Subliniez de câte ori am ocazia, importanța  momentului zilei, a locului și contextului, în alegerea ținutei  în care putem avea încredere că nu va da greș. Cele trei elemente sunt  luate în considerare ori de câte ori primim o invitație în care este menționat un cod vestimentar.  De ce este important să-l respectăm? În afară de faptul că o facem fie și doar din considerație față de gazda care ne-a trimis invitația, un cod vestimentar are rol de uniformizare (în sensul bun, în care vei fi judecat pentru ceea ce spui, ce faci, ce gândești  și nu pentru hainele pe care le porți). Nu în ultimul rând, codurile vestimentare tradiționale, au calitatea de a da coerență și distincție unui eveniment.

A ignora momentul zilei, locul și motivul pentru care ne aflăm la un eveniment este, pentru cei din jur, o dovadă a lipsei de familiaritate cu situațiile sociale, a lipsei de informare și dezinteresului față de propria imagine.

Am realizat tabelul de mai jos, în care puteți găsi denumirea principalelor coduri vestimentare (fac referire aici strict la ținutele care implică costum), a  ținutelor corespondente, precum și câteva exemple de evenimente specifice.

Momentul zilei Denumirea codului vestimentar Ținuta vestimentară specifică Exemple de evenimente
Seara/ după ora 18:00/ după lăsarea întunericului (în funcție de care moment survine primul) Formal White-Tie (frac) Ceremonii de decernare a distincțiilor, premiilor, diplomelor, baluri, dineuri de stat
Semi- formal
Black-Tie  (smoching (amer.), dinner suit (eng)
Premiere de Operă, Teatru, Film, seri de inaugurare, gale dedicate strângerii de fonduri, înmânărilor de premii.
Informal Costum business din două sau trei piese, de culoare neagră Petreceri si evenimente personale, ca invitat
În timpul zilei (de dimineață și până la ora 18:00 sau lăsarea întunericului) Formal Ținută formală de zi Morning dress (eng) Ceremonii religioase, evenimente personale (nunți), festivități de deschidere a unor întreceri sportive, ceremonii de învestire în functie
Semi- formal Ținută semi-formală de zi Stroller (amer) / Black Lounge (eng) /Stresemann (germ) Ceremonii religioase, evenimente personale (nunți), festivități de deschidere a unor întreceri sportive, ceremonii de învestire în functie
Informal Costum business din două sau trei piese, în culori ca: gri, maro, albastru marin. Mediul de afaceri, petreceri si evenimente personale, ca invitat

Am ales câteva exemple din fiecare tip de cod vestimentar, care mi-au plăcut pentru că sunt corect alcătuite și purtate cu eleganță:

Prince-Pavlos-of-Greece

Prințul Pavlos al Greciei, în țintă White-tie la nunta prințesei Victoria a Suediei cu Daniel Westling, în 2010. De observat lungimea corectă a vestei, mai scurtă decât marginile jachetei. Talia înaltă a pantalonilor crează astfel o siluetă suplă.

 

Codurile vestimentareDaniel Craig, într-una din (multele) apariții de excepție, purtând un smoching albastru marin, cu revere șal, fațetate satin, brâu, care ridică vizual talia pantalonilor, rezultatul fiind o siluetă înaltă și suplă. Cămașa are singurul tip de guler corect pentru o ținută Black-tie: gulerul răsfrânt. Acest smoching perfect a fost creat de Tom Ford.

 

morning suitDucele de Cambridge, în Octombrie 2010, luând parte la o cununie religioasă, într-o ținută de ceremonie pentru zi.  Jacheta are drept element distinctiv taietura care formează o curbă plăcută între talie și bordura jachetei, de unde și denumirea de cutaway coat. Morning dress este echivalentul pe timpul zilei al ținutei White-tie.

 

strollerEvident, ținuta semi-formală de seară, smochingul, are un echivalent pentru timpul zilei. Acesta poartă denumirea de Black lounge în engleza britanică, americanii cunoscându-l sub denumirea de stroller.

Tot ce pot spune în finalul acestui articol pe care l-am intenționat scurt, dar s-a transformat (din nou!) în lung, este că mi-ar plăcea să vad și la evenimentele din România, astfel de ținute care să înlocuiască anostul și omniprezentul costum negru.

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , ,