Trăim în epoca lucrurilor simple, rapide, comode. Nimeni nu mai e dispus să piardă nicio secundă pe lucruri sau gesturi inutile (a se citi – care nu aduc niciun profit). În acest context, regulile de etichetă sunt considerate reguli perimate, fără aplicabilitate în zilele noastre, iar manierele nu fac decât să împovăreze desfașurarea naturală și relaxată a relațiilor sociale.
Rolul acestui site este, din acest punct de vedere, de a demonstra că lucrurile stau exact opus: Cunoscând și aplicând normele de etichetă ne ținem la distanță de situații jenante, ne purtăm cu încredere și siguranță. Eticheta ne ajută să știm ce se așteaptă ceilalți de la noi dar și la ce să ne așteptăm noi de la alții. Astfel, dacă știm că locul paharelor este în dreapta, nu vom risca să bem din paharul altcuiva. Dacă știm că putem începe să mâncăm abia dupa ce toată lumea a fost servită, nu vom fi puși în situația de a fi terminat primul fel când ceilalți abia încep.
Care este totuși diferența între cei doi termeni?
În timp ce eticheta reprezintă un set de norme de comportament social, manierele depășesc rigiditatea acestui cod de comportament și au în vedere respectul și considerația pentru cei din jurul nostru. Așadar, eticheta este despre folosirea tacâmurilor, formularea invitațiilor, forme de adresare, coduri vestimentare, șamd, în timp ce manierele sunt mai mult un fel de a fi pentru că respectul și considerația pentru ceilați sunt mai greu de mimat. Manierele nu sunt specifice doar anumitor clase sociale, dimpotrivă, considerația și bunătatea sunt agenți de nivelare a societății. Un moment de bunătate autentică, poate fi o experiență atât pentru cel care oferă, cât și pentru cel care primeste. Respectul este cu adevarat o putere, dar pentru ne putea folosi de ea, acesta trebuie sa fie real, simțit.
Comments
Tags: bunele maniere, diferenta intre eticheta si maniere, eticheta, maniere, rolul bunelor maniere