privirea atunci când vă apropiați de ei, e posibil să purtați ceva prea decoltat, strâmt, scurt, transparent sau toate la un loc.

  1. Invitatelor le sunt interzise culorile deschise

Susțin cu convingere normele de etichetă pentru că, atunci când sunt bine înțelese și aplicate, reprezintă un mod de a ne arăta considerația față de cei din jur. Cu aceeași convingere însă, refuz regulile inutile, lipsite de logică. Tare mi-ar plăcea să știu de ce sunt miresele atât de înverșunate că o bună prietenă sau o rudă apropiată (după cum spun că au invitat la nuntă) poartă o inofensivă rochie albă? Le este teamă că altcineva va fi în centrul atenției, că nu va mai fi clar cine este mireasa? Atât de puțină încredere să ai în farmecul tău, în puterea ta de a străluci de bucurie și a atrage absolut toate privirile în acea zi, încât trebuie să le trasezi astfel de indicații?  Nu le aplaud neapărat pe invitatele care aleg rochii albe la nunți. Dacă după ce ați căutat îndelung și cu simț de răspundere, nu ați găsit absolut nimic care să vă placă, în care să arătați și să vă simțiți bine, cu excepția unei rochii albe, alegeți-o pe aceea, însă pregătiți-vă de priviri pline de reproș din partea miresei și posibil a altor invitate.

  1. Mirele poartă costum de… mire.

Mult-căutatul costum de mire nu există, mai corect spus, nu reprezintă o alegere pe care ar lua-o vreodată în considerare un bărbat atent cu propria imagine. Orice bărbat,fie că este mire, naș, sau invitat se va îmbrăca într-un frumos costum de…domn și anume smoching pentru situația în care petrecerea este una black-tie, respectiv costum negru, bleumarin ori gri în orice alt caz. Ar trebui să fiți recunoscuți la propria nuntă (iar dacă nu, aveți probleme mai importante decât costumul) și fără a purta un sacou lucios, batistă asortată cu pantofii miresei sau smoching în plină zi.

Ca întotdeauna, relaxarea și  un pic de umor sunt soluția pentru o eleganță naturală, firească și o petrecere care să reziste testului timpului, fără a părea ridicolă peste ani.

Comments

comments