De mai bine de patru ani, stilul vestimentar al oamenilor cu care lucrez, îmi ocupă mai mult timp decât propria imagine, ceea ce este firesc. Fac rar cumpărături pentru mine, iar atunci când acest lucru se întâmplă, caut cele mai simple și adaptabile piese vestimentare posibile, care să-mi elibereze diminețile de decizii prea complicate. Dezavantajul acestei situații este că, din neutru, atemporal, urban, stilul meu risca să se transforme într-unul previzibil, repetitiv, prea corect, cu alte cuvinte, riscam să intru într-o rutină stilistică. În momentul când am realizat că a venit momentul pentru o actualizare, m-am surprins și cu noi preferințe vestimentare, șlefuite în timp, de călătorii, experiențe, de modul diferit de a vedea lucrurile și, deși nu-mi place să recunosc, de tendințe. Cu siguranță nu voi renunța la tot ceea ce am în garderobă în acest moment, însă lucrurile vor lua progresiv o altă direcție.

Indiferent de cauzele ei (diminețile agitate și mereu în întârziere, sau confortul pe care îl oferă eternii jeansi), rutina stilistică se poate manifesta în diverse moduri. Vă propun, în cele ce urmează, soluții pentru cele mai întâlnite dintre acestea:

  • Cu tocuri, fără tocuri. Pantofii pe care îi purtăm tind să ne dicteze restul alegerilor vestimentare: asociem încălțămintea cu talpă plată, cu jeansi și orice alt tip de piese vestimentare lejere, iar tocurile cu ținute prețioase, ori formale, sau cel puțin alese cu mai multă atenție. Ce se întâmplă însă atunci când schimbăm look-ul previzibil fustă creion-cămașă-escarpeni cu o pereche de pantofi oxford cu platformă? Sau când, uniforma jeans-cardigan-bocanci, devine o ținută ușor boemă cu botine din piele întoarsă cu toc pătrat de 4 cm? E simplu: hainele noastre capătă un aspect inedit, original și chiar postura noastră devine alta: de la neglijentă sau prea puțin feminină, la verticală și impozantă sau dimpotrivă, de la prea conștientă de sine și rigidă, la relaxată și poate mai abordabilă.

rutina stilistica_v1

rutina stilistica_v2

rutina stilistica_v3

  • Fustă sau pantaloni? Vă place confortul pantalonilor și îi purtați în orice situație și anotimp? Vă garantez cel puțin trei complimente purtând fustă și permițând celor din jur să vă observe și admire picioarele. Dacă, dimpotrivă, considerați că doar fustele sau rochiile pot compune o ținută femină sau interesantă, dați-le o șansă pantalonilor bootcut sau celor largi și fluizi, pantalonilor midi și veți vedea cum se va schimba percepția pe care o aveți despre eleganță și confort.
  • Piese de ocazie sau uzuale? A bloca anumite piese vestimentare în ținute destinate exclusiv anumitor situații, poate conduce la apariții monotone, lipsite de substanță. Fustele cu aplicații din mărgele, fustele din piele, pantalonii din mătase, nu trebuie să rămână doar piese de party. Alături de topuri tricotate, tricouri albe ori gri, din bumbac sau cămăși din denim, se pot transforma în ținute noi, potrivite de dimineața până după-amiază.

rutina stilistica_v4

rutina stilistica_v5

rutina stilistica_v6

  • Bijuteriile. Purtați, în orice situație, aceeași pereche de cercei, același colier sau aceleași inele? Rolul bijuteriilor este unul estetic, de a ne puncta stilul, de a oferi unei ținute un look unitar, ori ținutele de birou, concert, plimbări, cinema, accesorizate cu aceleași bijuterii, vor avea cu siguranță un aspect nefinisat sau lipsit de intenționalitate.
  • Negru – culoarea preferată. Dacă v-aș spune că majoritatea femeilor de tipologie caucaziană (a căror piele, păr, ochi sunt în culori deschise) arată obosite, lipsite de entuziasm, suferinde, atunci când poartă negru și că, în lumină naturală, această culoare aspră, ne subliniază imperfecțiunile feței: orice umbră sub ochi, orice pată sau asimetrie, ați mai purta-o cu atâta entuziasm? Știu că nicio femeie al cărei dressing este format în mare parte din articole negre, nu va începe brusc să poarte galben solar și lavandă, însă bleumarin, gri deschis, gri-petrol, grej, sunt opțiuni neutre, ușor de abordat, care aduc o schimbare remarcabilă într-o garderobă sumbră.

 rutina stilistica_v7

Vă încurajez să renunțați nu doar la rutina stilistică, ci la cea de orice fel: același drum parcurs până la serviciu, aceleași locuri în care vă petreceți timpul la final de săptămână,  aceleași reacții  în situații dificile, aceleași discuții sterile și din complezență. Motivul? Se pare rutina nu-i priește activității noastre cerebrale, care are nevoie mereu de noi provocări. Să facem, deci,  lucrurile altfel, după cum pare să ne indice tot ceea ce ne înconjoară în ultima vreme.

sursa foto: vogue.uk.co, styledumonde.com, whowhatwear.com

Comments

comments