În timpul anului, alegerile monocrome par cele mai sigure și chiar potrivite numeroaselor ședințe, business cocktails sau conferințe, care impun o imagine riguroasă. Odată cu venirea verii însă, atmosfera chill ne încurajează, parcă, să nu ne mai refuzăm nimic: auriu, argintiu, franjuri, transparențe, plexi, bijuterii din lemn, imprimeuri psihedelice, orice, în încercarea de a ne infuza și stilistic cu relaxare, libertate, lipsă de reguli.

Totuși, teama de a arăta ca și cum te-ai îmbrăcat pe întuneric, există și este perfect justificată: în lipsa unor repere corecte, o ținută care intenționează a fi boemă, devine șleampătă, iar un look etnic seamănă mai mult cu al unui nomad fără voie.

Dintre toate, imprimeurile par a fi cele mai capricioase și dificil de împrietenit între ele, așa că vă propun câteva metode eficiente pentru a compune ținute originale, fără a fi încărcate, și echilibrate, fără a fi banale.

Start with the basics. Percepem formele geometrice: dungile, carourile, punctele sau bulinele ca fiind un fond neutru, neinvaziv, care acceptă lângă el orice alt tip de imprimeu, așa că oricât de dificile vi s-ar părea topul caleidoscop, pantalonii cu animal print sau fusta care reproduce o lucrare a lui Klimt, alăturați-le unor dungi de dimensiune medie sau unor carouri fine, alb-negru, iar rezultatul va fi șic, dar absolut natural.

imprimeurile_start with the basics

 

Dimensiunea contează. O fustă midi cu maci mari, roșii și o cămașă cu păpădii la fel de mari, vor arăta ca un costum de clovn, iar un cardigan cu ancore minuscule și un top cu buline mărunte, îți vor da dureri de cap din cauza efectului de vibrație a imaginii pe care îl au imprimeurile repetitive de mici dimensiuni (încercați să priviți fix, timp de câteva secunde, o imagine cu dungi orizontale subțiri). Pentru a delimita vizual două sau mai multe imprimeuri, ideal ar fi ca dimensiunile elementelor din care acestea sunt formate, să fie diferite. Așadar, pantalonii palazzo cu cale în mărime naturală vor arăta regal alături de un top cu puncte sau frunze minuscule, iar impunătoarea zebră de pe jacheta cumpărată în vacanță, își poate găsi și o altă pereche în afara topurilor albe sau negre: poate niște romburi mici ori dungi fine.

dimensiunea conteaza

 

Ocuparea spațiului. Un imprimeu spațiat îi va oferi loc de respirat unuia dens, de obicei cel spațiat va avea și o dimensiune mai mare și va ocupa rolul principal.

imprimeuri_ocuparea spatiului

 

60/30/10 Dacă nu vă puteți hotărî asupra unui singur imprimeu și nici măcar asupra a două, aflați că și o ținută cu trei imprimeuri poate arăta armonios, cât timp controlăm proporțiile celor trei. Unul dintre imprimeuri va trebui să ocupe cea mai mare parte a spațiului: 60% ( o rochie înflorată), al doilea imprimeu va fi prezent într-o proporție mai mică: 30%, (un bolero ikat), iar o curea animal print va ocupa 10% din spațiu. Dacă vă gândiți că într-o singură ținută nu poate fi loc pentru trei imprimeuri, observați în cât timp realizați existența celui de-al treilea imprimeu în prima imagine din colajul de mai jos (și asta pentru că îl căutați în mod intenționat. Click pe imagini pentru a le mări.).

imprimeuri_60-30-10

 

Repetarea culorii. Una dintre cele mai sigure metode de a alătura două imprimeuri, este prin culoare. Un paisley arămiu împreună cu carouri în dungi bej și maro-roșcat, păsări exotice galbene și un imprimeu abstract cu oranj și galben, umbrele bleumarin cu roșu și caleidoscop în toate nuanțele de bleu, albastru, bleumarin, turcoaz, aqua.

imprimeurile_repetarea culorii

Extra*

* Un accesoriu va face întotdeauna trecerea mai lină între două imprimeuri aparent  forțate, fie că este fizică: o curea între un top și o fustă, sau ca stil: o pereche de pantofi khaki care completează un camuflaj și un imprimeu cu dungi alb-negre.

*Cureaua purtată deasupra a două piese imprimate: salopetă și trench, rochie și cardigan, va oferi mai multă unitate decât purtată în mod obișnuit, doar peste rochie ori salopetă.

 

 

Comments

comments