Pentru bicicletă, munte, seri târzii pe terasă, pentru pleiada de fructe, pentru sandale și rochii, și pentru multe altele, iubesc vara și soarele, însă relația noastră are loc mai mult la distanță pentru că, în același timp, am fost dintotdeauna cucerită de delicatețea și prospețimea pielii albe, ca de porțelan. Întâmplător îmi plac și ochelarii de soare, eșarfele, pălăriile care, pe lângă faptul că țin soarele la o distanță…sănătoasă, individualizează și punctează stilul unei ținute.

Dintre aceste accesorii, pălăriile sunt abordate cu cea mai mare rezervă și nu mi-am explicat acest lucru până când am descoperit în garderoba uneia dintre clientele mele, o colecție de peste 40 de pălării incredibile, dintre care câteva Philip Treacy, majoritatea nepurtată! Mi-a spus că îi este teamă de ridicolul de a alege o pălărie care să-i amplifice și mai mult înălțimea, pe care s-o piardă la orice adiere de vânt sau care să-i transforme ținuta într-o costumație! Am descoperit atunci că femeile își doresc să poarte pălării, dar nu sunt sigure care este modul estetic și elegant de a o face!

Dacă v-ați aflat măcar o dată în situația de a admira o pălărie fără însă a reuși să v-o imaginați într-o ținută, vă propun trei abordări eficiente:

1)     Începe cu modele clasice:

Fedora este un model devenit clasic în perioada Prohibiției, fiind asociată cu gangsterii italieni. Dealtfel, cred că tocmai filmele precum The Great Gatsby și evenimentele care promovează atmosfera anilor ’20, au readus în centrul atenției acest tip de pălărie. Este ușor de recunoscut prin cuta în interior de-a lungul calotei și micile adâncituri de-o parte și de alta ale calotei și aspectul general ușor masculin. Deși în mod tradițional confecționată din fetru, fedora este des întâlnită și ca pălărie de vară atunci când este realizată din fibre vegetale.

Panama este un alt tip de pălărie care, spre deosebire de fedora, a fost gândită de la început (prima jumătate a sec XIX) pentru a fi purtată în sezonul cald. Ceea ce o diferențiază de modelul fedora sunt: forma mai rotunjită, borurile mai ample și calota mai înaltă. Mai mult decât forma calotei sau borurilor, specific acestui model de pălărie îi este materialul din care este realizată: frunzele palmierului Toquilla din Ecuador.

Pălăria cu boruri largi și calotă rotundă are un incontestabil rol funcțional, de aceea este esențial ca ea să fie realizată din fibre naturale și nu din celuloză sau fibre sintetice.

Fedora-Panama-Palaria cu boruri ample

 

2)     Descoperă armonia între modelul pălăriei și stilul ținutei în care vrei s-o integrezi:

  • Adaugă-le alte accesorii pentru a puncta o dată în plus ideea ținutei: o pană pentru un aspect boem, o broșă pentru un aspect eclectic sau dramatic.
  • Poartă-le poziționate către spate, ca o ramă frumoasă pentru față, pe cele cu boruri scurte și înclinate spre frunte pentru un aspect misterios, pe cele cu boruri ample.
  • Fedora este o pălărie cu un aer masculin, de aceea ținutele minimaliste cu pantaloni slim cut, pantalonii scurți până la genunchi, de inspirație masculină, pantaloni Capri, cămăși din bumbac imprimat cu mâneci răsfrânte sau tricouri cu croială lejeră, bijuteriile de mici dimensiuni și în număr redus, sandale cu talpă plată sau escarpeni cu vârf ascuțit, îi subliniază în cel mai plăcut mod, frumusețea naturală.

palarii Fedora

 

palarii Fedora v2

 

 

Marea, un câmp cu maci, pontonul unui lac sunt decorul ideal al unui scenariu în care pălăria cu boruri largi joacă rolul principal. În alte roluri: rochia lungă și amplă, culorile deschise și intense, părul lung și coafat natural.

palarii cu boruri ample v2

 

 

Și modelul Panama are boruri relativ largi, însă, spre deosebire de modelul mai sus menționat, locul ei este în spațiul urban, alături de fuste sau rochii (mai) scurte.

palaria Panama v1

 

3)     Alege o pălărie pe măsura ta

Pălăriile cu calota scundă, boruri ample și îndreptate în jos sunt ideale pentru persoanele înalte. Calota scundă și adâncă (modelele care acoperă capul aproape în întregime) și borurile ample scurtează vizual o fizionomie prelungă, în timp ce unei persoane scunde, pălăria cu boruri medii și calotă înaltă (cum este modelul Panama) îi va oferi câțiva cm în plus.

Pălăria de dimensiunea potrivită contribuie la crearea unui aspect unitar, natural, în timp ce  pălăria aflată în dizarmonie cu anatomia (prea mică în imaginea din dreapta) arată nefiresc și prea studiat.

Dimensiunea corecta_dimensiunea incorecta a palariei

 

Surse foto: fabsugar.com, vogue.co.uk, net-a-porter.com, starstyle.com

Comments

comments

 

Tags: , , , , ,