Dacă urmăriți videoclipuri pe youtube, poate ați observat ca sesiunile de cumpărături numite și shopping sprees, haul-uri, sau, mai simplu: „uite ce morman de haine am cumpărat cu 100 de lei”, sunt foarte populare. Aceste clipuri au sute de mii de vizualizări de la femei, de obicei foarte tinere care ajung să li se pară normal să cumperi lunar trei rochii, patru bluze, două perechi de pantaloni și o poșetă, să te plictisești de ele în câteva săptămâni și s-o iei de la capăt luna următoare.
Nu am intenția de a scrie un text moralizator, înțeleg dorința celor care fac din cumpărături un mod de petrecere a timpului liber. În ’99 când s-a deschis primul mall din București, cel din Vitan, eu eram o liceană impresionabilă care și-ar fi cumpărat în întregime colecțiile Mango, Zara și Polo Garage, doar că nu-mi permiteam mai mult de vreo două perechi de jeansi și bluze pe sezon. Nu-mi puteam imagina că va veni vremea când mai întâi voi alege jeansii și bluzele și abia la casă mă voi uita la prețul de pe etichetă. Oricât ar putea părea această situație un motiv de bucurie, nu este deloc așa. În ultimii 20 de ani, industria textilă a devenit, într-adevăr, tot mai eficientă, astfel încât poate produce mult la costuri mici. Această eficiență economică vine însă cu niște costuri dincolo de bani. Mediul în care trăim, animalele, aerul, apa, alimentele pe care le consumăm sunt afectate de industria textilă mai mult decât ne putem imagina.
Puteți arunca un ochi pe acest raport https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/a-new-textiles-economy-redesigning-fashions-future al fundației Ellen MacArthur susținută de Stella McCartney (și cine să știe mai bine ce se întâmplă în industria textilă dacă nu un designer internațional?)
Dacă nu vreți să citiți tot raportul, am scos câteva statistici care poate vă vor pune pe gânduri:
-
Pentru a produce o singură pereche de jeansi, se consumă 7000 de litri de apă, cam cât consumă o singură persoană în 5-6 ani.
-
Comparativ cu acum 16 ani, în 2002, o persoană oarecare cumpără cu 60% mai multe haine și le păstrează jumătate din timp.
-
În fiecare secundă, în lume, se aruncă 10 tone de textile.
-
1% dintre ele sunt reciclate. Industria textilelor este a doua cea mai poluantă din lume, după agricultură.
-
Se estimează că în urma spălării hainelor, jumătate de milion de tone de microfibre ajung, prin sistemele de canalizare, în apele mărilor și oceanelor, sunt consumate de pești și ulterior de oameni. Da, ajungem să ne mâncăm hainele!
-
Industria textilelor produce anual 1.2 miliarde tone de gaze de seră.
-
Articolele vestimentare care conțin detalii precum mărgele sau paiete înseamnă, de cele mai multe ori, că a lucrat un copil la ele.
Acum nu-mi mai doresc nici pe departe cu atâta ardoare, ca să nu spun deloc, hainele din mall, atât pentru că am devenit mai selectivă, dar și pentru că am aflat ce presupune reducerea asta drastică a prețurilor hainelor. Și, odată ce am aflat, nu mai pot purta cu aceeași plăcere o rochie știind că pentru producerea ei s-au consumat câteva mii (!) de litri de apă.
N-o mai pot purta nici cu aceeași încredere, știind că vopselurile din imprimeul ei sunt adesea toxice și bioacumulative (organismul absoarbe substanțele nocive mult mai repede decât le poate elimina).
Și cu siguranță n-o mai pot purta cu aceeași seninătate și tihnă știind că la ea au lucrat în condiții grele, oameni din categorii sociale vulnerabile, dar care nu au de ales.
Ce e de facut:
– Cumpără doar haine care îți plac foarte mult. De cele mai multe ori, prețurile mici ale hainelor ne fac să cumpărăm fără să stăm prea mult pe gânduri, pentru că, nu-i așa, cât să meditezi înainte de a cumpăra o fustă de 100 de lei. Dacă odată ajunsă acasă constați că nu-ți place, ai pierdut prețul unei mese în oraș, nu e o problemă. Doar că, în felul acesta, garderobele noastre devin neîncăpătoare cu lucruri la care nici nu ne face plăcere să ne uităm, cu atât mai puțin să le purtăm. O metodă care dă greș de puține ori în această situație este ceea ce eu numesc regula celor două zile. Nu cumpăra nimic la prima vedere. Dacă după două zile încă te mai gândești la jacheta, pantofii, topul respectiv, le vezi în diverse asocieri care ți-ar îmbunătăți restul ținutelor, abia atunci poți merge să o cumperi. Vei vedea de cât de puține ori te vei întoarce, de fapt, după o haină.
– Cumpără cea mai bună calitate pe care ți-o poți permite și vei vedea că vei cantari mai mult si vei alege mai bine atunci când va trebui sa plătești 800 de lei pe un sacou în loc de 150. În plus, nu vei mai arunca pur și simplu, o piesă care a costat mai mult.
– Cumpără online. În magazinele fizice te poți simți cumva presată de prietena care îți spune cât de bine îți vine, de soțul care bate nerăbdător din picior, de vânzătoare, care îți face multe complimente. Așa că, fie că ești sau nu convinsă, cumperi. Online, lucrurile se desfășoară fără nicio presiune: pui ceva în coș, închizi browser-ul, revii ulterior, când vine comanda, probezi în tihnă la tine acasă, în lumină naturală, faci diverse ținute cu restul hainelor și pantofilor pe care deja îi ai în dulap și abia apoi decizi dacă și ce păstrezi.
– Ai grija de hainele pe care le ai deja. De la a le spăla cum este recomandat pe eticheta, până la a le repara si mai ales a le modifica. E mai probabil să ne displacă și să renunțăm la o pereche de pantaloni prea lungi și largi în talie decât la aceeași pereche daca ne vine bine.
– Înlocuieste vizitele la mall cu târgurile de haine second hand, mai ales dacă ești o persoană răbdătoare și curioasă. Da, la mall toate hainele sunt noi, însă cu siguranță nu vei găsi acolo o rochie Max Mara la 80 de lei, o eșarfă Escada din mătase la 20 lei sau o pereche de ochelari de soare la 40 de lei.
– Cumpără ceva nou doar pentru a înlocui un articol ce chiar nu mai poate fi purtat sau pentru a umple un gol din garderobă. Cu alte cuvinte, nu cumpărăm un trench bej, altul gri, unul lung pentru rochii, altul scurt pentru pantaloni, unul la două rânduri de nasturi șamd, ci unul singur, de exact lungimea și culoare potrivite, pe care îl vom înlocui peste 5 ani. Sau cumpărăm unul nou dacă nu avem un trench.
În final, repetând aceste acțiuni, transformându-le în obiceiuri, vei ajunge la un sentiment extrem de satisfăcător: acela de a te simți perfect multumiță și fără lucrurile de care credeai că ai atât de multă nevoie!
Multumim pentru articol!
Poti spune unde si cand sunt acele targuri de haine sh? Orice indiciu e bine-venit.
Oana, cel mai usor poti fi la curent cu activitatea acestor yard sales urmarindu-le pe facebook. https://www.facebook.com/iloveyardsale/, https://www.facebook.com/TheFirstYardSale/, https://www.facebook.com/YardSaleSophisticat/