O întrebare simplă cu un răspuns complex și care are nevoie de…nuanțare.

Culorile ne influențează inițial percepția vizuală, iar apoi pe cea emoțională: astfel culorile “potrivite” ne intensifică luminozitatea pielii, nuanța ochilor, strălucirea părului, impresia lăsată fiind aceea a unei persoane odihnite, sănătoase, binedispuse. Cât de mult ne străduim, prin argumente raționale, să convingem un potențial client de competența noastră, și cât de puțin obținem, dacă hainele noastre sunt în culori care acționează în defavoarea noastră? Nimeni nu-și dorește un partener apatic, obosit sau suferind, pentru că asociem aceste caracteristici cu neputința sau, extrapolat, cu lipsa capacității, a profesionalismului.

Odată convinși de importanța culorilor potrivite, ne întrebăm care sunt acelea pentru propria persoană, cum le putem identifica. Pentru a stabili care sunt culorile pe care le putem purta, este esențial să cunoaștem două lucruri:

                             1) Proprietățile culorilor în general (teoria culorii)

                            2) Caracteristicile propriilor culori (date de nuanțele pielii, ochilor, părului)

Orice culoare poate fi descrisă prin intermediul a trei caracteristici, într-un sistem  dezvoltat de Albert H. Munsell între 1905 si 1929. Acesta împarte culorile în functie de temperatură, intensitate și luminozitate.

  • Temperatura reprezintă cantitatea de pigment galben sau albastru prezentă într-o culoare. Astfel, există culori calde și culori reci.
  •  Intensitatea reprezintă puritatea culorii. Culorile cu intensitate ridicată sunt bogate, puternice, iar cele cu intensitate scăzută sunt estompate. (Culorile neon au intensitate ridicată, iar cele pastel, intensitate scazută).
  •  Luminozitatea este caracteristica prin care descriem cât de închisă sau deschisă este o culoare.

Am exemplificat mai jos, cele trei proprietăți ale culorilor, folosind diverse nuanțe de verde:
dimensiunile culorilor

 

2) Culorile personale

Culorile ochilor, părului și pielii formează culorile noastre personale. Acestea au aceleași proprietăți ca și celelalte culori percepute de ochiul uman: temperatură, intensitate și luminozitate.

Astfel, o cantitate mare din pigmentul numit carotină, duce la un aspect auriu, ivoire,  beige, chiar măsliniu al pielii, așadar culori calde. Negrul intens al părului, ochii de un albastru adânc și pielea foarte albă formează împreună culori personale cu intensitate ridicată, în timp ce părul castaniu, ochii căprui și pielea alb-mediu sunt culori cu intensitate scăzută. Părul blond, ochii căprui deschis și pielea albă sunt exemple de culori luminoase, deschise, în timp ce părul castaniu, pielea măslinie și ochii negri se încadrează într-o tipologie de culoare închisă. Sunt sigură că ați deja ați perceput diferențele.

 Totuși, cum se traduc aceste caracteristici în alegerea vestimentației în culori care ne complimentează? Dacă ar trebui să mă rezum la un sigur cuvânt, acela ar fi ASEMĂNARE. Vom alege culori reci dacă nuanța pielii noastre tinde către roz mai curând decât către galben, vom alege haine în culori intense dacă nuanța ochilor este una cu adevărat intensa, dinții sunt de un alb impecabil sau părul are o culoare bogată și un luciu natural, vom alege haine închise  la culoare (închise nu înseamnă negru, a se vedea exemplul de mai sus) dacă părul, pielea și ochii au culori închise (excepție face prezența unor dinți foarte sănătoși și albi, o pată de culoare deschisă care permite introducerea și a culorilor deschise în garderoba unei persoane cu o astfel de tipologie cromatică). 

În cazul meu, culorile optime sunt cele calde (atât culoarea pielii, cât și a ochilor și părului au pigment mai curând galben), cu o intensitate scăzută (culorile mele personale nu sunt strălucitoare, puternice) și luminoase (pielea este deschisă la culoare, ochii și părul, deasemenea). Voi căuta așadar ținute care să răspundă acestor caracteristici. Exemple de culori, într-unul din articolele precedente. Aștept să-mi spuneți care sunt culorile voastre personale și în ce nuanțe vă alegeți vestimentația.

Cu siguranță acesta nu este răspunsul complet la întrebarea din titlu, însă sper să fie un prim pas util în a vă face o idee despre ceea ce înseamnă importanța culorii în vestimentație și modul în care trebuie alese pentru a vă sublina frumusețea. Pentru mai multe detalii și o analiză cromatică completă, accesați sectiunea Contact a site-ului.

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,