derapaje stilistice v1Atributele unui look desăvârșit sunt puține la număr și precise, în ceea ce mă privește. Am preferat întotdeauna o abordare ne-demonstrativă, undeva între utilitară și nonșalantă în locul ținutelor excesiv de studiate, căutate, intens ornamentate. Cu siguranță nu cred că degajarea stilistică este singura opțiune valabilă și nici nu aș alege-o pentru oricine altcineva. Stilul vine într-o multitudine de variante and that’s the beauty of it!

Ceea ce este însă valabil pentru oricine, dincolo de preferințe specifice, interes sau lipsa de interes pentru modă, poartă denumirea de corență, logică, sau chiar simț al ridicolului. Sunt un fel de elemente de siguranță stilistică. Ca atunci când, înainte de a pleca la drum cu mașina verificăm oglinzile, scaunul și centura de siguranță 😀 . În lipsa acestora, iau naștere întâmplări vestimentare dintre cele mai nefericite. Cum sunt cele de mai jos:

*

  1. Bocanci de inspirație rock sau biker, purtați cu piese din registre stilistice absolut diferite: veșnice veste din blană, topuri și rochii dantelate, brățări cu amulete infantile și, opțional, unghii în culori intense. A nu avea preferințe bine definite nu este o infracțiune, însă nu e nevoie să ne străduim să sublinem acest lucru.
  2. Articole din piele sintetică. Cu excepția situațiilor în care cea care le poartă face o declarație de etică, ce se aliniază și cu restul convingerilor ei, de a nu consuma niciun (sau cât mai puține) produse de origine animală.
  3. Jeansi purtați la peste 30 de grade. Ughh…aproape neigienic. Chinos, city-shorts, palazzo, in, mătase, bumbac, opțiunile pentru sezonul cald sunt atât de multe, de ușoare, de la îndemână, încât ar fi nedrept să rămânem prizonierele jeansilor.
  4. Sutiene nude (invizibile doar pentru purtătoarea lor) pe sub topuri/rochii transparente sau din dantelă. Aceste piese sunt gândite pentru a fi purtate fie fără lenjerie (!), dacă forma fizică și contextul ne permit, fie cu sutiene spectaculoase, deasemenea din dantelă, piese speciale, de inspirație retro, bustiere.
  5. Tocuri înalte, peste 8 cm, în diminețile de weekend, la cafea, brunch sau ori de câte ori avem de mers pe jos mai mult de 100 de metri. Vă întrebați dacă putem fi elegante și fără pantofi cu toc? Audrey Hepburn și Jane Birkin așa ar spune. 🙂
  6. Cămăși albe (odată) acum de un gri-bej incert, cămăși prin nasturii cărora se zărește sutienul, în fine, cămăși albe uzate.
  7. Ciorapi colorați sau cu imprimeuri purtați de femei care au peste 23-25 de ani.
  8. Ținute all-black în timpul zilei. Sumbre, triste, aspre. Nimic din ce ne dorim să fim, nu-i așa? Cu atât mai puțin într-o zi însorită de primavără.
  9. Mici sacouri (scurte, strâmte, cu mâneci pre-răsfrânte) în culori neon.
  10. La final, nu un articol vestimentar, ci o exprimare total lipsită de…delicatețe: a te referi la o țesătură evident din poliester folosind expresia „un fel de mătase”.

Comments

comments