Ați fost vreodată puși în dificultate de alegerea culorilor pentru o ținută, nesiguri de felul în care culorile pot fi asociate? De ce anumite culori arată atât de bine într-o combinație, în timp ce altele par a fi alese cu ochii închisi? Abilitatea de a crea o ținută cu mai mult de două sau trei culori care arată bine împreună este atât creativitate, inspirație, cât și…știință. Altfel spus, teoria culorii este punctul de pornire al unor combinații atractive.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm despre culori este că sunt caracterizate nu de o singuă proprietate, ci de trei. Această teorie a fost dezvoltată de către pictorul și profesorul de arte de origine americană, Albert Munsell.
– Temperatură (dimensiune în funcție de care culorile pot fi descrise ca fiind calde sau reci)
– Luminozitate (culori deschise sau închise; cât de aproape de alb sau de negru este o culoare)
– Saturație (cât de intensă sau estompată este o culoare. Culorile neon sunt cel mai puternic saturate, culorile pastel sunt cel mai slab saturate).
Astfel, culorile cu proprietăți asemănătoare vor forma împreună ținute armonioase, echilibrate.
Despre alte metode de asociere a culorilor și felul în care acestea ni se potrivesc, revin în articolele viitoare. Până atunci, aștept comentariile voastre referitoare la propriile metode de alcătuire a ținutelor din punct de vedere cromatic.
Comments
Tags: asocierea culorilor, combinarea culorilor, consultant de imagine, culori calde, culori reci, culorile neon, culorile pastel, teoria culorii