A apus supremația stilului parizian? Au devenit, în ultimii doi-trei ani, femeile nordice cele mai stilate din lume? Șansele ca ele să se fi schimbat sunt mici. Schimbarea a intervenit însă, la nivelul reperelor publicului, care s-au deplasat de la o estetică editată, căutată, întreținută, la una firească, naturală, neafectată.

Stilul parizienelor, oricât de nonșalant pretinde a fi, necesită efort pentru a obține acel je ne sais quoi care este je sais précisément quoi pentru că m-am străduit mult pentru a-l face vizibil. Spre exemplu, pantofii, chiar și cei cu talpa plată, care pentru femeile din Paris sunt, de regulă, mocasinii de inspirație masculină/ loafers, nu sunt nici pe departe la fel de comozi ca pantofii sport, pe care o suedeză sau daneză i-ar alege fără să stea pe gânduri. Parizienele preferă fustele și rochiile mini, ori jeansii slim, în timp ce nordicele vor alege întotdeauna piese mai ample, care nu restricționează deloc mișcările corpului. Nici nu ar avea cum să fie altfel, la cât de active le-am văzut: mergând pe bicicletă în drum spre serviciu, împingând căruțul și alergând, în același timp, după copilul mai mare, neratând nicio ocazie pentru a face sport. Ori parizienele sunt mult prea comode pentru un astfel de stil de viață. Ca și bucureștencele, dealtfel.

Oricum, această fascinație relativ recentă nu este doar pentru moda scandinavă, ci și pentru stilul de viată. Apreciem mai mult frigul iernii prin intermediul hygge (aparent se pronunță “hoo-ga”), sub forma pledurilor moi din lână, lumânărilor, prăjiturilor simple făcute în casă și însoțite de o băutură caldă, unui overall din cașmir. În același timp, ne concentrăm pe lagom: esență, obiecte care nu ne încarcă spațiul și minte, ci servesc unui scop precis. Căutăm interioare luminoase, cu spații largi, mobilă puțină, dar specială și conștientizăm cât de mult ne influențează spațiul de locuit inclusiv alegerile vestimentare. Ne lăsăm convinse de Lumene, Bioeffect, Sachajuan și produsele lor de îngrijire din ingrediente minerale locale. Încercăm să facem alegeri etice. Nu mai considerăm haina din blană ca fiind culmea rafinamentului și a luxului.

Ce caracterizează stilul nordic?

Stylingul practic, accesoriile elegante, materialele de bună calitate, o adiere de feminitate matură și respectul față de mediu sunt pe agenda vestimentară a oricărei femei scandinave.

Confortabil, clasic, casual si cool. Cei patru C ai stilului scandinav.

  • Cultura nordică, lipsită de orice urmă de ostentativ și strident, se regăsește în lookuri relaxate, casual. Genul de haine în care fac bine și sufletului, nu doar imaginii.
  • Din această stare de relaxare se naște și capacitatea de a arăta cool, de a asocia piese feminine și masculine pentru a crea contrast, de a adăuga elemente sport unei ținute formale, ceea ce rezultă în lookuri amuzante și proaspete. Secretul poate constă în a nu te lua atât de mult în serios?
  • Timpul pe care eu l-am petrecut în Norvegia și Suedia, puțin, e drept, dar a fost suficient cât să mă conving de un lucru. Este posibil să îmbini toate aspectele vieții pentru a obține o formulă care să te satisfacă pe deplin. Ele sunt, în aceeași zi și femei care lucrează la birou, și mame implicate, și soții seducătoare, și femei care fac sport pentru sănătatea și bunăstarea proprie. Cu alte cuvinte, nu vor refuza niciodată o plimbare cu copiii după orele de lucru sau o seară de dans cu partenerul, pentru simplul motiv, că hainele lor sunt mereu confortabile și adaptabile.
  • Elementul clasic are pentru ele două abordări: siluete moderne pe piese atemporale – un pantalon negru, din stofă de lână, cu lungime deasupra gleznei și croială evazată sau mâneci ample pe o cămașă albă din poplin. În al doilea rând, e vorba de piese care rezistă ani la rândul, și care, mai mult, arată mai bine pe măsură ce au fost purtate: jacheta din blană de oaie, cămășile din flanel, converșii, jeansii, jacheta din piele, cămașa din denim, etc.

Cum arată stilul nordic? Îl putem reproduce?

Dacă te regăsești în filosofia nordică de viață, ținutele tale zilnice sunt construite cu ajutorul:

  • Suprapunerilor. Vremea imprevizibilă le-a educat abilitățile stilistice, astfel încât, o femeie scandinavă va ști precis ce hanorac arată bine cu un blazer deasupra, sau ce rochie poate fi purtată cu ori fără helancă.
  • Tricotajelor. Puloverele ample și moi, din lână, purtate cu fuste din satin lucios pentru o zi obișnuită, ori cu o pereche de jeansi boyfriend pentru o seară la film.
  • Bluzelor sofisticate cu care se pot crea o multitudine de ținute, de la elegante și sobre, până la seducătoare și feminine.
  • Pantofilor sport. Integrați cu simț de răspundere în orice tip de look. Sau te poți inspira din ce am mai scris aici, pe acest subiect.
  • Pieselor esentiale de foarte bună calitate: un sacou Balenciaga sau Chloé dacă îți permiți, un costum cu pantalon Phillip Lim, la prețuri mai rezonabile, sau Theory și Acne, de o calitate exemplară și ceva mai accesibile.

  • Elementelor neutre care să fie o bază excelentă pentru mici plăceri ieftine în fiecare sezon.

Aș putea să vă spun că, pentru a aduce o adiere nordică în garderoba voastră, le puteți urmări online pe Pernille Teisbæk, Emili Sindlev, Jeanette Friis Madsen, Darja Barannik , Celine Aagaard,
(Pernille Teisbæk chiar scris o carte – “Dress Scandinavian: Style your Life and Wardrobe the Danish Way” – care însă nu mi s-a părut neapărat utilă), dar de ce să nu vă convingeți de farmecul scandinav mergând la Stockholm, Copenhaga, Bergen sau Oslo? 😊

Comments

comments

 

Tags: , , ,