Am acest articol în drafts de câteva luni. De fiecare dată când am vrut să-l public mi s-a părut că formulările sunt prea dure, ori subiectul în sine prea sensibil, și am renunțat. 

Copiii sunt candoare, delicatețe, magie. Indiferent de hainele în care părinții aleg să-i îmbrace. 

Mi-am reamintit repede că una nu o exclude pe cealaltă. Hainele, la fel ca experiențele, cărțile sau jucăriile, formează universul lor, pe care îl putem folosi pentru a-i educa, pentru a-i expune la frumos, pentru a le oferi propriul model de a trăi. 

Tocmai pentru că nu putem controla mediul extern: strada, oamenii, ceilalți copii,  e cu atât mai important să ne folosim de orice element din imediata apropiere pentru a le arăta cum alegerile potrivite ne pot schimba felul în care trăim. Pe măsură ce cresc și orizontul lor se lărgește, le va fi astfel mai ușor să aprecieze armonia și frumosul într-un tablou, o construcție, un peisaj. 

 

Rămâne adevărat și că nu putem oferi nimic din ceea ce noi nu avem sau nu cunoaștem deja. Cel mai sigur mod de a le oferi copiilor noștri un exemplu pozitiv, este să ne rafinăm propriile preferințe și repere. 

Acestea fiind spuse, una dintre cele mai dăunătoare abordări este cea care are drept rezultat copii prea conștienți de aspectul lor exterior de la vârste foarte mici. Felul în care arată, nu ar trebui să fie pe radarul unui copil sub 9-10 ani. 

Asta se întâmplă când noi, adulții exagerăm cu aprecierile – pozitive sau negative – pe tema vestimentației și imaginii. “Vai, ce domnișoară elegantă”, “ce frumos ești cu costumul ăsta!”etc; 

Dar se întâmplă și când îi îmbrăcăm în ținute prea căutate, îi “asortăm” excesiv, le compunem ținute “mommy and me”, îi accesorizăm de dragul accesoriilor: pălării și ochelari de soare când afară plouă, curele care să le marcheze…ce?

Când îi ducem la ceremonii de botez încorsetați cu costum, cămașă si papion, la trei luni! 

Când îi îmbrăcăm, pentru o tură de alergat în parc, cu jeansi mulați și jachetă din piele, la 3 ani. 

Pe de alta parte, sunt părinții care consideră că cei mici sunt prea mici pentru a întelege, a observa, așa că îi îmbracă cu orice, cel mai ușor după stereotipuri. Bãietii cu tricouri cu mașini sau mingi de fotbal, fetițele cu rochii cu prințese sau pisici, pantofii sport de la primul magazin adidas care le-a ieșit în cale la mall, hainele de joacă sunt maiouri și pantaloni scurți, care arată ca pijamalele, în culori “vesele” precum portocaliu-șantier sau verde-slime.

Și mai sunt părinții care iau in considerare mici ateliere de croitorie, detinute de cele mai multe ori de mame pricepute, care croiesc si gândesc haine pentru copii mici: lejere, delicate, usoare, din muselina, in, lână și mătase, în culori estompate și liniștitoare precum bej, caramiziu, maro scortisoara, galben pai. Pe lângă faptul că acestea chiar sunt haine în care e frumos să vezi copilaria, reprezinta si o contributie  la un altfel de viata. 

Dacă nu s-a întâmplat pânã acum, chiar e timpul să ne gândim serios unde/la cine se duc banii noștri, de unde vin produsele pe care le cumpărăm, în ce condiții se produc, ce impact au asupra mediului, etc. Cu alte cuvinte, să trăim mai conștient.

În România existã câteva branduri care si-au propus sa respecte aceste principii, oferind, in acelasi timp, o selectie minunata de haine pentru copii. Pe unele le-am testat personal, pe altele urmează, asa ca va rog si pe voi sa-mi spuneti daca le cunoasteti, daca micutii vostri le poarta hainele si cum vi se par.

MaiMai. Brandul a două colege de liceu, din Arad,  care, chiar anul acesta, în timpul pandemiei, într-o perioadă dificilă profesional, au decis să facă și haine pentru copii. MaiMai, de la luna de nastere a fondatoarelor, dar si pentru ca hainele lor sunt mãi-mãi. 🙂
NOOR haine cu capul in nori. Din mintea și mâinile Alexandrei Bumbaș, ies haine simple, ample, care le ofera copiilor libertatea si, de ce nu, inspiratia, de a fi ei însisi. La fel si adultilor, pentru ca NOOR are si câteva piese pentru ei.
La Mokofun e o echipa mai mare, care, pe langa design si productie, include si un serios departament de testare: copiii fondatoarelor brandului 🙂 Hãinutele lor din muselinã sunt ca niste nori pufosi.

 


Mi-au mai atras atentia: Magazinul lui Filip, Hempclothes, tinyturtle.ro, Littlehood, Mr.Pichstore, Galbenus.ro care insa, nu au parut interesate sa dezvaluie cine este in spatele paginilor de instagram sau magazinelor online. 

Comments

comments

 

Tags: , , ,