“Arta vestimentară este ca arhitectura: o chestiune de proporţii.” Coco Chanel

Arta vestimentară nu este doar creativitate, ci și precizie, armonie și echilibru. Creierul nostru percepe aceste caracteristici ca pe o stare de perfecțiune către care tinde și pe care o agrează. Altfel spus, ceea ce numim frumusețe inexplicabilă este o îmbinare riguroasă între știință și artă.

În cazul unei ținute vestimentare, echilibrul se obține prin consonanța perfectă a detaliilor antropometrice cu caracteristicile hainelor.

Așadar, o ținută perfect proporționată va trebui alcătuită ținând cont de următoarele elemente:

1) Forma corpului. Destul de cunoscută, în diversele ei variante (fructe, reprezentări geometrice), teoria formelor corpului se bazează pe măsura dimensiunilor pe orizontală.

2) Proporțiile corpului sau măsura dimensiunilor pe verticală este o teorie mai putin cunoscută și folosită, pe care eu o consider mai importantă decât pe cea a formei corpului. Proporțiile ne indică lungimea ideală a cămășilor, bluzelor, fustelor pentru a crea un aspect echilibrat.

3) Culorile personale. (culorile pielii, părului, ochilor) Compatibilitatea culorilor personale cu cele ale hainelor pe care le purtăm are o importanță deosebită atât asupra felului în care arătăm, cât și a stării noastre emoționale. Purtând culori incompatibile cu culorile noastre personale vom arăta lipsiți de entuziasm, obosiți, bolnavi, în timp ce în culorile potrivite vom fi perceputi ca bine dispusi și sănătosi. Deasemenea, psihologia culorii susține efectul acestora asupra emoțiilor și chiar al performanțelor intelectuale sau fizice.

4) Textura și aspectul general al pielii si părului. Frumusețea părului lung și strălucitor poate fi subliniată de haine confectionate din fibre cu textură fină și luciu satinat. Ridurile feței pot fi ascunse în același fel, folosind eșarfe, pălării, topuri cu textură în relief și luciu mat. Luciul reflectă lumina atragând atenția asupra obiectelor pe care le înconjoară în timp ce lipsa de strălucire absoarbe lumina, creând o zonă mai puțin accentuată pentru privire.

Acestea sunt, pe scurt, elementele care, împreună, alcătuiesc armonia proporțiilor în vestimentație.

Cum pot fi evaluate și folosite pentru crearea ținutelor optime,  în articolele următoare.

sursa foto: gettyimages.com

Comments

comments

 

Tags: , , , , , ,