Asociat cu imaginea profesorilor bătrâni din colegiile britanice, sau a vechilor moșieri, tweed-ul are o istorie frumoasă, masculină prin excelență, care îi conferă astăzi un statut special în garderoba unui gentleman.
Umedele și cețoasele peisaje rurale britanice și irlandeze, dar și apetența bărbaților pentru pentru noile activități în aer liber: vânătoarea, echitația, golful, au condus, pe parcursul secolului al XIX-lea, la creșterea popularității unei țesături aspre, rigide, dar rezistente la ploaie și vânt. Tweed-ul, purtat deopotrivă de famiile aristocratice irlandeze și proprietarii de moșii, era comandat cu imprimeuri diferite, ca semn distinctiv.
Au luat naștere astfel, cele două mari categorii de tweed:
- Ecosez-ul scoțian (eng. clan tartan)
- Tweed-ul specific fiecărei moșii (eng. estate tweed)
Prima categorie avea drept principal scop diferențierea membrilor unei familii, indiferent de locul în care trăiau, în timp ce a doua categorie se concentra pe caracterul funcțional al imprimeului. În definitiv, tweed-ul era menit să ofere camuflaj în timpul vânătorii, prin urmare culorile specifice acestei țesături sunt inspirate din arămiul, verdele, maro-ul, gri-ul pesajului rural irlandez.
Tweed-ul se găsește într-o mare varietate de modele care influențează aspectul și durabilitatea țesăturii:
Cum se poartă?
Date fiind rădăcinile sale, tweed-ul arată cel mai bine în afara spațiului urban, într-un context relaxat, pe timpul zilelor răcoroase de toamnă. Este astfel de evitat în mediul profesional sau pentru evenimente formale care au loc seara. De reținut este că o astfel de jachetă poate fi destul de rigidă la început, însă purtarea o transformă într-una din acele piese atât de comode încât nu mai vrei să renunți la ele.
Majoritatea sacourilor din tweed arată bine cu cămăși în culori pastel sau cu imprimeuri, și mai puțin cu cele albe sau din materiale foarte fine (este de preferat o cămașă din bumbac Super 80 în defavoarea uneia Super 200). În ceea ce privește pantalonii, cei din lână densă, flanel, reiat, moleskin (un tip de bumbac foarte neted, cu aspect de piele) și chiar bumbac cerat sunt alegerile optime.
Pentru a ține frigul și mai mult la distanță, sunt binevenite eșarfele din lână fină sau cashmere. Batista destinată buzunarului de la piept nu va fi albă, ci va complimenta culorile estompate, pământii ale jachetei.
Pantofii cu perforații ornamentale (eng. Brogues), de culoare maro, în variante mai curând casual, ca această pereche de derbies completează ideal o astfel de ținută.
sursa foto: mrpotrer.com, wardrobewire.com
Comments
Tags: consultant de imagine, haine calduroase, sacou calduros, tweed, vestimentatie masculina
Buna, Raluca! Am un sacou Harris Tweed, islaw, gri cu dungi albastre si as vrea sa-l port uneori si cu jeans. Ti se pare ok? Multumesc si felicitari pentru felul in care scrii, mult peste toate site-urile de acest tip.
Felicitari pentru Harris Tweed, Victor! Dupa cum am spus, jeansul nu ar fi prima optiune, insa daca ai o pereche intr-o culoare indigo uniforma si croiala dreapta, poti incerca sa-i porti cu sacoul din tweed. Daca in continuare esti nesigur, scrie-mi la contact@ralucadobrovolschi.ro
Vazusem intr-un film cum un scotian se pregatea sa mearga la o nunta in familie si voia ca tinuta lui sa aiba un imprimeu anume, spunea el ca e specific clanului. Acum am inteles excat despre ce e vorba 🙂