Ce este zona de confort stilistic?

În materie de stil vestimentar, zona de confort o reprezintă acele haine în care știi că arăți și te simți bine, așa că le tot repeți. Poți fi femeia a cărei talie subțire este punctul forte al siluetei ei, așa că porți aproape exclusiv rochii care îți pun în valoare această trăsătură. Sau poate nu ești prea sigură ce e dincolo de asocierea pantaloni negri cu cămașă, pe care o alegi aproape zilnic pentru serviciu . Ori ești, pur și simplu, obișnuită cu jeanșii tăi de încredere și crezi că te-ai simți stânjenită în fustă midi.

A descoperi și transforma câteva ținute în uniforme la care poți apela în diminețile când nu ești nici măcar complet trează darămite creativă, este o idee care chiar funcționează și pe care o încurajez. Totuși, de-a lungul anilor, sub influența călătoriilor, cărților, experiențelor personale, ne schimbăm, iar alegerile vestimentare ar trebui să reflecte aceste schimbări, pentru a ne simți autentici și actuali.

Când știi că trebuie să ieși din zona de confort stilistic?

  • Când nimic din ceea ce ai salvat, ca inspirație, pe Instagram, Pinterest, coșurile de cumpărături online, nu se regăsește în dulapul tău din realitate.

  • Când mergi în magazine pentru a adăuga ceva nou garderobei tale, dar te întorci cu alte versiuni ale acelorași haine pe care deja le ai.

  • Când prietena ta îți arată o pereche de botine maro, cu broderie western și spune despre ele că sunt stilul tău, iar tu ai vrea să nu (mai) fie așa.

Cum procedezi pentru a ieși din zona de confort?

  • Primul pas este de a aborda variante mai blânde ale lookurilor ideale. Ai vrea să porți o ținută head-to-toe roșie, dar ți se pare cam mult pentru o zi obișnuită? Încearcă o variantă mai estompată de roșu, și pantofi sau alt accesoriu într-o nuanță neutră pentru a tempera lucrurile. Te atrag piesele destructurate, suprapuse, volumetriile extreme? Începe cu o fustă asimetrică sau un sacou cu mâneci clopot și continuă cu o rochie balon sau o jachetă tip frac. Te vezi într-un cat-suit din jersé elastic, ca cele purtate de marțienii din SF-urile anilor ‘40? Începe cu o salopetă, cu top tip helancă și pantaloni slim-cut.

O fustă cu paiete este prea mult pentru o zi oarecare? Încearcă varianta mai potolită, din lamé.  

Pălărie, fustă din satin, pantofi cu imprimeu, curea cu cataramă aurie – dificil de jonglat cu atâtea elemente? Ia-o la pas moderat, cu articole cu care ești deja familiarizată. 

 

O nuanță mai închisă și mai estompată de roșu + accesorii în altă culoare fac look-ul all-red, mai puțin intimidant. 

 

Fusta peste rochie nu este tocmai ținuta ta de zi cu zi, deși ai vrea să dai o șansă tehnicii suprapunerilor? O helancă purtată pe sub rochie este cea mai simplă alternativă. 

 

  • Odată ce ți-ai făcut puțin curaj, încearcă piesele care te intimidau, împreună cele în care te simți foarte încrezătoare. Ai o pereche de jeansi în care arăți excelent? Sigur că ai. Poartă-i cu jacheta din neopren pe care nu ai rezistat să nu o cumperi, dar de care acum nu mai ești prea sigură. Ai vrea să ai, în sfârșit, o pălărie spectaculoasă din fetru, dar ți-e teamă că este prea mult? Imaginează-ți-o cu paltonul negru, care, de unul singur, arată banal. Te tentează să introduci câteva piese sport în garderoba ta clasică? Nu e nevoie (de fapt nu e înțelept) să compui o ținută formată din pantaloni cargo, blazer în carouri și pantofi sport cu talpă supra-înălțată. Un hanorac gri împreună împreună cu o fustă creion, e suficient.

Jacheta matlasată supradimensionată nu trebuie neapărat purtată ca și cum ai fi la săptămâna modei. Împreună cu pantalonii în care te simți cel mai bine, va arăta și te va face să te simți exact cum trebuie, într-o zi friguroasă.

 

Cum poate fi recompusă o ținută pe care nu ești sigură că o poți aborda în totalitate? Jeansii pot reduce problema la jumătate.

 

  • Poartă ținutele obținute mai întâi în preajma unor necunoscuți. Comentariile inocente ale prietenilor „Wow, ce te-ai aranjat!”, “Nu te-am mai văzut purtând fustă atât de scurtă!”, „Cămașa asta e cu fața în spate?” te pot face să te simți nesigură, iar nesiguranța se va traduce într-o stare – postură – mimică, nu tocmai grozave. În final ai putea concluziona că lookul respectiv nu e de tine. În vacanțe sau la un job nou, oamenii care tocmai te cunosc nu au așteptări apriorice, ceea ce își permite să te obișnuiești în ritmul tău cu noul look.

 

Acesta nu este un manifesto împotriva zonei de confort, dimpotrivă, avem nevoie de siguranța și protecția pe care ni le oferă, însă atunci când nu descoperim niciodată ce este în afara ei, ne ținem departe de propriul potențial și, vorbind strict despre modă, de tot ceea ce are ea mai original, creativ, și colorat, de oferit. A ne aventura în necunoscut poate fi complicat, chiar dureros, însă nimic nu se compară cu o nouă descoperire! Tu când ai pășit ultima dată dincolo? 🙂 

Comments

comments

 

Tags: , ,