În ultimii doi-trei ani, în dulapul și preferințele mele vestimentare, are loc o schimbare considerabilă, în sensul că majoritatea rochiilor fluide, bluzelor delicate, pantofilor fini, fac loc unor linii mai precise, hotărâte, forme unghiulare, materiale mai rigide, accesorii mai solide. Concret, atâta influență masculină în jurul meu și-a spus cuvântul și asta e vizibil și în felul în care îmi aleg hainele :))

Nu înseamnă că mă veți vedea vreodată într-o ținută cu pantofi oxford, cravată și pantaloni cu bretele, care mi se pare de-a dreptul caricaturală, dar cu siguranță am ajuns să privesc altfel piesele general percepute a fi masculine. Cum ar fi costumul din două piese, cu pantaloni.

Desigur că nu mă refer la uniforma stereotipă pentru interviuri, costumul negru, rigid, cu sacou scurt până în talie, poate prea strâmt, și pantaloni drepți și lungi. Costumul relevant astăzi este, în primul rând informal, confortabil, ușor, are o croială androgină, dar o mișcare fluidă care îl face seducător. Este expresia unei ținute smart, atât pentru o zi de lucru, cât și pentru un date. O femeie care poartă un costum bine ales, trasmite o imagine puternică, seducătoare și cu simțul umorului. Toate în același timp, ceea ce puține alte tipuri de ținute reușesc.

Există ideea greșită că un costum, fiind un element clasic din garderobă nu are cum să devină depășit. Vestea bună este că, într-adevăr, orice lungime de sacou, dimensiune a umerilor, circumferință a taliei, croială generală (supradimensionat sau ajustat) poate fi în tendințe. Vestea proastă e că un mix greșit al acestor elemente, poate duce la un rezultat dezastruos.

Așadar, cum alegi un costum în care să te simți și să arăți bine?

Aspectul

  • Înainte de detalii, aspectul general este cel mai important. Sacoul are un aer suficient de prețios pentru a-l purta pe umeri, cu o rochie de seară? Este, în același timp, suficient de relaxat pentru jeanși și tricou? Pantalonii arată bine și de unii singuri – adică alături de un pulover sau helancă? Cu cât mai adaptabil diverselor contexte, cu atât va merita mai mult banii pe care i-ai plătit pentru el. Dacă totuși ești în căutarea unui costum în tendințe, îndreaptă-ți atenția către proporții extreme: mâneci voluminoase, buzunare ample, umeri supradimensionați, pantaloni cu talie până aproape sub sâni, ca acestea:

 

Silueta

  • După ce stabilești că îți place, are sens să probezi costumul dacă are, măcar în linii mari, croiala, lungimile, volumele care să-ți sublinieze trăsăturile frumoase ale siluetei. Astfel, piesele fluide, înfrumusețează o siluetă voluminoasă, în timp ce un corp subțire arată mai bine în țesături mai rigide care crează iluzia de forme.
  • Cea mai sigură alegere pentru o siluetă medie și ca înălțime și ca volum, este pantalonul ușor deasupra gleznei, drept sau evazat și sacoul deasemenea drept, până la jumătatea posteriorului. Pentru a face lucrurile mai interesante alege un sacou la două rânduri de nasturi sau un imprimeu grafic.

 

  • Pentru femeile scunde, ideale sunt croielile ajustate, care urmăresc îndeaproape forma corpului. Nimic extrem. Nimic încărcat.

 

  • Oricât de în tendințe ți s-ar părea pantalonii cu talie înaltă și sacoul supradimensionat, alege-le doar dacă ești înaltă și relativ suplă (nu exagerat de slabă însă, altfel riști să pari pierdută în volume extreme).

 

Ținutele

  • Odată cumpărat poartă-l după cum te lasă imaginația: cu tricou (costumul cu cămașă de inspirație masculină mi se pare o alăturare tare plictisitoare în majoritatea cazurilor), doar cu o bustieră pe sub sacou pentru seară, în locul vreunei previzibile rochii negre, cu o poșetă-curea în talie, sau un cordon, dacă preferi ceva mai feminin.

 

  • Cele clasice în croială și culoare pot părea interesante dacă sunt alăturate unor piese moderne, tocuri arhitecturale, incluse în ținute androgine, minimaliste, purtate cu hanorace ori tricouri supradimensionate.

 

Ceea ce vă propun cu acest text, ca și cu altele, este să nu respingeți (aproape) nimic din start, nu fără să fi încercat, nu din prejudecată, nu din obișnuință (de a purta mereu ceva anume).

Costumul are o putere magică!😉

Comments

comments

 

Tags: , , , , , ,