Ce au în comun Frida Kahlo,  Anna Wintour, Ellen Degeneres, Dita von Teese,  Dee-Dee (din Dexter’s Lab) și Steve Jobs? Știu că doar alăturarea, în aceeași frază, a acestor nume v-a făcut să zâmbiți pentru că, aparent, un personaj de desen animat, o pictoriță suprarealistă și un IT-ist, nu pot avea ceva în comun.

Și totuși, atunci când ne gândim la fiecare dintre ei, ne apare în minte o imagine reprezentativă: Steve Jobs într-una din helăncile negre realizate pentru el de Issey Miyake, jeansi Levi’s și încălțăminte sport New Balance. Anna Wintour cu tunsoarea bob perfect aranjată, Ellen Degeneres într-un costum de inspirație masculină și încălțăminte fără toc, Frida Kahlo cu un aranjament din flori naturale în părul împletit, etc.

Toți au ceea ce se numește o semnătură stilistică, unul sau mai multe elemente distinctive, proprii, de care imaginea lor este intrinsec legată.  Împreună cu această semnătură stilistică vine o aura de siguranță, control, hotărâre, caracteristici care, dincolo de alegerile vestimentare, mi se par foarte sexy, atât la o femeie, cât și la un bărbat. Oricine poate susține ani de-a rândul aceeași tunsoare, aceeași culoare de lac de unghii, aceleași croieli, fără a arăta depășit sau neglijent, face o declarație foarte puternică de cunoaștere și încredere în sine.

Totuși, semnătura stilistică nu înseamnă a purta repetitiv și din lipsă de inspirație, aceeași cămașă albă, aceiași pantaloni negri, ci a transforma ceva într-o marcă proprie. Fără a fi unică (nu trebuie să ne punem un păun în păr pentru a avea o semnătură stilistică), această marcă ne este particulară, prin felul în care o purtăm sau convingerile care o motivează.

În ceea ce mă privește, nu mi-am vopsit părul vreodată și nu cred că o voi face. Îmi plac nuanțele diferite ale părului meu, nu cred că pot fi reproduse în mod artificial, vreau să stau cât mai departe de produsele de sinteză, și recunosc, uneori mă sperie aspectul ieftin al unor podoabe capilare vopsite. E o alegere cu potential de a se transforma în semnătură stilistică pentru că nu e întâmplătoare, ci pusă în balanță. Motive asemănătoare de a-și păstra culoarea naturală a părului, au declarat că au Stacy London (suvița ei argintie mi se pare chiar foarte cool și este fără dubiu o semnătură stilistică foarte originală), Leandra Medine, Charlotte Gainsbourg sau Grace Coddington.

Vestimentar, cred în semnăturile care se formează organic, prin observare și ulterior rafinare, și nu printr-o decizie fulger: „de astăzi voi purta doar fuste roșii și le voi transforma într-o ținută reprezentativă!”

Te surprinzi întorcându-te repetat, încă din anul petrecut într-un program universitar sau master în State, la ținutele cu aer preppy purtate de studenții WASP?  Poate e cazul să faci din blazere, cămăși în carouri și pantofi oxford, o marcă personală. 

Deși nu mai sunt foarte actuali, nu poți renunța la pantalonii slim cut pentru că sunt cei în care picioarele tale arată cel mai bine?  Emmanuelle Alt poate cu greu fi imaginată în altceva decât pantalonii ei strâmți. Ignoră tendințele și încearcă și tu să-i incluzi în toate ținutele.

Un anumit tip de bijuterii,  un mod de a purta curelele, o lungime a fustelor, croiala sacourilor, înălțimea tocurilor, chiar și o culoare, aproape orice se poate transforma într-o semnătură stilistică.  

Am făcut mai jos, o selecție a unora dintre cele mai recognoscibile semnături stilistice, primele două fiind și printre preferatele mele.

Charlotte GainsbourgCharlotte Gainsbourg

Leandra Medine semnatura stilisticaLeandra Medine

Marlene DietrichMarlene Dietrich

Anna Wintour Anna Wintour

Jenna LyonsJenna Lyons

Carine Roitfeld semnatura stilisticaCarine Roitfeld

Emmanuelle AltEmmanuelle Alt

Frida-KahloFrida Kahlo

Stacy LondonStacy London

Ellen DegeneresEllen Degeneres

Dita Von TeeseDita von Teese

Angelina JolieAngelina Jolie

Mi-ar plăcea să-mi spuneți dacă și voi aveți, întâmplător sau intenționat, o semnătură stilistică, în ce constă, dacă și cum o cultivați.

Comments

comments