Nu găsesc nicio plăcere în temperaturile de afară, însă iarna pare să aducă cu ea un ritm mai lent al vieții  și o disponibilitate crescută față de obiceiurile vechi, ocazie perfectă pentru un ceai aromat  în stil britanic.

Norme de eticheta_ceaiul v2

Se pare că tradiția ceaiului datează din 1840, când, Anna, a șaptea ducesă de Bedford a considerat că între prânz și cină este o distanță prea mare de timp și a cerut ca la ora 16:00 să fie servită cu ceai și pâine. În scurt timp, acest obicei a devenit o activitate socială, ducesa invitându-și prietenele la ceai, acestea continuând ritualul in propriile case. Răspândită în toate clasele sociale, “ora ceaiului” a făcut posibilă, pentru prima dată, socializarea exclusiv feminină.

Regina Victoria, o mare entuziastă a acestui obicei a inițiat celebrele Garden Parties, prima având loc în 1868.

Ceaiul în stil britanic, dar mai ales ceaiul cu stil presupune câteva reguli de etichetă:

  • Gazda este cea care toarnă ceaiul în cești, umplându-le nu mai mult de trei sferturi.
  • Ceașca de ceai se oferă cu toarta îndreptată spre mâna dreaptă, conform logicii că majoritatea dintre noi suntem dreptaci.
  • Laptele poate fi adăugat atât înainte cât și după turnarea ceaiului in ceașcă. Controversa privind adăugarea laptelui înainte sau după ceai iși are originea la începuturile acestui ritual, când, cei de condiție modestă foloseau cești din lut care nu suportau temperatura ridicată a ceaiului, astfel încât se adăuga lapte rece înainte. Aristocrația își bea ceaiul din cești de porțelan, prin urmare, ei puteau adauga laptele și după.
  • Lingurița cu care se amestecă în ceai va fi folosită într-o mișcare înainte și înapoi (ora 6, ora 12), nu circular și fără a lovi marginile ceștii. După utilizare, se asează pe farfurie.
  • Stând la masă, în timp ce bem ceaiul, farfuria rămâne pe masă. Doar când bem ceaiul în picioare vom ține ceașca într-o mână și farfuria în cealaltă mână.
  • Întotdeauna ceaiul va fi însoțit de o gustare care poate consta în fursecuri, prajituri și chiar sandvișuri.
  • Acestea se asează pe platouri suprapuse și se abordează de jos în sus.
  • Sandvișurile vor fi mici, din pâine fară crustă, cu somon și castravete sau brânză și arpagic.

Norme de eticheta_ceaiul v3

  •  Specialitatea englezeasca numită scones (pronunția corectă este  /skɒn/ care rimează  cu John și nu / sk@Un/ care rimează cu bone) este deosebit de apreciată și nelipsită de la orice tea party. Aceasta nu se taie cu cuțitul, ci se rupe în jumătăți. Britanicii obișnuiesc să adauge mai întâi gemul și apoi crema sau smântâna.

Norme de eticheta_scones

  • În ceea ce privește ceaiul în sine, dacă vreți să faceți o alegere tradițională Earl Grey, English Breakfast sau Darjeeling sunt cele mai cunoscute. Se pare că cel din urmă este preferat și de regina Elizabeta a II –a a Marii Britanii.

 

 

Sursa foto: gettyimages.com

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , , , ,